Ödeme günü ve ödenecek tutar yerinin boş bırakıldığı senetler ise açık senetlerdir. Ödeme tutarı ve ödenecek tarih bizzat alacaklı tarafından belirlendiği için kullanımı çok yaygın değildir. Ayrıca açık senetler alacaklının lehine olan senetlerdir. Bu nedenle borçlu tarafından açık senetler pek tercih edilmemektedir.
Kritik olan unsur imzadır. Düzenleyen kişinin imzası dışındaki tüm unsurlar vadeye kadar tamamlanmak üzere eksik bırakılabilir. Bu şekilde hazırlanan senetler açık senet olarak adlandırılır ve hukuken geçerlidir. Hukuki geçerliliği sayesinde açık senetler kullanılır hale gelmiş ve bazı kolaylıklar sağlamıştır.
Açık senet, açık senet anlaşmasına göre yapılmakta olup diğer bir deyişle doldurma anlaşması mevcutsa açık senetten bahsedilmektedir. Bu yönde bir anlaşma yok ise eksik senetten bahsedilecektir. Açık senetler geçerliyken, eksik senetler ise ortada bir doldurma anlaşması bulunmadığından geçerli kabul edilemeyeceklerdir.
Anlaşılan para üzerinden anlaşılan tarihte ödeme yapılması gerekmektedir. Bazı durumlarda açık çekleri inkar eden, borçlular olabilir. Bu durumda bir avukat yardımı ile senet üstündeki bilgiler kontrol edilir ve icra takibi başlatılır.
Vadesi gelmiş olan bir senet ödenmediği takdirde senet alacaklısı üç yıl içerisinde icra dairesine başvurarak kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvurabilir. Ancak üç yıllık sürenin geçmesi ile alacaklı artık kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvuramayacak yalnızca ilamsız icra takibi yapabilecektir.
İlgili 39 soru bulundu
Senette senedi düzenleyene karşı açılacak davalar vadeden itibaren 3 yıl, hamilin tarafından cirantalara karşı açılacak davalar ise vadeden itibaren 1 yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
Açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçunun cezası 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır. Cezanın sınırı nedeniyle açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçundan adli para cezası verilmesi mümkündür. Adli para cezası, 1 yıl veya altında olan hapis cezaları adına verilmektedir.
Ödenmeyen senet için, bankaya verilmişse protesto tarihinden hemen sonra ya da bankaya verilmemişse ödeme tarihinden hemen sonra icraya vermek suretiyle icra takibi başlatılabilir. İcra dairesi bu borçla ilgili bir borç dosyası açar ve 10 gün içerisinde borcunu ödemesi için bir belge yollar.
TTK'de bono yani halk deyişiyle senedin zamanaşımı mevzusu, m.749'da şu şekilde düzenlenmiştir: “Poliçeyi kabul edene karşı ileri sürülecek poliçeden doğan istemler, vadenin geldiği tarihten itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.” Ödemenin yapılacağı tarihi gösteren ve senet üzerine düşülen kayda vade denir.
Türk Ticaret Kanunu'nun 592. Maddesi çerçevesinde açık bono ve çek düzenlemesi gerçekleştirilebilir. Alacaklı, icraya koyulmasından önce bonoyu ve çeki tamamı ile doldurarak icraya koyabiliyor. Açık bononun düzenlenmesinin ardından, icraya koyulmasından önce tamamı ile doldurulması durumu sahtecilik suçu teşkil etmez.
Senedin noter onaylı olması gerekmez.
Yağma suçu olarak ifade edilen bir eylem olan zorla senet imzalatma davranışı, Türk Ceza Kanunu 148. maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmiştir. Söz konusu fıkraya göre, bir kişiyi cebir ve tehdit kullanarak borç altına sokmak maksadıyla zorla senet imzalatmakla senedin yağması suçunun oluşacağı hükme bağlanmıştır.
Senedin sözleşmeye aykırı bir şekilde sonradan doldurulduğu iddiası yazılı delille ispat edilebilir. Bu davalar karşı tarafın açık rızası olmadan tanıkla ispatlanamaz.
Senet üzerinde düzenleme tarihi yazılmamışsa veya düzenleme tarihi yazılıp da bu tarihin senedin tedavüle çıkarıldığı tarihten sonraki bir tarih olduğu anlaşılıyorsa bu durum senedi geçersiz kılar ve kambiyo vasfını ortadan kaldırır.
Senedin zayi olması halinde yetkili hamil, Asliye Ticaret Mahkemesi'nde senet iptal davası açabilir. İptal davası açan kişi, senedin zayi olduğuna yönelik inandırıcı delilleri de mahkemeye sunmak zorundadır. Burada tartışmalı olan husus, senedi düzenleyenin yani keşidecinin iptal davası açıp açamayacağıdır.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Söz konusu prosedürlerin hukuki usul ve esaslara uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için öncelikle ne tür bir icra takibinin yapılacağı konusunda fikir sahibi olmak gerekmektedir. Bu noktada ilgili kanunlarda yer alan hükümlere göre icra takibi başlatabilmek için avukata vekalet verilmesi şart koşulmamaktadır.
Ticari hayatta en çok kullanılan adi senette zamanaşımı 3 yıldır. Devlet kurumlarından alınan senetlerden olan ve resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için de zaman aşımı süresi 10 yıldır.
Sonuç olarak, açığa imza kullanımının kötüye kullanılması ya da imzada sahtecilik suçu hukuki ihlal olarak değerlendirilebilir ve bu durumda şikayet edilebilir. Açık senet almak bir suç olarak değerlendirilemez ancak borçların ödenmemesi durumunda alacaklı taraf borçluya karşı tahsilat yoluna gidebilir.
T.C. ÖZET : Açığa imza atılması yoluyla düzenlenen senedin anlaşmalara aykırı olarak doldurulduğu kanıtlanamazsa bu senet hukuken geçerlidir. Yazılı delil karşısında tanık dinletilmesi istemi karşı tarafın açık onayı olmadan kabul edilemez.
İmzalı boş senedin sonradan doldurulması halinde söz konusu senedin taraflar arasındaki anlaşmaya aykırı bir şekilde doldurulup doldurulmadığı önem teşkil etmektedir. Eğer imzalı boş senet, taraflar arasındaki anlaşmaya aykırı bir şekilde doldurulmuş ise açığa imzanın kötüye kullanılması suçu (TCK m. 209) oluşacaktır.
İlk olarak düzenleme tarihinin mutlaka üzerinde yazılı olması gerekir. Bununla beraber üzeri çizilmiş, zarar görmüş senetler şüpheli bulunmakta ve bu nedenle geçersiz sayılmaktadır. Senet kağıtlarının üzerinde ödeme tarihi ve ödeme günü kısmı yer almaktadır.
Senette düzenleme yeri belirtilmemiş ise, düzenleyenin adı-soyadı yanında yazan yer düzenleme yeri olarak kabul edilir. Adın yanında da hiç bir yer belirtilmemiş ise geçerli bir bonodan söz edilemez. Son olarak senette bulunması gereken zorunlu unsur keşideciye ait el yazısı ile atılmış imzadır.
Yargıtay kararları doğrultusunda senette borçlu kişinin sorumluluğunun doğabilmesi için çeke, senede ve bonoya tek kişi tarafından imza atılması gerekmektedir. Bu noktada şirket kaşesinin dışında bulunan imza ise aval niteliğini taşımaktadır. Bu durumda şirket yetkilisi şahsen borçlu hale gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri