TRT Haber spikeri Sermin Baysal Ata, bağışıklık sistemiyle ilgili yaptığı programda konuğuna "Demir döküm tencere tava kullanmak demir eksikliğine faydalı olur mu?" diye sordu. Dr. Kaya da, TRT spikerinin sorusuna gülerek "Hayır, olmaz" yanıtını verdi.
Ancak en lezzetlisi de demir döküm. Demir döküm tencereler fırına da girer. Hatta çok da iyi ekmek pişirir. Yemeğe bünyesindeki demirden katar ki bu da uzmanlara göre kansızlığa iyi gelmektedir.
Demirin eritilmesi ve tava hâline getirilmesi ile elde edilen bu ürünlerde herhangi bir zararlı bileşen bulunmaz. Söz konusu tava, ısıyı yüzeyine eşit olarak yaydığı için pişmesi zor yemeklerde dahi işlerinizi kolaylaştırır. Bunu yaparken sağlığınızı da koruduğu için mutfağınızın âdeta vazgeçilmez parçası olur.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
Demir döküm tava, bir tavadan fazlasını sunar. Her yere taşıyabileceğiniz bir fırın görevi görür. Uzun süreli kısık ateşte yapılan pişirmelerde yiyeceğin kendi suyunu ve aromasını sirküle etmesini sağlar.
İlgili 31 soru bulundu
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih edin. Bu malzemeler çok daha güvenlidir ve gıdalarınıza kimyasal madde bulaştırmaz. 3. Alüminyum tencere kullanmaktan kaçının. Alüminyum, Alzheimer hastalığı gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilen bir malzemedir.
Döküm Tencerede Asidik Yemekler Pişirilir Mi? 'Döküm tencerede asidik yemekler pişirilmez, yoksa zehirli hale gelir.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Canan Karatay tencere seçimi ile ilgili şu öneride bulunmaktadır; Yemeklerinizi pişirmek için emaye, çelik veya cam kaplı dökme demir tencereler kullanın. Tepsi olarak da bunların dışında bir şey tercih etmeyin. Teflon ve alüminyumlardan uzak durun, mikro dalga fırınlar kullanmayın.
Çelik tencereler genellikle profesyonel mutfaklarda da tercih edilir çünkü dayanıklıdırlar ve ısıyı eşit şekilde dağıtabilirler. Bu tür tencerelerde pişirilen pilav genellikle tane tane ve lezzetli olur. Döküm demir tencereler de pilav yapmak için mükemmel bir seçenek olabilir.
Öncelikle, döküm tencerenin düzgün ve kalın bir tabana sahip olması önemlidir. Kalın taban, ısıyı eşit şekilde dağıtarak yemeklerin daha iyi pişmesini sağlar ve yanma riskini azaltır. Tencerenin döküm malzemesi kaliteli olmalıdır, böylece dayanıklılık ve uzun ömür sağlanır.
180 derece sıcaklıkta bekletilen döküm tava içerisinde nem kalmamaktadır. Döküm tava kullanılırken yemeklerin mümkün olduğunca metal gereçler ile pişirilmemesi gerekmektedir. Metal kaşık, kepçe ve maşa gibi gereçler tavada çizilmelere yol açabilmektedir.
Granit tava ile döküm tava arasında farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptirler. Döküm tava, daha hassas kullanım talimatlarına sahiptir fakat granit tava kullanımı son derece kolay ve rahattır.
Demir döküm tencereler ve tavalar, her türlü yemek pişirme yöntemi için uygundur; ızgara, kızartma, haşlama ve hatta fırında pişirme gibi. Ayrıca, demir döküm malzemelerin zamanla gelişen doğal yapışmaz yüzeyi, yağ kullanımını azaltır ve daha sağlıklı pişirme imkânı sunar.
Endometriozis gibi ağır menstrüel dönemlere yol açan durumlar demir kaybına neden olur. Kanser, çölyak, akciğer hastalıkları, böbrek ya da kalp yetmezliği, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve obezite gibi hastalıklar da demir eksikliğine yol açabilir. Bunun nedeni bu hastalıkların vücutta demir emilimini azaltmasıdır.
Maden suyunun içerisindeki pek çok yararlı mineral arasında demir de bulunabilir. Dolasıyla maden suyunun demir eksikliğine neden olduğunu söylemek mümkün değildir.
Pekmez: Özellikle karadut ve keçiboynuzu pekmezi iyi bir demir kaynağıdır. 100 gram pekmez yaklaşık olarak 400 mg kalsiyum, 10 mg demir içerir.
Karatay'a göre demir eksikliğine en iyi gelen besin kırmızı et. Karatay demirin, kemik iliğinden ve sakatatlardan alınabilecini açıkladı. Ünlü profesöre göre kemik iliğinin insan sağlığı için pek çok faydası var.
Demir eksikliği anemisi, dünya nüfusunun yüzde 12-15'inde saptanan ve en sık rastlanan anemidir. Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Döküm tavalar, popüler ve sağlıklı bir pişirme yöntemi olarak kabul edilir. İki ana türü olan demir döküm ve emaye kaplamalı döküm tavalar, sağlıklıdır ve doğru kullanıldığında sağlıklı yemekler yapılmasını sağlar.
Döküm Tencere ve Tavaların en büyük avantajı ısıyı muhafaza etmeleridir. Bu sayede yavaş pişen yemekleri daha az enerji tüketerek pişirmeniz bu döküm tencereler sayesinde mümkündür. Döküm tencere avantajlarından biri de az yağ ile oldukça leziz yemekler yapabilmeniz. Döküm tencereler yapışmaz yüzeye sahiptir.
Döküm tencerenin geniş tabanı, yüksek ısıya dayanabilir ve bu özellik genellikle yüksek ısıda pişirme gerektiren yemekler için kullanılır. Bu tür tencereler, et, tavuk ve balık gibi yemeklerin yanı sıra ekmek ve diğer fırın ürünlerini pişirmek için de idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri