Tekli veya çoklu organ yetmezliklerinden ölüme kadar gidebilen bu ciddi tablo sepsis olarak adlandırılır. Mikroorganizmaların kana karışmasıyla başlayan bu durum kan zehirlenmesi olarak da bilinmektedir.
Septisemi, (Kan zehirlenmesi) kana bakteri ya da toksin karışmasıdır.
Halk tarafından kan zehirlenmesi olarak bilinse de, enfeksiyonun kan dolaşımına katılıp tüm vücuda yayılması anlamına gelir. Enfeksiyon kan dolaşımına katıldığında, bağışıklık sistemi vücudu mikroplara karşı savunmak için kana çok fazla kimyasal madde salgılar.
Bir bireye sepsis tanısı konulabilmesi için bireyin olası veya doğrulanmış bir enfeksiyona ve zihinsel durumda yavaş ya da ani değişiklik, sistolik tansiyon ölçümünde 100 mm Hg veya altında ölçüm ve solunum hızının dakikada 22 veya daha üstünde olması belirtilerinin tamamına sahip olması gereklidir.
Kandaki enfeksiyon vücutta oluşan bir enfeksiyon kaynağından yayılmaktadır. Bu enfeksiyon bakteri, virüs veya parazit kaynaklı olabilir. Vücutta tedavi edilmeyen bir enfeksiyon kandaki enfeksiyon haline dönüşecektir. Bazen tam olarak tedavi edilmeyen enfeksiyonlarda, kanda enfeksiyona neden olurlar.
İlgili 16 soru bulundu
Sepsis, bulaşıcı bir durum değildir. Sepsis, vücudun bir enfeksiyona karşı verdiği aşırı tepki olarak ortaya çıkar ve bulaşıcı değildir. Ancak, sepsis vücutta enfeksiyonun hızlı bir şekilde yayılması sonucu ortaya çıkar ve enfeksiyon bulaşıcı olabilir.
Sepsis, dokulara zarar veren veya yok eden küçük pıhtılar veya patlama kan damarlarıyla sonuçlanan anormal kan pıhtılaşmasına neden olabilir. Çoğu insan hafif sepsisten iyileşir, ancak septik şok için ölüm oranı yaklaşık yüzde 40'tır.
Sepsis oluşumunda birçok enfeksiyon türü rol oynayabilmektedir. Bunlardan en yaygınları idrar yolu enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları, zatürre, karın içi enfeksiyonlar, menenjit, yara ve yanıklar, menenjit ve deri enfeksiyonlarıdır. Özellikle yaşlı bireylerde sepsise yakalanma olasılığı çok daha yüksektir.
- Metronidazol, 15 mg/kg iv bolus, 8 saatte bir 7.5 mg/kg iv, - Klindamisin, 8 saatte bir, 600-900 mg iv antibiyotik tedavisine eklenmelidir.
Sepsis teşhisini doğrulamak için farklı testler yapılır. Bu testler tam kan sayımı (CBC), idrar tahlili, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, ultrason, bilgisayarlı tomografi (CT) ve manyetik rezonans görüntüleme yani MR'dır.
Sepsis veya halk arasındaki yaygın tabiriyle kan zehirlenmesi, bir enfeksiyon hastalığı etkeninin kan dolaşımı yoluyla vücudun geneline yayılarak hastalık tablosu oluşturması durumudur. Enfeksiyon etkeni olan mikroorganizma, vücudun genelinde iltihabi bir reaksiyon başlatarak genel işlev bozukluğuna yol açar.
Enfeksiyona disregüle konak yanıtı sebebiyle görülen hayatı tehdit edici organ disfonsiyonudur.
Bunlara enfeksiyon giderici besinler denilebilir. Örneğin; sarımsak, nane, probiyotik yoğurt ve acı biber vücudun enfeksiyondan temizlenmesine yardımcı olur. Eğer bunlarla kandaki enfeksiyon temizlenmiyorsa doktorlar tarafından verilen antibiyotik ilaçların kullanılması gerekebilir.
Bu belirtiler genel olarak 38 derecenin üzerinde seyreden yüksek ateş, nefes darlığı, solunumun dakikada 20 soluğun üzerinde olması, üşüme, titreme, kalp atış hızının dakikada 90 atışın üstünde olması şeklindedir. Bu belirtilerle kontrol altına alınmayan sepsis daha ağır ve ciddi semptomlara neden olabilir.
Sepsis aslında tam olarak bir "enfeksiyon" değildir. Sepsis, vücudun kendi içerisinde gelişen ağır enfeksiyonlara karşı verdiği aşırı tepki olarak tanımlanır. Bu aşırı tepki o kadar ileri seviyelere varabilir ki, kişi organ yetmezliğinden başlayıp ölüme kadar gidebilecek ciddi problemler yaşayabilir.
Kanda enfeksiyon görülmesi Sepsis olarak adlandırılır. Sepsis, vücuttaki yaygın inflamasyonun (şişmenin) bir sonucudur. Sepsis sırasında iltihaplanma ve kan pıhtılaşması, uzuvlara ve hayati organlara kan akışının azalmasına neden olur. Organ yetmezliğine ve hatta ölüme kadar gidebilir.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Hangi Hastalara Bakar? - Sepsis adı verilen kan ve vücut iltihaplarına enfeksiyon hastalıkları bölümü ve klinik mikrobiyoloji bölümü bakmaktadır.
Kana mikrop karışmasına tıp dilinde 'sepsis' adı veriliyor. Pek çok değişik tür mikrop çeşitli yollarla kana karışabiliyor ve hastalığa neden oluyor. Ancak enfeksiyon hastalıkları en acil tedavi gerektiren hastalıklarından biri. Zamanında ve etkin tedavi yapılamazsa organlarda hasar yaparak ölümle sonuçlanıyor.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
Sepsis bir enfeksiyon hastalığı sonucunda ortaya çıktığından öncelikle kaynaklandığı organa bağlı enfeksiyon belirtileri olarak öksürük, balgam, boğaz ağrısı ya da ishal, kusma olabilmektedir. Buna ek olarak, titreme, ateş, halsizlik, ağrı, nemli veya terli cilt görülür.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
Limon kanda bulunan zararlı maddelerin atılmasını sağlamaktadır. Özellikle de crp yüksekliği için akıllara hemen limon gelir. Limonlu su ve bol limonlu salatalar ile kanda oluşan enfeksiyonu kısa zamanda temizleyebilirsiniz. Kanı sulandıran ve zararlı maddeleri yok eden limona hayatınıza yer vermeyi unutmayın.
Septisemi ciddi bir kan dolaşımı enfeksiyonudur. Aynı zamanda kan zehirlenmesi olarak da bilinir. Septisemi, vücudun herhangi bir yerinde, akciğer enfeksiyonu veya deri üstündeki bir yarada bakteriyel bir enfeksiyon oluşması sonucu kan dolaşımına girdiğinde ortaya çıkar.
Kanda oluşan iltihap tıpta septisemi olarak bilinmektedir. Kan dolaşımı enfeksiyonu olan septisemi kan zehirlenmesi olarak da bilinmektedir. Vücudun herhangi bir yerinde oluşan ve kan dolaşımına girdiği anda meydana çıkan iltihaplanmanın belirtileri ve buna göre de belirli bir tedavisi bulunur.
Septik abortus, spontan veya isteğe bağlı oluşan düşüğün pelvik enfeksiyon ile komplike olma durumudur. İnkomplet abortus olgularında fetal veya plasental dokuların bir kısmının uterusta kalması sonucu da gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri