Veya kişiye doğrudan “hocam” demek de aynı amaca hizmet eder. Yani “rektör”, “dekan”, “hoca” gibi sıfatlar ayrı ayrı saygı ifadeleridir ve bir arada kullanılmaları da alışılmış bir şey değildir.
Resmi ilişkilerde amirlere ve üstlere hitap ederken genel kural saygıdır. Sayın Müdürüm, Sayın Dekanım vb.
Resmi takdimlerde ve hitaplarda, devlet adamlarına, diplomatlara, askeri ve mülki erkana ve üst yöneticilere daima resmi unvan veya rütbeleriyle hitap edilir. Sayın Rektör Sayın Vali Sayın Başkan Sayın Genel Müdür Sayın General vb.
Madde 12 - Astların üstlere isimle hitap etmeleri caiz değildir. icap ettikçe (Mareşalım, Kumandanım, Generalim, Amiralim, Başkanım, Binbaşım, Yüzbaşım, Astsubayım) ve rütbesi olmayanlara bayım veya bayan tâbirleri kullanılmalıdır. Askerî memurlara muadili subaylığın rütbesi ile hitap edilir.
İlgili 35 soru bulundu
Üstün astına küfür etmesi, üstün asta hakaret etmesi, üstün asta bağırarak hakaret etmesi gibi fiillerin hepsinin ceza kanunu kapsamında suç olduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda askeri hiyerarşinin bu denli kötüye kullanılmasını hukuk düzeninin korumayacağı açıktır.
Anne, baba, abla, amca, teyze, dede gibi hitap şekilleri yaygın olarak tercih edilmektedir. İleri samimiyet derecesine sahip arkadaş ilişkilerinde ise isimler yerini kısaltmalara bırakabilir. Örneğin, Zeynep yerine Zeyno, Mustafa yerine Musti gibi hitap şekilleri sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Öğretim üyesi, üniversitelerde görev yapan doktor öğretim üyesi, doçent ve profesörlere verilen isim. Yardımcı doçent doktorasını tamamlamış, akademik çalışmaları bulunan öğretim üyesidir.
Kadın profesörlere göre 'akademisyenlik' üniversiteye özgü bir kavramken, 'bilim insanı' her ortamda çalışabilmektedir. Erkek profesörlere göre akademisyenin eğitimci rolü ve kendini olaylardan soyutlaması 'bilim insanı' kavramından ayrılmasına gerekçedir.
1)doktora eğitimim devam etmekte ve üçü profesör olmak üzere tüm öğretim üyelerimize "hocam" diye hitap etmekteyiz. hatta doktora eğitimine benimle beraber devam edenlerin çoğu öğretim görevlisi olduğu için birbirimize de "hocam" diye hitap etmekteyiz. kısaca herkese "hocam..."
Yani “rektör”, “dekan”, “hoca” gibi sıfatlar ayrı ayrı saygı ifadeleridir ve bir arada kullanılmaları da alışılmış bir şey değildir. Ancak; son birkaç yılda bunların özel kombinasyonlarının kullanılmaya başlandığına ve “rektör hoca”, “dekan hoca” gibi hitap şekillerinin türetildiğine şahit olduk.
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir.
Makam ve meslek sahibi kişilerle konuşurken veya kendilerinden söz ederken, unvanlarına “hanım/bey” ekleyerek hitap edilebilir: Avukat Hanım, Kaymakam Bey, Müdür Bey. Kurum amiri yöneticinin gıyabında kendisinden söz ederken, hanım ise “hanımefendi”; erkek ise “beyefendi” denir.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın. 2-Üstünüzün makamına girerken ceketinizin düğmeli olmasına dikkat edin, palto ve şapka ile girmeyin.
Bir diğer ifade ile herkes birbirinin kişilik hakkına saygı göstermek zorundadır. Bu bağlamda, Amir memura saygılı ve nazik davranmak zorundadır. Amir kendinden yaşça bariz şekilde büyük bir çalışanına ismi ile hitap etmesi etik dışıdır.
Tıp fakültesi öğrencilerinin de “hocam” demesi normaldir. Muayene olmaya gittiğimiz bir doktora, “hocam” demek yerine, adını öğrenip bey veya hanım demek veya doğrudan “doktor bey” veya doktor hanım” demek en doğru olanıdır.
Doçentlik, bir üniversite akademik unvanı olup Doktor ile Profesör arasında yer almaktadır.
Ordinaryüs profesörün olmadığı üniversite kürsüleri profesörlere bırakılmıştır. Ordinaryüslük unvanı bir kere kazanıldıktan sonra, profesörlük gibi. şahsa bağlı unvan olarak kalmıştır.
Ordinarius sıfatı Latince "nizami, usule uygun" anlamına gelir. Profesörlerin hocası anlamına da gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nde bu unvanın son sahibi Reşat Kaynar'dır.
Akademik ünvan, kişinin eğitim görerek ve belli sınavları başarıyla geçerek bir bilimsel tezi başarıyla savunarak o konudaki bilgi ve becerilerini ispatladıktan sonra taşımaya hak kazandığı, genellikle kısa hali adının önüne (bazı dillerde sonuna) eklenen bir ek isim ya da sıfattır.
Öğretim Üyesi Ne Demek? Öğretim üyesi; üniversitelerde kadrolu çalışan, doçent ya da profesör gibi unvanlara sahip olan akademik personeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri