Bilinçte bulanıklık, kendini bir şeylere odaklamada sorun yaşama, garip hayaller görme, etraftaki eşyaların şekil, yer değiştirdiğini görme ya da anlamsız öfkelenme, çevre bilincinin azalması ve kafa karışıklığı ile kendini gösteren geçici bir durumdur.
Deliryum, zihinsel karışıklık, dikkat eksikliği, hafıza kaybı, odaklanma güçlüğü, zihinsel ve duygusal dalgalanmalar, uyku bozuklukları, halüsinasyonlar ve ajitasyon gibi belirtilerle karakterizedir.
Deliryumun tanısı öncelikli olarak doktorun fizik muayene ve ruhsal durum muayenesi sonucunda, ani başlangıçlı zihin değişikliklerinin tespit edilmesi ve altta yatan diğer tıbbi hastalıkların varlığının ortaya çıkarılması ile konulmaktadır.
İlk kez 2500 yıl önce Hipokrat tarafından tanımlanan delirium, nörobilişsel bir bozukluktur. Genellikle bilinç, bellek, düşünce, algı, davranış, dikkat ve uyku bozukluklarıyla birlikte, duygularda dalgalanmalar gözlemlenen delirium hastalığı, aniden ortaya çıkan ve çoğu zaman geçici olarak etki eden bir hastalıktır.
Deliryumda zihin değişiklikleri ani başlar. Demansta ise yavaş ve sinsi gelişir. Deliryum belirtileri altta yatan sebebin tedavi edilmesi ile 2 haftada geçer, demans belirtileri ise daha uzun sürer.
İlgili 24 soru bulundu
Deliryum, zihinsel yeteneklerde görülen ciddi bir rahatsızlıktır. Bilinçte bulanıklık, kendini bir şeylere odaklamada sorun yaşama, garip hayaller görme, etraftaki eşyaların şekil, yer değiştirdiğini görme ya da anlamsız öfkelenme, çevre bilincinin azalması ve kafa karışıklığı ile kendini gösteren geçici bir durumdur.
Kognitif bozukluklar: Deliryum, beyin çalışmasını etkileyen bir durumdur ve deliryum geçiren kişilerde kognitif bozukluklar oluşabilir. Örneğin, bellek bozuklukları, düşünme yeteneğinde azalma ve konsantrasyon bozuklukları görülebilir.
Delilik veya çılgınlık; yarı kalıcı, ağır zihinsel bozukluktur. Genelde bir zihinsel hastalık tipinden türer. Delilik terimi tıbbi bir terim olmaktan çok hukukî ve kültürel bir terimdir.
Buna göre üç çeşit deli vardır; deliler, yarı deliler, akıllılar. Yazara göre deliler zararsızdır; yarı deliler yorucu; akıllılar ise tehlikelidir.
Delilik (çılgınlık, cinnet), ne yazık ki tanımlaması son derece zor olan zihinsel durumlardan birisidir. Öyle ki, son derece geniş bir şekilde "anormal zihinsel ve davranışsal örüntüler" olarak tanımlanır. Bir diğer deyişle, "normal" olmayan her ruh hali bir nevi delilik hali olarak görülmektedir.
Antihipertansif ilaçlar (metil dopa, rezerpin), histamin reseptör antagonistleri (simetidin), antikolinerjikler, narkotik ve non-steroid analjezikler, kortikosteroidler, sedatif hipnotikler, benzodiyazepinler, antidepresanlar, antikonvülzanlar ve lityum deliryuma neden olan ilaçlar arasında sayılmaktadır.
Manik deliryum, iki uçlu bozukluğun antipsikotik ve mizaç denge- leyicilerine yanıt veren akut şiddetli formu gibi gözükmek- tedir. Deliryum tablosu ile başvuran ve organik nedenin bulunamadığı hastalarda manik deliryum akla gelmesi gereken durumlardan biri olabilir.
Amnezi, geçici ve kalıcı olabildiği gibi altta yatan pek çok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunlar arasında inme, ensefalit (beyin iltihabı), demans, anoksi, hipokampus hasarı, kafa travmaları, psikolojik travmalar ve stres, aşırı alkol kullanımı ve elektro konvülsif tedavi yer alır.
Eski kaynaklara baktığımızda deliliğe özellikle mitolojide ve kahramanlık hikayelerinde rastlıyoruz. Sebep olarak daha çok kader ya da cezalandırılma gösteriliyor. Cezalandırmaya sebep olabilecek nedenler arasında acımasızlık, yamyanlık, kana susamışlık, hırs gibi nedenler gösterilebilir.
Deli Dana Hastalığının Tanı ve Tedavisi
Deli dana hastalığının tanısı tomografi ya da manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi yöntemler ile kesin olarak konulamaz. Bu yüzden de beyin biyopsisi ya da kanda prion proteinlerine karşı antikor olup olmadığını araştırmak için kan tahlili istenir.
Şizofreninin ilk belirtileri hastanın yakınlarına “bir şeylerin yolunda gitmediği” sinyalleri verir ancak, bunun tam olarak ne olduğunu ilk anda belirlemek oldukça zordur. Bu süreçte kişi günlük aktivitelerden uzaklaşır, garip ve ani davranışlar gösterir, dikkat ve konsantrasyonunda azalmalar olur.
Deli adı verilen süvarilerden oluşan bu birlik, savaşlarda üstün cesaret göstermeleri ve farklı giyinme şekilleri sebebiyle bu isimle anılmıştır. Asıl olarak kendilerine kılavuz, rehber manasına gelen delil ismi verilmesine karşın, cesur ve korkusuzca düşmana atılmaları nedeniyle halk arasında deli olarak anılmışlardır ...
Hele bir de, fiziksel farklılıklar girerse işin içine, artık o etiketten kurtulmanın imkanı yoktur. “Deli” sözcüğünün sözlükteki karşılığı şu: “aklını yitirmiş olan, akli dengesi bozulmuş olan.” (bkz. Türk Dil Kurumu Sözlüğü) Bu tanım gereği, bir kişiye deli diyebilmemiz için, aklını yitirmiş olması gerekir.
Bir ruh hastalığı veya delilik değildir, gizemli bir yanı olmadığı gibi cinlerle de ilişkisi yoktur. Bulaşıcı olmadığı gibi epilepsili çocuklar başkaları için tehlikeli ve zararlı da değildir.
Normalin dışında kendine yarattığı dünyası olan ve içinde bulunduğu dünyanın varlığını kabul etmeyen, ruh, sinir ve beyin hastalığıdır. Kriz geldiğinde bilinçli davranıştan yoksun olma halidir delilik, yani bir nevi davranış bozukluğudur. Beynin özellikle ön lobunda meydana gelen hasardan kaynaklı olabilir.
Deliliğin Tedavisi ya da Taş Ameliyatı, Hieronymus Bosch tarafından 1475 ile 1480 yılları arasında ahşap üzerine yağlı boyayla çizilen tablo. Tablo, Bosch'un halk kültürünü temel alarak çizdiği ilk resimdir.
Sürmenajlı kişilerde, ruhsal ve bedensel yorgunluk, bıkkınlık, isteksizlik, dikkati toparlayamama, sağlıklı düşünememe hali, bâzı organlara ait şikayetler söz konusudur.
Deliryum Oluşmasında Predispozan Faktörler :
Genetik yatkınlık. İlaç ya da alkol bağımlılığı Kronik kalp, akciğer, karaciğer, böbrek hastalıkları.
Deliryum bilinç kaybı, oryantasyon, algı, odaklanma, dikkat, sürdürme, kısa dönem hafıza, yargı ve anormal düşünceleri içeren kognitif fonksiyonlardaki bozulma ve daha önceden olan mental bir hastalıkla açıklanamayan değişiklikleri içeren bir sendromdur.
Deliryum onkolojide palyatif bakım alan hastalarda sık görülen, morbidite ve mortalitede artmaya neden olan, bakım maliyetini arttıran, bakım evinde kalma süresini uzatan, hasta ve aile üyelerine önemli bir stres kaynağı olan bir sendromdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri