Ahmet Mithat, Servet-i Fünûncuların dilini eleştiren "Dekadanlar” adlı bir makale yazar(11). Bu yazısında Servet-i Fünûncuların dillerinin edebiyat ve dille haşır neşir olanlarca bile anlaşılmadığını ileri sürer.
19. yüzyıl sonlarında Fransa'da natüralistlere karşı ortaya çıkan sembolizm akımına öncülük eden sanatçılara, edebiyatı soysuzlaştırdıkları ima edilerek verilen isim.
ahmet mithat'ın servet-i fünunculara taktığı isim. ayrıca on günlük eşek yavrusuna da dekadan denir. ahmet mithat efendi servet-i fünunculara 'dekadan' derken anlaşılan 'düşkün'dür. aynı zamanda eşek demiş olması da pek muhtemel.
Üstelik yalnızca kazandığınız puanlarınızla ekstra ayrıcalıklara sahip olabilirsiniz. Dekanlik meselesi,edebiyat tarihimizin Servet-i Fünun Dönemi olarak adlandırılan,zaman olarak çok kısa, fakat edebi verim bakımıkndan zengin bir devresinde yaşanmış bir tartışmadır.
i. (Fr. décadence < Lat.) Devletlerin, sanat ve edebî akımların gerileme, düşüş ve yıkılmaya başlayış dönemi.
İlgili 36 soru bulundu
Dekadan Fransızca kökenli bir terimdir. Söz konusu terim, bir şeyin gerilemesi, saflığını yitirmesi ve yozlaşması anlamına gelir. 20. YY'ın sonunda naturalizm ve realizm akımına tepki olarak sembolizm akımı ortaya çıkmıştır.
Dekadans durum, değerleri yaratan insanlığın zaman içinde oluşturduğu bir çöküş belirtisidir. İnsan, sürekli oluşun ve akışın alanında yaşama tutunabilmek için çeşitli yapılar ve kurumlar oluşturur. Bunlar ilkin insanın yarattığı değerlerdir. Yaşamda, yaşamın akışkanlığında olmayan değerler, kurgulardır.
Servet-i Fünûn döneminin en uzun ve önemli tartışması olan "Dekadanlık" tartışmasını da Ahmet Mithat başlatmıştır. Bu tartışma, adını da onun bir makalesinden alır. Ahmet Mithat, Servet-i Fünûncuların dilini eleştiren "Dekadanlar” adlı bir makale yazar(11).
*Dekanlık meselesi, edebiyat tarihimizin Servet-i Fünun Dönemi olarak adlandırılan, zaman olarak çok kısa, fakat edebi verim bakımından zengin bir devresinde yaşanmış bir tartışmadır. *Bu kalem savaşı yani polemik, direk Servet-i Fünun edebiyatçılarına karşı Ahmet Mithat Efendi tarafından açıldı.
Ahmet Mithat Efendi (1313), “Dekadanlar Makale-i Mahsusasına Cevap”, Tercüman-ı Hakikat, nr.5743,14 Nisan 1313, Đstanbul.
Ahmet Mithat Efendi, (1844; Tophane, İstanbul - 28 Aralık 1912, İstanbul) Türk edebiyatında ilk hikaye örneği olan Letaif-i Rivayat'ı, ilk tarihi roman denemesi Yeniçeriler'i, ilk polisiyle romanı Esrar-ı Cinayeti, Türk edebiyatındaki ilk polisiye romanı Hasan Mellah'ı yayımlayan yayımcı, gazeteci ve yazardır.
En üretken dönemlerinden birini yaşayan yazar, "Hasan Mellah", "Hüseyin Fellah" ve "Dünyaya Yeniden Geliş ya da İstanbul'da Neler Olmuş" gibi önemli eserlerini burada yazdı.
Recaizade M. Ekrem'le girdiği kafiye tartışmasında "göz için katiye" anlayışını savunmuştur.
Dekadan kelimesi Fransızcada bir şeyin eski saflığını yitirmesi, gerilemesi ve yozlaşması demektir. 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren realizm ve naturalizm akımına tepki olarak doğan sembolizmi eleştirmek için bu sözcük kullanılmıştır.
Dekadantizm akımı, bir yandan da o dönemde Avrupa'da gelişmekte olan Gerçeküstücülük, Simgecilik ve Varoluşçuluk akımları ile bir sentez oluşturarak, iyiyi, güzeli, ideal dünyayı, bilinçaltının derinliklerini ortaya çıkarmaya yönelik, öncü bir akım olarak değerlendirilebilir.
Dekadentizm (çöküşçülük) içinde büyük katastrofik yani felaketçi ve kötümser bir bakış açısı barındırır. Bunun temel nedeni on dokuzuncu yüzyılın büyük paradokslar çağı olarak yaşanmasıdır.
Edebî Akım Olarak Sembolizm
Cenap Şahabettin'in, 1890-1894 yılları arasında Fransa'da bulunduğu sıralarda realizm, natüralizm ve parnasyen yazar ve şairler ile sembolist şairleri tanıdığı açıktır.
recaizade mahmut ekrem ve muallim naci arasında tartışmaların başlayıp da zemzeme-demdeme eserlerinin yazılmasına cereyan eden iki kelime.
Dekadan kelimeside farklı olma çabası ile anlaşılmayan karma karışık anlamına gelmektedir.
Edebi Hatıralar ya da Edebiyat Anıları, Servet-i Fünûn topluluğu yazarlarından Hüseyin Cahit Yalçın'ın edebi yaşamı ile ilgili anılarını içeren anı kitabı (1935). Eserde yazarın çocukluk yıllarından Servet-i Fünûn topluluğunun dağılmasına kadar olan süredeki anıları anlatılmaktadır.
Nietzsche, insanların sahip olduğu ahlâkın ve değerlerin koca birer mit olduklarını ve bunların tamamen yıkılması gerektiğini söyler. İnsanların, yeni bir ahlâk anlayışına, iyinin ve kötünün ötesinde yer alan başka bir hayat telakkisine ihtiyaçları olduğunu belirtir.
Nietzsche, insanların bağlı oldukları ahlak ve değer yargılarının ussal bir dayanağı olmadığını savunur. İnanılan bu mitlerin Yahudi-Hristiyan ve eski Yunan gelenekleriyle temellenmiş, yıkılmaya mahkum mitler olduğunu söyler. Bu mitleri yıkmaya halihazırda var olan değerlere saldırarak başlar.
Nietzsche'ye göre hakikat, bulunacak ve keşfedilecek bir şey değil, yaratılacak bir şeydir; oluşan bir şeye, dahası, aslında sonu olmayan bir fethetmeyi istemeye ad sağlayan şeydir. Nietzsche'nin dediği gibi, bu, “sonu olmayan bir süreç”tir.
Değinilmesi gereken bir diğer makale Ahmet Mithat'ın, Hüseyin Cahit ve Şemsettin Sami'nin yazılarına atfen kaleme aldığı, Teslim-i Hakikât'tir. Ahmet Mithat bu yazısında, dört yıl boyunca süregelen “Dekadanlık” tartışmasını bitirmek niyetindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri