Verimlilik oranı olarak mevsim, bölge ve cinsine göre değiştiğinden 18 kg ile 35 kg arasında delice zeytininden 1 kg yağ elde edilmektedir. Aşılanmış zeytinlerde bu oran 3-7 kg. civarındadır.
Delice Zeytinyağının rengi diğer yağlara benzemez. Tam altın sarısı tonunda asi bir duruşu vardır. Çok zahmetlidir toplaması. Çekirdekten ve genellikle kayalıklar arasında dikenli çalılar arasında yetişir.
Meyveleri, yaprakları küçük dikenli çalı formunda küçük ağaçlardır. Çalılar arasında bulunurlar. 20 kg delice zeytinden 1 kg yağ çıkar.
Delice zeytinyağı hücre yenilenmesini hızlandırarak ilgili kimsenin daha genç ve sağlıklı gözükmesini sağlamaktadır. Delice zeytinyağı özellikle prostat kanseri olmak üzere pek çok kanser türüne karşı koruyucu fayda sağlamaktadır. Delice zeytinyağı güçsüz saç köklerinin güçlenmesini sağlamaktadır.
Yağlık zeytin çeşidi, en kaliteli zeytinyağı üretimi yapılan yöreyle özdeşleşmiş olup çoğu yerde ''Ayvalık'' zeytini diye adlandırılmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Bir çay bardağı içerisine eşit oranlarda doldurduğunuz su ve zeytinyağı arasında eğer üste çıkan zeytinyağı oluyorsa, hakiki bir yağdır. Eğer yağınız sahte ise yine de suyun üzerine çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, zeytinyağının baloncuklar çıkarıp çıkarmadığına bakmak olacaktır.
Saurani (Savrani) Zeytini
Yağ bakımından zengindir ve yağlık olarak değerlendirilir. Siyah ve yeşil sofralık olarak da değerlendirilir. Orta kuvvette gelişir.
Deli Zeytin kendiliğinden biten, genetiğiyle oynanmamış, sade doğal olarak zeytin demektir. Hiç genetiğiyle oynanmamış, aşı yapılmamış, kendiliğinden yetişen zeytinlere halk arasında deli zeytin denir, Delice denir.
Zeytin Hasat Zamanı
Genel olarak zeytin hasadı Eylül ayının sonunda başlayıp aralık ayına kadar sürmektedir.
Zeytinyağı satın alırken merak edilen konulardan biri olan zeytinyağı neden acı olur sorusunun cevabı içeriğindeki “oleuropein” bileşeninde gizli… Zeytin yaprağını ısırdığınızdaki acı tat ile zeytinin kendine has acı tadı doğal yapısında bulunan oleuropein adı verilen bileşenden kaynaklıdır.
1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Ne Kırıkkale'nin bir ilçesi, ne de davranışları deliye benzeyen biri, 'delice' tarımda kendisinden en doğal zeytinyağı üretilen ağaç türü. İspanya Hükûmeti o yıllarda Türkiye'den odun kömürü satın almak istiyor ancak, ısrarla aynı koşulu öne sürüyor: “Delice ağacından üretilmiş olsun”.
Yabani zeytin, kızarıklık, yüzdeki lekeler ve benzeri yara ve yangılı şişlere iyi gelir; onları çözer ve rutubetini temizler. Yakılan dallarından sızan su (sıvı) uyuza ve oluşturduğu yaralara iyi gelir. Zeytinyağının tortusu, özellikle yaprağı ile birlikte kullanılırsa, yangılı şişlere ilaç olur.
Doğada yabani olarak yetişen ağacı, aşılanarak meyveleri yenebilir hale getiriliyor. Zeytinin taneleri yeşil veya siyah olarak tatlandırılıp, tüketiliyor.
Dalından toplanan yeşil zeytin 15 gün boyunca tatlandırma işlemi için havuzlarda bekletilir. Yeşil zeytinlerin suyu belirli ölçüde değiştirilerek tatlandırılması sağlanır. Zeytinler bu havuzlarda tatlandırdıktan sonra yaban mersini ve pancar suyu içerisinde aroma alması için dinlendirilir.
Deliceye yapılan aşı o kadar hızlı büyür ve gelişir ki, 3 yıl sonra meyve vermeye başlar.
Zeytinyağı yüzyıllar boyunca, gıda olduğu kadar şifa için tıbbi bir meyve olduğu bilinmektedir. Zeytinyağı içerisinde bulunan Oleocantal, oleacin ve oleuropein aglycon gibi fenolik bileşenler vücudumuzun çeşitli yerlerindeki savunma ve geliştirme hücrelerini destekler.
Zamansız yapılan hasatlarda veya uygun olmayan şekilde yapılan hasatlarda, zeytinlerin verim ve kalitesi, yağ miktarı ve kalitesini büyük oranda etkilenmektedir. Doğru hasat süresinin seçilmemesi zeytin yaprakları ve sürgün kaybını arttırmaktadır.
Delice zeytinyağı yemeklerden ziyade sadece aç karna sabah 1 çay kaşığı alabilirsiniz.İzorya zeytinyagi markası Mut'un eski yağı markalarından biri olup tad ve aroma olarak mükemmeldir.
En lezzetli zeytin çeşitlerinden olan kırma zeytin, erken hasat döneminde toplanan yeşil zeytinlerin çeşitli biçimlerde kırılmasıyla üretilen sofralık zeytindir. Kırma zeytin, toplanan zeytinlerin taş ya da çekiç gibi çeşitli kırma araçları ile üzerine vurularak kırılması ile üretilmektedir.
Zeytin ağaçlarını izinsiz kesenler veya sökenlerden 3573 sayılı Kanun'un 20 inci maddesi gereği ağaç başına iki milyon liradan beş milyon liraya kadar hafif para cezası alınır. Kesilen ve sökülen ağaçlar müsadere edilir.
Kömürler İskenderun'dan Saroz Körfezi'ne kadar Akdeniz ve Ege sahillerinde doğada kendiliğinden yetişen "delice" ağacından elde edilmesi isteniyordu! İstek dönemin Hükümeti tarafından yüksek getirisinden sevinçle karşılanıyor, ülkemizde bol miktarda bulunan delice kömürü ihraç edilmeye başlanıyordu.
Türkiye'nin en kaliteli yağlık zeytin çeşitlerinden bir tanesi Ayvalık zeytinidir. Kuzey Ege Bölgesi'nde yoğun yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayvalık zeytini, Edremit yağlık, şakran adlarıyla bilinmektedir. Kuvvetli ağaç yapısına sahiptir.
Zeytin sıkımı esnasından suyun sıcaklığı 27 derecenin altında ise soğuk sıkımdır. Düşük sıcaklıkta üretilen soğuk sıkım zeytinyağının besin değeri sıcak sıkıma göre daha yüksektir. Soğuk su kullanıldığı için zeytinin yağı daha az çıkar, bu sebeple üretimde daha çok zeytin kullanılır.
Diğer yandan siyah zeytinde sodyum ve fosforu fazla iken yeşil zeytinde su çok ve A vitamini yüksektir. Her iki zeytin türü de kansersavar bir görev üstlenirken, kemikleri koruyucu bir yapıya sahiptir. Bu ve bunun gibi yüzlerce faydası olan zeytinin yeşili de siyahı da yeterince tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri