Beyin ihtiyacı olduğu dönemde yeterli demir alamazsa zeka geriliği etkileri ortaya çıkıyor.
Beyin ve Sinir Sistemi: Demir, beyin fonksiyonların düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı olan minerallerden birisidir. Kanda demir eksikliğinin zararları arasında beyinin düzgün çalışmaması yer alır. Bu yüzden hafıza kaybı, konsantrasyon zorluğu, zihinsel bulanıklık gibi problemlerle karşılaşılabilir.
Demir eksikliği anemisi nörolojik ve psikolojik etkiler yaratabilir. Yorgunluk, bilinç bulanıklığı ve huzursuz bacak sendromu demir eksikliği anemisi olan yetişkinlerde ortaya çıkmaktadır. Bunların dışında demir eksikliği anemisinde anksiyete, depresyon ve sinirli olma gibi ruh hali değişiklikleride ortaya çıkabilir.
Demir eksikliği veya anemisi olanlar, anksiyete, sinirlilik, depresyon, odaklanma problemleri, bilişsel yeteneklerde azalma gibi çeşitli psikolojik semptomlar yaşayabilirler.
Demir eksikliği çocuğun iç dünyasına da yansıyabilir
Bebeklerde ilk iki senede demir eksikliği anemisi görülebilmektedir. Bebeklik ve küçük çocukluk döneminde demir eksikliği anemisi psikomotor ve bilişsel gelişimi geciktirip zeka düzeyini olumsuz yönde etkilemektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Endometriozis gibi ağır menstrüel dönemlere yol açan durumlar demir kaybına neden olur. Kanser, çölyak, akciğer hastalıkları, böbrek ya da kalp yetmezliği, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve obezite gibi hastalıklar da demir eksikliğine yol açabilir. Bunun nedeni bu hastalıkların vücutta demir emilimini azaltmasıdır.
Anemi, demir eksikliğinden dolayı ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. Anemisi olan kişi kendini yorgun ve halsiz hisseder. Diğer belirtiler arasında ise saç dökülmesi, nefes darlığı, kalp çarpıntısı baş ağrısı ve baş dönmesi bulunur.
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal anormal kabul edilir. 1000 ng/mL üzerinde çıkan bir ferritin sonucu karaciğer sirozu, kanser ve ciddi enfeksiyonlar ile mücade edildiği anlamına geleceğinden, oldukça tehlikelidir.
Damardan uygulanan demir takviyesinin yan etkileri 48 saat içerisinde ortadan kalkmaktadır. Damardan uygulanan demir yüklemesinde kişi etkiyi ilk 24 saat içerisinde hisseder.
B12 eksikliği, genellikle yetersiz beslenme, sindirim sistemi sorunları veya B12 vitamini emilimini etkileyen durumlar nedeniyle oluşabilir. Demir eksikliği ise, vücutta yeterli miktarda demirin bulunmaması durumunda ortaya çıkar. Demir, oksijen taşıma, enerji üretimi ve hücre fonksiyonları için gereklidir.
Yürüttükleri çalışmada OKB'si olanlarda kontrollere göre B12 eksikliğinin daha sık gözlendiğini göstermişlerdir (Hermesh, 1988).
B12 VİTAMİNİ EKSIKLİĞİ
B12 vitamini DNA yapımında rol alan bir vitamindir. Eksikliğinde kafa karışıklığı, çabuk unutma, uyuşma, karıncalanma gibi belirtilerin yanında en başta yorgunluğa sebep olur.
Demir eksikliği anemisi, tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit eden, çok önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sağlık sorunlarından bazıları; Kalp rahatsızlıkları (hızlı kalp atışı, kalp yetmezliği, kalp büyümesi gibi)
Vücuttaki demir seviyesinin düşük olması anemiye (kansızlık) yol açabildiği gibi bu durum yorgunluk, halsizlik, depresyon, anksiyete ve panik atak krizleriyle de ilişkilendirilebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü demir açısından eksik beslenmenin dünyadaki bir numaralı beslenme bozukluğu olduğunu ileri sürüyor.
Her üç dönemde de demir eksikliği geniş bir çerçevede motor ve bilişsel problemlerin gelişmesinde etkili rol oynuyor. Erken yaşlarda demir eksikliğine maruz kalanlarda, ergenlik döneminden farklı olarak, sonradan eksiklik giderilse bile düzelmeyen kalıcı sinir sistemi değişiklikleri olabiliyor.
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
Ferritin Düşüklüğü
Optimum değerlerin altında seyreden ferritin oranı vücuttaki demir oranının azlığını gösterir. Demir eksikliği halk arasında kansızlık ya da anemi şeklinde isimlendirilir. Demirin yetersiz olması alyuvar hücrelerinin üretimini de negatif yönde etkileyeceği için demir eksikliği anemisi ortaya çıkar.
Kapsüller çiğnenmeden ve yeterli miktarda su ile birlikte alınmalıdır. Kapsüller, sabahları boş mide ile (kahvaltıdan yaklaşık 1 saat önce) veya bir öğünden 2 saat önce veya sonra yeterince uzun bir süre aralıkla alınmalıdır.
Ortalama referans aralığı 60-170 ug/dL olmakla birlikte 90-100 ug/dL arasında olması istenir. Ferritin: Demiri depolayan proteindir. Düşük ferritin düzeyi genellikle demir eksikliğinin ilk belirtisidir. Bir kişide serum demiri normal olabilir ama ferritinin düşük olması demir eksikliğinin göstergesidir.
Demir ilaçları genellikle aç karna kullanılır.
Demir eksikliği anemisi, dünya nüfusunun yüzde 12-15'inde saptanan ve en sık rastlanan anemidir. Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Vücudumuzdaki demir depolarını artıracak ve kansızlığı önleyecek besinlerin başında; kırmızı et, karaciğer, balık, yumurta, hindi ve tavuk gibi kümes hayvanları, pekmez, kuru üzüm/kayısı/erik gibi kuru meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem gibi yağlı tohumlar demirin iyi kaynaklarıdır.
En sık görülen kansızlık (anemi) türü demir eksikliğine bağlı olan kansızlıktır. Kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülmektedir. Halsizlik, yorgunluk, güçsüzlük, çarpıntı, hareketle artan nefes darlığı, baş ağrısı, kulak çınlaması, ve uyku hali demir eksikliğine bağlı kansızlığın belirtileri arasındadır.
Ferritin Kaç Olursa Tehlikelidir? Vücutta bulunması gereken optimum ferritin değeri kadınlarda 20 - 200 ml / ng, erkeklerde ise 20-500 ml / ng arasında değişmektedir. Ferritin miktarı bu değerlerin altına veya üstüne çıktığında kişide çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkmaya başlar.
Demir eksikliğine bağlı kansızlık uzun sürdüğünde, zorlanmaya bağlı olarak kalp büyür ve kalp yetmezliği oluşabilir. Akciğerler de zorlanır ve nefes darlığı oluşur. Dokulara az oksijen gittiği için doku oksijensiz kalır. Bunun sonucunda tüm iç organlar ve kaslar yorulur, eller uyuşmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri