19. yüzyıl sonlarında Fransa'da natüralistlere karşı ortaya çıkan sembolizm akımına öncülük eden sanatçılara, edebiyatı soysuzlaştırdıkları ima edilerek verilen isim.
Servet-i Fünûn döneminin en uzun ve önemli tartışması olan "Dekadanlık" tartışmasını da Ahmet Mithat başlatmıştır. Bu tartışma, adını da onun bir makalesinden alır. Ahmet Mithat, Servet-i Fünûncuların dilini eleştiren "Dekadanlar” adlı bir makale yazar(11).
ÖZ: Ahmet Mithat Efendi'nin Edebiyat-ı Cedîde yazarlarını eleş- tiren “Dekadanlar” makalesiyle başlayan tartışmalar, Edebiyat-ı Cedîde dönemindeki edebî mecmualarda kendine genişçe yer bulmuştur. Bu tar- tışmalara, Bursa'da yayımlanan Fevâ'id gazetesinin sermuharriri Celal Paşazade Mehmet Rıfat Efendi de katılmıştır.
Söz konusu ekip yeni sözcüklerle edebiyatı zenginleştirmek istemişlerdir. Yaşanan bu görüş farklı nedeniyle de Cenap Şahabettin ile Ahmet Mithat Efendi arasında bir çatışma ortamı doğmuştur.
Serveti Fünun döneminde batıda Dekadan Denilen Bir Grup vardı ve demek istedikleri ve yazıtları hiç anlaşılmıyordu.. Dekadan kelimeside farklı olma çabası ile anlaşılmayan karma karışık anlamına gelmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Dekadan, (décadent) 'düşkünleşmiş' anlamına gelen Fransızca bir kelime. 19. yüzyıl sonlarında Fransa'da natüralistlere karşı ortaya çıkan sembolizm akımına öncülük eden sanatçılara, edebiyatı soysuzlaştırdıkları ima edilerek verilen isim.
Ahmet Mithat Efendi, roman, makale, öykü, gezi gibi birçok türde eserlerini ele almış, eserlerinin içeriğini tarih, felsefe, coğrafya, iktisat gibi birçok alanda zenginleştirmiştir. Yazar, genellikle tarih, polisiye, macera ve yanlış batılılaşma konularını ele aldığı eserleriyle öne çıkmıştır.
*Dekanlık meselesi, edebiyat tarihimizin Servet-i Fünun Dönemi olarak adlandırılan, zaman olarak çok kısa, fakat edebi verim bakımından zengin bir devresinde yaşanmış bir tartışmadır. *Bu kalem savaşı yani polemik, direk Servet-i Fünun edebiyatçılarına karşı Ahmet Mithat Efendi tarafından açıldı.
ahmet mithat'ın servet-i fünunculara taktığı isim. ayrıca on günlük eşek yavrusuna da dekadan denir. ahmet mithat efendi servet-i fünunculara 'dekadan' derken anlaşılan 'düşkün'dür. aynı zamanda eşek demiş olması da pek muhtemel.
Dekadan kelimesi Fransızcada bir şeyin eski saflığını yitirmesi, gerilemesi ve yozlaşması demektir. 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren realizm ve naturalizm akımına tepki olarak doğan sembolizmi eleştirmek için bu sözcük kullanılmıştır.
Dekadantizm akımı, bir yandan da o dönemde Avrupa'da gelişmekte olan Gerçeküstücülük, Simgecilik ve Varoluşçuluk akımları ile bir sentez oluşturarak, iyiyi, güzeli, ideal dünyayı, bilinçaltının derinliklerini ortaya çıkarmaya yönelik, öncü bir akım olarak değerlendirilebilir.
Dekadans durum, değerleri yaratan insanlığın zaman içinde oluşturduğu bir çöküş belirtisidir. İnsan, sürekli oluşun ve akışın alanında yaşama tutunabilmek için çeşitli yapılar ve kurumlar oluşturur. Bunlar ilkin insanın yarattığı değerlerdir. Yaşamda, yaşamın akışkanlığında olmayan değerler, kurgulardır.
i. (Fr. décadence < Lat.) Devletlerin, sanat ve edebî akımların gerileme, düşüş ve yıkılmaya başlayış dönemi.
Ahmed Midhat (Osmanlıca: احمد مدحت; 1844, Tophane, İstanbul - 28 Aralık 1912, İstanbul), Türk yazar, gazeteci ve yayıncı. Tanzimat dönemi yazarlarındandır.
Siyasi Hatıralar (Rauf Orbay) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Edebî Akım Olarak Sembolizm
Cenap Şahabettin'in, 1890-1894 yılları arasında Fransa'da bulunduğu sıralarda realizm, natüralizm ve parnasyen yazar ve şairler ile sembolist şairleri tanıdığı açıktır.
Felatun Bey ile Rakım Efendi romanında ironik bir anlayışla yoğrulmuş romantik anlatımı tercih eden Ahmet Mithat, ortaya günümüzün postmodern anlayışında “kendi bilincinde” ya da üstkurmaca metin diye tarif edilen bir edebi yapı çıkarır.
O hem otuzu aşkın romanı hem de Letâif-i Rivâyât serisinde yayın- lanıp da bazısı roman yahut da kısa roman sayılabilecek otuza yakın hikâye kaleme almakla Türk romancılığının en velut yazarlarından biri olmuş, hatta nesir türleri içinde en fazla romanla meşguliyeti sebebiyle de daha çok romancı olarak anılmayı hak ...
Ahmet Mithat Efendi, döneminin en fazla eser veren yazarlarındandır. Halkın eğitimine odaklanan yazar; Batılılaşma, toplumsal hayat, eğitim, kadın eğitimi, evlilik, batıl inançlar, kölelik, azınlıklar gibi farklı konularda eserler vermiş ve karakterleri aracılığıyla ders verme amacını gütmüştür.
Üstelik yalnızca kazandığınız puanlarınızla ekstra ayrıcalıklara sahip olabilirsiniz. Dekanlik meselesi,edebiyat tarihimizin Servet-i Fünun Dönemi olarak adlandırılan,zaman olarak çok kısa, fakat edebi verim bakımıkndan zengin bir devresinde yaşanmış bir tartışmadır.
Türk edebiyatında ilk yazınsal tartışma, Tanzimat edebiyatının birinci dönem sanatçılarından Şinasi ile Sait Bey arasında çıkar. “Mesele-i mebhûsetü anha” olarak edebiyat tarihimize geçen bu polemik, edebiyat dışında başlamış ve bazı tamlamaların yazımı noktasında edebî bir niteliğe bürünerek birkaç ay devam etmiştir.
Hasan Mellah Yahut Sır İçinde Esrar Kitap Açıklaması
Ahmet Mithat Efendi'nin macera türünde yazdığı romanlardan olan eserde Ahmet Mithat Efendi, bu romanında deniz ve denizcilik ile ilgili bilgiler de verir.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir.
AHMET MİTHAT EFENDİ (1844-1912)
1873 yılında sahnelenen “Vatan Yahut Silistre” adlı Namık Kema- l'in yazdığı oyunun sahnelenmesinin ardından çıkan olaylarla birlikte suçlu bulunup sürgüne gönderilecek beş gazeteciden biri olan Ahmet Mithat, Rodos'a sürgün edildi.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri