İzlanda, ordusu olmayan tek NATO üyesidir.
Vatikan: Dünyanın en küçük bağımsız devleti olan Vatikan'ın ordusu bulunmamaktadır. Güvenliği, Papa'nın korunmasından ve Vatikan'ın güvenliğinden sorumlu küçük bir kuvvet olan İsviçreli Muhafızlar tarafından sağlanmaktadır.
Maldivler ordusunun paylaştığı rakamlara göre ülkede yaklaşık 75 Hint askeri var. Bu personelin, Hindistan'ın Maldivler'e "hediye" olarak 2010 ve 2013'te gönderdiği iki askeri helikopterle 2020'de gönderdiği küçük bir askeri uçağın bakımı için görevlendirildiği bildirilmişti.
NATO üyesi olmasına rağmen askeri gücü yok denecek kadar azdır. İzlanda Sahil Güvenliği, küçük silah, donanma topçu ve hava savunma silahları ile donanmış üç gemi ve dört uçaktan oluşmaktadır. Acil bir durumda Ulusal Komisyon'un tabi birimleri de İzlanda savunmasını katılabilir.
Anayasasının 12. maddesi, Kosta Rika İç Savaşı'nın ardından 1949'dan bu yana ülkede ordu bulunmasını yasaklamaktadır. Ana görevi polislik, iç güvenlik ve Hava Teyakkuz Servisi'nin komutası olan Kosta Rika Kamu Kuvveti'nin sınırlı bir askerî kapasitesi bulunmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
İşte herhangi bir daimi ordusu bulunmayan 24 dünya ülkesi... 3 Haziran 1993 yılındaki antlaşmaya göre gerekli durumda ülkenin askerî yönden korunması İspanya ve Fransa tarafından sağlanmaktadır. Ülkenin anayasasına göre 1949 yılından bu yana ülkede ordu bulunması yasak.
Şu anki aktif personel sayısı 181.672'dir. Bundeswehr'in Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius'dur. Almanya'nın savunma harcamaları GSYH'nin %2,01'ine denk gelmektedir.
Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri (İngilizce: New Zealand Defence Force; Maorice: Te Ope Kātua o Aotearoa), Yeni Zelanda'nın silahlı kuvvetleridir.
Savunma kuvvetlerinin toplam mevcudu 34.700 (27.300 kara kuvvetleri, 3.000 hava kuvvetleri ve 4.400 hava kuvvetleri) kişidir. Bu birimlerin içinde ayrıca 8.900 subay ve 15.800 profesyonel asker bulunmaktadır.
Norveç haber ajansı NTB, halen 9 bin olan silahaltındaki asker sayısının, 2036 yılında 13 bin 500'e çıkarılmasının amaçlandığını kaydetti. Ülkede askerlik hizmeti zorunlu olmasına rağmen askerler, çevrim içi değerlendirmenin ardından fiziksel testler yapılarak silahaltına alınıyor.
Silahlı kuvvetler, kara ve hava kuvvetleri olmak üzere iki ana birimden oluşur. Profesyonel askerler silahlı kuvvetlerin %5'ini teşkil eder. Normal askerler 19-34 yaşları arası silahlı kuvvetlerde görev yaparlar (Bazı durumlarda 50 yaşına kadar.). İsviçre, askerî bakımdan tarafsızdır.
İsveç Silahlı Kuvvetleri (İsveççe: Försvarsmakten), İsveç Krallığı'nı olası bir saldırı karşında koruyacak resmi askeri güçtür. Karargahı başkent Stockholm'dedir. İsveç her iki dünya savaşında da tarafsız olarak kalmıştır. İsveç ordusu son zamanlarda müthiş teknolojik savaş makineleri yaparak dikkat çekmektedir.
8- TÜRKİYE
ABD'de bulunan Global Firepower Ajansı tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye 2023 yılında 11. sırada yer alırken, 2024 yılı itibarıyla 3 sıra atlayarak 8. sıraya yükseldi.
Evet, İsrail ordusu, dünya çapında saygın bir güç olarak hafife alınamaz. 2023 yılı değerlendirmelerine göre, dünyadaki en güçlü 18. ordu olarak sıralanmıştır. Türkiye olarak ise 11. sıradayız. Bu bilgi, Global Firepower adlı ABD merkezli bir şirketin araştırması sonucunda ortaya çıkmıştır.
Sıralamada İran ordusu 14'üncü, Irak 34'üncü, Suriye ise 47'inci sırada yer aldı. Dünyanın en güçsüz ordusu ise İzlanda'nın oldu. Endekste ülkelerin nükleer güç kapasitesi ise hesaba katılmıyor.
80 ülkenin değerlendirmeye tabi tutulduğu listenin başını ABD çekti. Rusya 2. olurken, onu Çin takip etti. Listenin ilk üç sırasının geçen yılla aynı olduğu görüldü. İlk 10'da yer alan diğer ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere, Fransa, Japonya, İsrail, Suudi Arabistan ve Güney Kore oldu.
Türkiye, dünyanın en güçlü ordularına sahip olan ülkeler arasında yükselişe geçti. Yine ilk sırada ABD yer alırken, ikinci sırada Rusya üçüncü sırada Çin geldi.
Türkiye'nin yaklaşık 520 bin aktif askeri, 400 bine yakın da yedek askeri bulunuyor. Türkiye'nin topyekün bir savaşta silah altına alabileceği insan sayısı ise 43 milyona yakın.
Finlandiya ordusunda ABD'den satın alınan savaş jetleri ve Alman yapımı tanklar da var. Finlandiya sancılı bir sürecin ardından bu hafta resmen NATO üyesi oldu. Avrupa'daki en güçlü ağır silah birliklerine sahip olan İskandinav ülkesi, ordusuyla NATO'nun da gücünü artırdı.
Türkiye, "En Güçlü Ülkeler" listesinde 15. sırada yer aldı. US News, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda OECD'nin en hızlı genişleyen üyelerinden biri olmasının beklendiğini belirtti. Haberde, Türkiye'nin BM ve OECD'nin kurucu üyesi olmasının yanı sıra NATO üyesi olduğu da kaydedildi.
142 ülkenin incelendiği 2022 Askeri Güç Sıralaması endeksinde Rusya 2'inci, Çin 3'üncü ve Hindistan ise 4'üncü sırada bulunuyor. En güçlü 10 ordu arasındaki NATO üyesi 3 ülke bulunuyor. Bunlar ABD'nin dışında 7'inci sıradaki Fransa ve 8'inci sıradaki İngiltere.
Almanya ise 2022'de 16. sıradayken 25. sıraya geriledi.
NATO'nun en büyük ikinci ordusu olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; kara, deniz ve havadaki büyük gücü ile âdeta bir kuvvet çarpanı olarak NATO'ya katkı sunmaya, ittifakın gücüne güç katmaya devam ediyor. Güçlü Türkiye demek; güçlü #NATO, güçlü İttifak demektir.
50'den fazla kriter göz önünde bulundurarak ülkelerin askeri gücünü sıralayan ve karşılaştırmaya imkan sağlayan Global FirePower sitesine göre Türk ordusu dünya orduları arasında 8'inci sırada... Güçlü ordusuyla bilinen Almanya ise bu yıl Türkiye'nin gerisine düştü. İşte Türk ve Alman askeri gücü karşılaştırması...
Alman ekonomisindeki ana güç unsuru, yüksek dış satım girdisidir. Almanya, 2016 yılında dış satım mal ve hizmetlerde 1,21 trilyon euro (1,27 trilyon dolar) ile dünyanın üçüncü büyük ihracatçısı konumundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri