Eğer kontenjan yoksa ve belirli puan aralığı istemiyorsa, örneğin açıköğretimlerde oluyor bu, ilk tercihte gidiyorsunuz. Ama açıköğretim seçmeyecekseniz ve puan aralığınızın yettiği bölümleri yazmışsanız, puan üstünlüğü ve sıralama önemli.
Açıköğretim tercih etmenin normal tercihlerden bir farkı yok, hepsinde olduğu gibi yine sıralama önemli ama sıralamalar da çok değişiyor bu yüzden tercih aralığınızı geniş tutun.
Temel Yeterlilik Testi'nden 500 puan üzerinden 150 ve yukarı alan üniversite adayları, ön lisans bölümlerini, AYT'den ise 180'i geçen adaylar 2 yıllık açıköğretim programlarına girebilir.
Yıllara göre değerlendirdiğimizde puanlarda büyük aralıklarda oynamalar olurken başarı sıralarında bu oynamalar çok fazla olmamaktadır. Bu nedenle doğru tercih yapmak için kesinlikle başarı sırası dikkate alınmalıdır.
Açıktan üniversite okumak konusunda atılacak ilk adım eğitim alınmak istenen program olarak söylenebilir. Açıköğretim fakültesi için 2 yıllık bölümler için 150 puan, 4 yıllık bölümler için 180 puan baraj puanı almaları gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
4 yıllık açıköğretim bölümlerine kayıt yaptırmak için ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) oturumlarından Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavlarına girmek, TYT'de en az 150 puan, AYT'de en az 180 puan almak gerekmektedir.
Eğitimlerini açıktan veya uzaktan (online) olarak sürdürmek isteyen adaylar üniversite tercih maratonunda, AÖF, ATA AÖF ve AUZEF başarı sıralaması, kontenjanlarına göre tercihlerine yön verecekler.
Eğer bir lisans programına başvuracaksanız kesinlikle puana göre değil başarı sıralamasına göre tercih yapmalısınız. Ancak ön lisansta durum değişiyor. Ön lisans programını tercih ederken başarı sıralamasına bakabileceğiniz gibi puana da bakmanız da sakınca yok.
2023 YKS tercih kılavuzunun yayınlanması ile birlikte TYT puanına göre tercih yapmayı düşünen adaylar, 2 yıllık önlisans bölümleri taban puanları ve kontenjanları hakkında araştırmalarda bulunuyor. Bilindiği üzere üniversitelerin 2 yıllık Önlisans bölümleri TYT puan türüne göre alım yapıyor.
Üniversite tercihleri nasıl yapılır? Sorusunun en kritik cevap durumlarından biri de sınavlarda alınan baraj puanlardır. TYT'de 150 barajını geçen adaylar 2 yıllık ön lisans programları; AYT'de 180 barajını geçen adaylar 4 yıllık ve üstü lisans bölümlerini tercih etmeye hak kazanacaklardır.
AÖF'de ders geçme notu 35 puan olarak belirtilmiştir. 35 puanın altında kalan her not FF harfi ile gösterilir. AA ile CC arası "Geçer" notudur. CD ile DD arası "Koşullu Geçer" notudur; Genel Not Ortalaması 2,00 ve üzerinde ise bu derslerden geçer, altında ise akademik yetersizlik uyarısına göre işlem yapılır.
Anadolu Üniversitesi'nin yanı sıra Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi'nde 4 yıllık lisans bölümleri yer alıyor. 4 yıllık lisans bölümleri Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık puan türüne göre alım yaparken 2 yıllık Önlisans bölümleri ise TYT puan türüne göre alım yapıyor.
Adaylar tercihlerini, 27 Temmuz-08 Ağustos 2023 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak kendileri yapacaktır.
YKS SIRALAMA MI ÖNEMLİ YOKSA PUAN MI? Genel yerleştirmede başarı sıraları, ek yerleştirmede ise kesinlikle puan kullanılmalı. Ek yerleştirmede puanın kullanılmasının sebebi hem kılavuz verileri hem de adayın sonuç belgesinin o yıla ait olmasıdır.
Anadolu Üniversitesinin Merkezi Açıköğretim Sistemine göre öğretim yapan Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin programlarına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile öğrenci kabul edilmektedir.
4 - YKS tercihleri sıralamaya göre mi puana göre mi yapılmalı? Kaç tercihte bulunulacak? Adaylar, puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunmalı. YKS tercihlerinde, geçen yılın sıralamaları önemli bir faktör olmalı.
8. Kural: ÖSYM yerleştirme yaparken, öncelikle adayın Y-AYT veya Y-TYT bilgilerine bakar. O nedenle tercih listenizdeki sıralamanızın önemi kendi istediğiniz bölüme yerleşmenizle bağlantılıdır. Y-AYT veya Y-TYT verisi yüksek olan aday, bir bölümü son sırada da tercih etse de ilk sırada tercih eden adayın önüne geçer.
TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT puanının hesaplanmış olması yeterlidir. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için adayın ilgili puan türünde puanının hesaplanmış olması yeterlidir.
Adaylar YKS tercihlerini ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak kendileri yapacaktır. YKS tercih döneminde, üniversite puan ve sıralamalarını göz önünde bulundurulacak.
YERLEŞTİRME PUANI NEDİR? İSTEDİĞİMİZ ÜNİVERSİTEYİ KAÇINCI SIRAYA YAZDIĞIMIZIN ÖNEMİ VAR MI? Sistem ilk önce yerleştirme puan üstünlüğüne bakar. Kim daha yüksek puan almışsa tercihin kaçıncı sırada yazıldığına bakılmaksızın ilk onu alır.
Sınav puanına ortaöğretim başarı puanı hesaplanarak eklenir ve ortaya yerleştirme puanı çıkar. YKS yerleştirmelerinde puanını kullanılarak tercih yapılır. Üniversite tercihleri yapılırken "Yerleştirme Puanları" esas alınacak olup "Sınav puanları" kısmında bulunan rakamlar, alınan ham puanı göstermektedir.
En İyi Cevap. Sıralamaya göre yerleşeceksin, bu yüzden tercih sıralamanda ilk sıralara istediğin ama sıralaması yüksek bölümleri yaz ortalara senin sıralamana eş değer bölümler ve sonlara da senden daha düşük sıraları yaz.
Açıköğretim fakültesine girmek için üniversite sınavlarına girmek gerekmektedir. Açıköğretim fakültesindeki bazı bölümler kontenjansız bölümler olup, isteyen herkez tercih yapabilirken, bazı bölümlerde kontenjan sınırı vardır ve yalnızca belirli bir puan barının üzerine çıkabilen öğrenciler girebilir.
Ön lisans programı mezunu ya da öğrencisi iseniz Ön Lisans programlarına, Lisans programı öğrencisi ya da mezunu iseniz hem Ön lisans hem de Lisans programlarına okuduğunuz ya da mezun olduğunuz programın aynısı olmamak kaydıyla kayıt yaptırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri