Bankalarca düzenlenen dekontlar VUK'da sayılan fatura veya fatura yerine geçen belgeler arasında yer almamaktadır. Ancak, Maliye Bakanlığı 243 ve 246 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğleri ile hesap bildirim cetvelleri ve dekontların fatura veya benzeri olarak kabul edileceği açıklanmıştır.
Bu dekontlar bankalar için tevsik edici belgedir. Çünkü 1995 yılında yayınlanan 243 sıra no'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bankaların düzenleyecekleri dekontların fatura yerine geçeceği belirtilmiştir."
Vergi Usul Kanunu'na göre; belli koşulların var olması halinde fatura yerine kullanılacak belgeler: Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
Dekont, Gider Pusulası Yerine Geçer mi? PTT, ödeme kuruluşları, banka yoluyla yapılan ödemelerin dekontları, imza dışındaki zorunlu bilgileri içeriyorsa gider pusulası yerine geçer. Bununla birlikte elden alınan tutarlar için mutlaka kesilmelidir.
Tahsilat makbuzu 2 nüsha olarak düzenlenir, makbuzun aslı ödemeyi yapan tarafa verilir, sureti tahsil eden tarafta kalır. Alındı belgesi olarak da bilinmektedir. Ödemenin kredi kartı, havale ve eft gibi yöntemlerle gerçekleştirilmesi durumunda banka dekontu tahsilat makbuzu yerine geçer.
İlgili 20 soru bulundu
Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır.
Banka dekontunun Yargıtay'ın yerleşik içtihatı gereği bir ödeme aracı olduğunu ve borcun ödendiğine dair yasal karine teşkil ettiğini daha önce belirtilmişti. Dolayısıyla havale eden bunun bir borç ödemesi sebebiyle yapılmadığını ispatla mükellef olacaktır.
Havale yapan kişi aslında karşı tarafa olan borcunu ödemektedir ve ödediği borca karşılık dekont almaktadır. Dekontta, maalesef Türk Borçlar Kanunu 103. maddesinde sayılan makbuzdur değildir, çünkü dekont alacaklıdan değil Bankadan alınan bir belgedir.
Dolayısıyla KDV Kanunu madde 53 gereği, KDV Kanununda geçen "fatura ve benzeri vesika" tabiri VUK'na göre tespit edileceğinden, banka dekontu da KDV kanunu açısından kabul edilen bir belgedir.
' maddesine istinaden banka dekontları bağışın belgelendirilmesi ve vergide indirim konusu yapmak için yeterlidir. Ayrıca bağış makbuzu kesilmesine gerek yoktur.
Commercial Invoice Türkçe'ye ticari fatura olarak çevrilebilir. Ticari fatura satıcı tarafından düzenlenen ve satıcı ile alıcı arasındaki ticari işlemi belirleyen, ayrıca satıcının ödeme talebini içeren bir belgedir. Dış ticarette kullanılan en temel belgelerden birisidir.
Özetlemek gerekirse e-Fatura Uygulamasına kayıtlı kullanıcılara düzenlenecek elektronik faturada, düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi halinde elektronik faturanın kâğıt çıktısı irsaliye yerine geçer.
Dolayısıyla tahsilat makbuzu hiçbir zaman fatura yerine kullanılamaz. Müşteri ve satıcı arasında ödemeden kaynaklı bir husumet söz konusu olduğu zaman, kurallarına uygun olarak düzenlenmiş olan tahsilat makbuzu bu husumeti ortadan kaldırır.
İspat külfeti kendisinde olan kişi tarafından yazılı bir belge ile iddiasını ispatlayamaması halinde banka dekontu, mektup, yazışmalar gibi birtakım belgelerin olması halinde bu belgelerin delil başlangıcı sayılacaktır[14].
Banka hesabından fatura, alışveriş, para transferleri gibi ödeme işlemleri yapıldıktan sonra müşteriye verilen fişe "Dekont" denir.
3 – Fiş, dekont veya banka bilgileri
Bu yüzden fiş, dekont ve özellikle banka bilgilerinizi her ne şekilde olursa olsun paylaşmanız çok büyük bir tehlikeye zemin hazırlayacaktır. İlk maaşın heyecanı, maaş bordronuzu sosyal medyada paylaşmanıza sebep olmamalı.
Dekont, kişilerin bankalarda veya atmlerde yaptıkları işlemler için verilen belge olarak bilinmektedir. Bu belgeyi alarak yaptığınız işlemin detaylarını görme şansınız vardır. Çünkü dekont üzerinde sizin yaptığınız işlemlerin detayları yer almaktadır.
Genellikle bankalar tarafından kullanılan ve işletmelerin cari hesaplarındaki değişiklikleri bildiren belgelerdir. Dekont basımı, hesaplarda harekete sebep olan bir kaydı, ilgili yere haber vermek açısından son derece önemlidir. Dekontlar, borç dekontları ve alacak dekontları olmak üzere iki türdür.
213 sayılı Vergi Usul Kanununda borç dekontu ve alacak dekontu olarak tanımlanmış belgeler bulunmamaktadır. Bununla birlikte ticari hayatta sıklıkla kullanılan bu belgeler vergiye tabi kazancın belirlenmesinde de önemli gider ve gelir kalemleri yaratmaktadırlar.
Serbest Meslek Makbuzu, işlevi itibariyle Fatura ve fişe benzemesine rağmen aralarında farklılıklar vardır. Hem SMM'da hem de Fatura'da KDV mevcuttur. Ancak Serbest Meslek Makbuzunda ilaveten Stopaj vergisi de söz konusudur. Faturada ise stopaj bulunmaz.
ama banka atm makbuzu, aynen bankanın verdiği dekont gibidir. gerek kira dönemi, gerek kiranın ödenmesi ile ilgili çok önemli, aksi yazılı belge ile kanıtlanacak bir delildir.
Genel Dekont Kaydı; masraf faturalarının kayıtları, hesaplar arası virman işlemleri veya ithalat/ihracat işlemleri ile ilgili mal bedel ve masraflarının kaydedildiği bölümdür. Genel Dekont Kaydı, bir veya birden fazla cari, muhasebe, banka ve stok hesaplarını ilgilendiren tutar transferlerinde kullanılır.
Bilindiği üzere bir başkasına internet bankacılığı yoluyla para gönderirken paranın ne amaçla gönderildiğini belirtmek adına açıklama kısmı yer alır. Bu kısma diyelim ki kira borcumuzu yolluyorsak 'Kira' şeklinde açıklama yazılır. Bu açıklama ileride çıkacak uyuşmazlığa delil niteliği de taşımaktadır.
Yani özetle, borç verilen paraya ilişkin açıklamaya muhakkak bir süre yazılması gerekmektedir. Aksi takdirde sadece o dekontla derhal icra takibi yapılamaz.
Bir borcu elden de verseniz, bankadan da verseniz 2022 yılı itibariyle 6640 TLnin üzerinde bir meblağ ise, “yakın akraba olmak” gibi birkaç istisnai durum haricinde bunun verdiğiniz bir borç olduğunu (ve geri ödenmediğini) yazılı belge ile ispatlamak zorundasınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri