Pusulayı Kullanırken ve Saklarken Dikkat Edilecek Hususlar Elektro manyetizma prensibi ile çalışan pusula yüksek gerilim hatları, radyo vericileri, GSM telefonları, vb manyetik alan üreteçlerinin yakınında doğru çalışmaz.
Pusula, başlıca olarak ulaşımda ve arazi incelemesinde kullanılan, dünya üzerinde yön tespit etmeye yarayan cihaz. Pusulalar; manyetik veya cayroskopik olarak ya da bir yıldıza göre yön belirleme prensipleriyle çalışırlar.
Herhangi bir manyetik pusulanın kuzey ucu Kuzey Kutbu'nu (gerçek kuzeyi) değil, Manyetik Kuzey Kutbu'nu (manyetik kuzeyi) gösterir.
Pusulalar sıcaklık ve basınç değişimlerinden de etkilenirler. Kapsül içindeki sıvı 1500mt yükseklikten sonra içinde kabarcıklar oluşturmaya başlar. Genelde tekrar alçalınca bunlar kaybolur. Ancak aşırı sıcak ve soğuk koşullarda uzun süre kalan pusulalarda oluşan kabarcıklar kalıcı olabilir.
Kuzey ve güney kutbunun mıknatıs özelliği yardımıyla, pusula belli bir noktaya odaklanarak devamlı aynı yeri göstermektedir. Bu doğrultuda mıknatısların zıt kutupların birbirini çekmesi üzerinden pusula çalışmaktadır. Dünyanın oluşum mekaniği sebebiyle pusula ibresi her daim kuzeyi gösterir.
İlgili 40 soru bulundu
Pusula, başlıca olarak ulaşımda ve arazi incelemesinde kullanılan, dünya üzerinde yön tespit etmeye yarayan cihaz.
Bir pusulanın iğnesi manyetik iki kutba sahip ince bir mıknatıstan oluşur. Mıknatıslar ise Dünya'nın manyetik alanından etkilenir. Dünya'nın coğrafi Kuzey Kutbu civarında bir manyetik güney kutbu, coğrafi Güney Kutbu civarındaysa bir manyetik kuzey kutbu vardır.
Manyetik kutuplar
Mıknatısın aynı kutupları birbirini iter, zıt kutupları ise birbirini çeker. Pusula bir noktadaki manyetik alanın yönünü gösterir. Pusula ince bir mıknatısın bir iğne üzerinde serbestçe dönebilmesiyle oluşur. Bir mıknatıs pusulaya yaklaştırıldığında pusula iğnesi sapma yapar.
Dünya manyetik alanı, demiri sallama özelliği taşıyan araçlarda dönme hatası olma olasılığı çok yüksektir. Bu gibi hatalar , pusulanın yanına koyulan tashih denilen mıknatıs çubukları ile giderilmektedir.
Pusulada mıknatıs kullanımı: Kaşifler ya da dağcılar ve gemicilerin yönlerini bulması adına pusulanın içerisinde mıknatıs bulunur. Bu mıknatıs dünyanın manyetik alanlarına göre çalışır. Böylece pusula içerisindeki renkli uç kısım her zaman kuzeyi gösterir.
Dünyanın manyetik alanından dolayı sürekli kuzeyi gösterir. Aslında pusula mıknatıslaşmış bir iğnedir. Bundan dolayı ise sürekli kuzeyi gösterir . Aslında her zaman aynı konumu göstermez çünkü dünyanın manyetik alanı sabit değildir.
Pusulada genellikle yönler İngilizcede bu anlamdaki kelimelerin baş harfleriyle belirtilir. Kuzey – N ( : North ), Güney – S ( : South ), Doğu – E ( : East ) ve Batı – W ( : West Çubuk: 1 m uzunluğunda bir çubuğu yere diker, daha sonra gölgesini izleriz.
(N) = Kuzey, (E) = Doğu, (W) = Batı, Dünya çapında İngilizce ortak bir dil olarak öne çıktığı için, bu doğrultuda pusulanın baş harfleri İngilizce şeklinde temsil ediliyor.
Sekiz farklı yön İngilizce kısaltmalarıyla gösterilir: N (kuzey), NE (kuzeydoğu), E (doğu), SE (güneydoğu), S (güney), SW (güneybatı), W (batı) ve NW (kuzeybatı).
Ana yönler
Bir kişi yüzünü kuzeye dönerse arkası güney, sağ tarafı doğu ve sol tarafı batıdır.
Çerçeve halkasını yavaşça çevirdiğinizde "çıtlama" sesi duyarsınız. Bu her bir "çıt" sesi ibre üzerinden de kontrol ettiğinizde, 1° açi atlamış olursunuz.
Pusula ile yön bulma işleminde yapmanız gereken pusulanızı elinize almanız ve sabit bir şekilde durmaktır. Bu şekilde birkaç saniye durduğunuzda pusula zaten çalışmaya ve yön bulmaya başlayacaktır. Pusulanın içinde bulunan ivme sizlere kuzeyin ne tarafta olduğunu gösterecektir.
Bakıldığında bir mıknatısın kuzey kutbu dünyanın kuzeyini işaret ederken, güney kutbu da ta tersi olan dünyanın güneyini işaret eder. Manyetik kutuplar aynı zamanda renk olarak da ayrım sağlamaktadırlar.
Pusula'nın konumunuza erişmesine izin verme
Pusula konumunuzu görmüyorsa Konum Servisleri'ni açtığınızdan emin olun. Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Konum Servisleri bölümüne gidin, sonra Konum Servisleri'ni açın. Pusula'ya dokunun, sonra Uygulamayı Kullanırken'e dokunun.
Pusulanın kuzeyi gösteren iğnesi, Dünya'nın manyetik alan çizgilerinin yönünü, manyetik kuzeyi, sapma olmadan, 0 noktası ise coğrafi kuzeyi gösterir.
Pusula ibresini asıl çeviren kuvvet, manyetik sahanın yatay bileşeni olduğu için kutuplara doğru zayıflayan bu yatay bileşke kuvveti, ibrenin tam kutbu göstermesine yetmez. Pusula ibresinin enlemlere göre kutupları gösterirken yaptığı bu hataya sapma denir. Her şehrin bulunduğu enlem derecesine göre sapma açısı vardır.
Merak etdiğim tek şey uzayda pusula çalışırmı? çalışır. en yakın güçlü manyetik alanın yönünü gösterir.güçlü bir alana uzaksada boş döner.yani çalişir ama uzayda yer,yön bulmak için bi işe yaramaz.
Pusulanın ilk olarak Çin Han Hanedanlığında M.S 1.yy da icat edilmiştir. Tarihi kayıtlar incelendiğinde Çin Hanedanlığı güney valisi olarak görev yapan Sīnán ismi ile bilinen Çinli tarafından icat edildiği görülmektedir.
Cayro, Dünya'nın dönüş hareketleri ve cayro prensibinden yararlanarak manyetik kuzey yerine gerçek kuzeyi bulmaya yarayan bir alettir. Genellikle gemilerde kullanılır. Cayro pusulalar geminin metal aksamından etkilenmediğinden manyetik pusulalara göre daha sağlıklı sonuç vermektedirler.
Mühürlerin başka adaylara taşmasını engellemek amacıyla pusula katlanırken dışa doğru katlanmalıdır. Daha sonrasında ise katlanan oy pusulası zarfa yerleştirilerek sandığa atılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri