Deleuze felsefesi tekillik ve fark üzerine kurulu bir felsefedir. Farklı tekilliklerin bir köksap (rhizome) oluşturarak birbiriyle etkileşime geçmesi düşüncesine dayanır. Deleuze'e göre felsefe yaratma etkinliğidir.
Deleuze, kişinin yalnızca belli bir disiplinde ve o disiplinin yaratıcı şartları çerçevesinde fikir üretebileceğini ifade ediyor. Diğer bir deyişle, bir romancının romanda fikir sahibi olması ile bir sinemacının sinemada fikir sahibi olması, yani bir fikirlerinin olması, tam olarak aynı şey değildir.
Guattari bireylerin her aşamalarında hayatlarına girdiğini ifade ettiği kapitalizm, beşikteyken, konuşmaya başlamadan temsili nesneler iken, televizyon aracılığıyla, yetiştiği çevre ve aile yoluyla bir şekilde herkesin içine doğduğu ve devamında kendini çekemediği bir sistemdir.
“bir insana aşık olmak” diyor Gilles Deleuze “onu kalabalığın içinden çekip çıkarmak, çokluğun içinde tek kılmak ve sonra aynı hızla teklik içindeki çokluğu keşfetmektir.” mükemmel!
Potansiyel boş bir “genelleme”, virtüel ise edimselde “özelleşen” bir hareket. Bu anlamda virtüel, varlığın sanallığının içkinleştirilmesi girişimini ifade eder. “Ne olacağı belli” hiçbir şey yok, her şey –buna en iyi örnek “evrim”dir belki– ölçülemez bir zamanın, aion'un halesiyle kaplı hâlde değişime, dönüşüme tabi.
İlgili 20 soru bulundu
Özetle Deleuze felsefesi diyalektik, hümanist ve metafizik felsefelere karşı yaratıcı bir oluşu, yaşamın olumlanması ve güç istencini merkeze alan bir felsefedir. Bütünlük yerine farka vurgu yapar.
Virtüel İş Prensibinin tanımı: Virtüel iş prensibine göre; kuvvetler grubu sisteminde, eğer bütün hakiki ve virtüel işlerin toplamı sıfır ise, sistem dengededir. İş denklemi ile her hangi bir deformasyon hesaplanabilir. Örneğin; Kayma, sehim, eğim, dönme, ve benzeri.
Deleuze'ün, ayrım, yineleme, çokluk, oluş kavramları açısından geliştirdiği ve gerçekliği olduğu gibi yakalama girişimini ifade eden, olay felsefesinde “özne”, “birey” olarak yerini alır.
aslen, evden çıkmamayı tercih etmekle başlayan ve evden çıkmaktan çekinmeye ve hatta korkmaya kadar uzanan hastalığın adıdır. yaşlı kedili teyzelerde, çöp ev sahibi amcalarda, evden çalışanlarda ve hayattan korkanlarda sıklıkla görülür. evden çıkmama/çıkamama hali devam ederken dış dünyadan korkmaya başlanır.
"Bütün" kapalı bir küme değildir, kapalı kümelerin kümesi değildir, "bütün" açıktır, durmadan değişir, süredir. Öyleyse, "hareket-imge" olarak tanımlanan plan da, mekânda yayılan bir kümenin parçalarının yer değiştirmesi ve sürede dönüşen bir bütün'ün değişimidir.
Marx'ın toplum, ekonomi ve siyaset hakkındaki teorileri -bir bütün olarak Marksizm- insan toplumlarının sınıf savaşımı -üretimi kontrol eden yönetici sınıf ile üretim için gereken emeği sağlayan mülksüz bir emekçi sınıf arasındaki çatışma- ile ilerlediğini iddia etmektedir.
Hegel felsefesi her şeyden önce bireylerin kendi kendilerine ilişkin olarak özgür bir bilince ulaştıkları bir insanlık tarihi felsefesidir. Ama bilinç kendi başına özgür değildir; bilincin özgürleşmesi Tinin Fenomenolojisi'nde betimlenen karmaşık bir süreçle gerçekleşir.
Kapitalizm, üretim araçlarının özel mülkiyetine ve bunların kâr amacıyla işletilmesine dayanan bir ekonomik sistemdir. Serbest piyasa ekonomisi olarak 16. yüzyılda ortaya çıkmıştır.
Bu yıllarda Deleuze'ün akciğer rahatsızlığı da ağır ve çalışmalarını engelleyecek bir şekilde seyretmeye başlamış ve çoğunlukla filozofun edebi metinler üzerine değerlendirmelerinden oluşan Kritik ve Klinik (1993) adlı kitabının yayımlanmasından iki yıl sonra Deleuze, 4 Kasım 1995'te intihar ederek yaşamına son ...
Dogmatizmin karşıtı septisizm yani şüphecilik, kuşkuculuktur. "İleri sürülen düşünce ve ilkeleri araştırmadan, kanıt aramadan, incelemeden, eleştirmeden, tartışmadan doğru ve mutlak hakikat sayan anlayış" olarak da tanımlanabilen dogmatizm her devirde ilerlemenin, gelişmenin karşısında durmuştur.
Birçok disiplinin gelişiminde “göçebeliğin” gözde bir başlık haline gelmekle kalmayıp bir tür avangardizme dönüştüğü bir zamanda, nomadolojinin [göçebebilim] değişik biçimlerini geliştirmeye çalışan kuramlar öne sürmek daha da tartışmalı.
SÖYLEŞİ: ELİF BEREKETLİ Tekil bir yayınevi olarak, farklı okuma alanları açmak için kurulmuştu Norgunk Yayınları 2002'de. Bugün ise kurucular Alpagut ve Ayşe Orhun Gültekin 50. kitaplarını basmanın haklı gururunu yaşıyor.
Platon, devleti başka deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olamayacak; toplum da bireylerle var olacaktır.
(Platon, 1999: 262e- 263d) Platon'da doğruluk, “aletheia” kavramındaki varlığa ilişkin açığa çıkma anlamının yanı sıra ifadelerin bir niteliği olan ve ölçütünün de nesnesine uygunluk olduğu bir niteliktir. Bu, Varlığa ilişkin açığa çıkma ile 'söz'ün ve 'düşüncenin' örtüşmesine dayalı karşılıklı bir ilişkidir.
İdealar kuramında Platon, yaşadığımız dünyanın “idealar evreni”nin bir yansıması olduğunu ve gerçek evrenin idealar evreni olduğunu açıklar. Ontolojik alanda onun için ikilik söz konusudur. Nesneler, ideaların kötü birer kopyası ve yansımasıdır. [1] Bu düşüncesiyle Platon, idealist felsefenin öncüsü olmuştur.
sağ üstteki piyasacı ideolojiler otoriteryen kapitalizm gibi ideolojilerdir, sağ alttaki piyasacı ideolojiler ise devletsiz kapitalizm, sağ liberteryenizm, liberteryen kapitalizm, minarşizm gibi ideolojilerdir. Geleneksel sağ-sol spektrumunu reddeden siyaset, senkretik siyaset olarak bilinir.
Marksizm-Leninizm, adını Karl Marx ve Vladimir Lenin'den alan, 1920'li yıllarda komünist partiler arasında popülerlik kazanan ideolojik akım.
Komünizm (Latince kökenli communis - ortak, evrensel); üretim araçlarının ortak mülkiyeti üzerine kurulu sınıfsız, parasız ve devletsiz bir toplumsal düzen ve bu düzenin kurulmasını amaçlayan toplumsal, siyasi ve ekonomik bir ideoloji ve harekettir.
Felsefede kritisizm akımının kurucusu Alman filozof Immanuel Kant'tır. Kant, 22 Nisan 1724 tarihinde Königsberg kentinde doğdu.
Hegel, tanrının varlığını somut olarak kanıtlayamayacağımızı belirtir, onu ancak duygu, düşünce ve temsil (imaj) ile algılayabiliriz der. Yani tanrının varlığı hiçbir zaman bilimsel bir yolla kanıtlanamaz. Çünkü tanrının kendine ilişkin bilinci, insanın tanrıya ilişkin bilincinden başka bir şey değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri