Ülkemizin önemli nehirleri den bir tanesi de dicle nehridir. Diyarbakır ilinden de geçer kenarından çay bahçeleri ya Piknik alanlari yürüyüş yolu olan bir yerdir. Uzerinde guzel köprüler bulunur.
Arkeolojik araştırmaların ötesinde, toprak üstünde kalabilen yüzü ile de yüklü bir tarihsel derinliğin ışığını yansıtan Diyarbakır; yerleşim ilkeleri açısından, çevresindeki uygarlıklara yaşam şansı veren Dicle Nehri ile özel bir ilişki kurabilmiş en görkemli kenttir.
Dicle, eski Mezopotamya sınırını meydana getiren ırmaklardan biridir. Uzunluğu Fırat'tan daha kısa olmakla beraber suyu daha çoktur.
Fırat Nehri, yaşam alanı olarak tarih boyunca sürekli "su kenarı" arayan insanoğlunu adeta ihya ediyor. Yaşam kaynağı olan Fırat, çok sayıda yüksek dağ, ova ve vadileri yararak sırasıyla Erzincan, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep ve Şanlıurfa illerindeki verimli toprakları suyla buluşturuyor.
Fırat nehri, Karasu ve Tuzla çayının birleşmesi sonucu oluşmuş bir nehir olmakla birlikte Dicle nehri ile birleşerek Mezopotamya bölgesinin oluşmasını sağlamıştır. Orta doğu için önemli bir kaynak olan Fırat nehri Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağı olarak ifade edilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
2012 yılında Maden Teknik ve Arama Enstitüsü tarafından yapılan incelemeler sonucunda Elazığ'ın Keban ilçesindeki Fırat Nehri'nin Batı sahasında 40 bin 700 ton görünür, 10 bin 600 ton da muhtemel altın rezervi bulunduğu açıklandı.
Türkiye topraklarından doğup Irak'ta Dicle ile birleştikten sonra denize ulaşan akarsu. Türkiye topraklarından doğup Irak'ta denize ulaşan akarsu. Irak'ın güneyinde Dicle ve Fırat'ın birleşmesiyle oluşan nehir.
Dicle nehri, Basra körfezine doğru dökülür. Türkiye'de doğduktan sonra da Irak'ın Şattülarap denizinde birleşir. Daha sonra da İran'a doğru devam ederek Basra Körfezi'ne dökülür. Diyarbakır'ın Akçayurt köyü sınırları içinden başlar.
Fırat Nehri'ne Siyanür Sızdırılması Hakkında
Siyanürün su kaynaklarına sızdırılması, içme suyu kaynaklarının kirlenip zehirlenmesine, canlıların ölümüne ve sulanan tarım alanlarının zarar görmesine sebep oluyor.
Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ta son 4 yılın ağustos ayındaki en yüksek debisi ölçüldü.
İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğup; Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun illerinden geçerek Karadeniz'e dökülen 1355 kilometrelik mesafesi ile Türkiye'nin en uzun nehri olan Kızılırmak'ta kuraklık nedeniyle debisinde gözle görülür şekilde düşüş yaşanıyor ...
Çağçağ suyu ve Savur Çayı yanı sıra Seyhan Deresi ve Yeşilli Gülzar Deresi bulunmaktadır. Dicle ve Fırat nehirlerinin kolları il topraklarında koridor oluşturmuştur. Dicle Vadisi ile Kızıltepe, Mardin ve Nusaybin Ovaları mevcuttur.
Dicle Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Diyarbakır ili sınırları içerisinde Diyarbakır'a 50 km mesafede, Maden Çayı ve Dibni Çayı'nın birleşerek Dicle Nehri'ni meydana getirdiği mevkiiden 800 m mesafede ve Kralkızı Barajı aksının 22 km mansabında yer almaktadır.
Her ikiside Kürtçedeki Tij/Tir kelimelerinden türemiştir. Dicle ismi binlerce yıllık Kürtçe bir isimdir, belkide on bin yıllık. Batı dillerinde Fırat nehri, Euphrates olarak geçer. Euphrates adı Yunanca'dan gelen bir sözcük olup, asıl kaynak Kürtçedeki “Fere” “Re” ve “Hat” kelimeleridir.
Mezopotamya'ya hayat veren Fırat ve Dicle nehirleri, Irak'ı baştan aşağıya kat ederek, Basra'nın El-Kurna ilçesinde adeta bir hamam kurnasında birleşmekte. Nehirler burada Şatt'ül-Arap adını alarak, içinden geçtiği şehrin ismini alan Basra Körfezi'ne dökülmektedir.
Yaklaşık 10 sene boyunca savaşın gölgesindeki Suriye'de şimdi insanları çok daha zorlu bir dönem bekliyor. Son yıllarda kuraklık yaşayan özellikle Suriye'nin kuzey bölgelerinde Fırat Nehri'nin suları büyük oranda çekildi ve birçok gölet yok oldu.
Erzincan ilinin Aykurt beldesinden çıkan Fırat nehri sırasıyla Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman ve Gaziantep illerinden geçer. Türkiye sınırlarından çıkan Fırat buradan Suriye ve Irak üzerinden geçerek Basra Körfezine dökülür.
Coğrafya. Mezopotamya Dicle ve Fırat nehirleri arasında yer alır. Bu isim geniş anlamda, Dicle ve Fırat nehirlerinin vadileri ile bu iki nehrin arasında kalan topraklar için kullanılmaktadır.
Kıyamet alametlerinden bahseden hadislerden biri de Fırat Nehri ve bu nehrin sularıyla, etrafıyla ilgilidir: "İhtimal, Fırat'ın suları çekilecek, kuruyacak. Ortaya altından bir hazine çıkacak, kim orada bulunursa, hiç bir şey almasın." (Buhari, Fiten, 24, Müslim, Fiten, 30.)
Araştırmamıza konu olan hadiste ise Fırat nehrinin suyunu çekerek altın madeninden bir dağı ortaya çıkaracağı; bunun üzerine insanların altın için savaşacağı, neticede her yüz kişiden doksan dokuzunun öldürüleceği ifade edilmekte ve müslümanlar meydana gelecek fitneden sakındırılmaktadır.
FIRAT NEHRİ'NDE 40 BİN 700 TON GÖRÜNÜR ALTIN BULUNUYOR - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri