Demir eksikliğinin belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, aşırı uyuma isteği, uykusuzluk, saç dökülmesi, tırnak bozukluğu, kaşıntı, baş ağrısı, baş dönmesi, öğrenme güçlüğü, unutkanlık, çarpıntı, nefes darlığı olabilir.
KAŞINTI CİDDİ HASTALIKLARIN HABERCİSİ OLABİLİR
“Karaciğer hastalığı, çölyak hastalığı, böbrek yetmezliği, demir eksikliği anemisi, tiroit sorunlarıyla lösemi ve lenfoma gibi kanser türleri bu hastalıkların başında geliyor. Bu tip durumlarda kaşıntı belli bir bölgeyi değil tüm vücudu etkileyebilir.
Kan testi: Tam kan sayımı, demir eksikliği gibi kaşıntıya neden olan bir durumu ortaya çıkarabilir. Karaciğer ve böbrek fonksiyon ve tiroid testleri: Hipertiroidizm gibi tiroid bozuklukları gibi karaciğer veya böbrek sorunları da kaşıntıya neden olabilir.
Yaygın bir şekilde görülen anemi türü olan demir eksikliği anemisi, isminden de belli olacağı demir eksikliğinden kaynaklanır. En yaygın ve ilk görülen belirtisi aşırı yorgunluk olan demir eksikliği belirtileri arasında ayrıca zayıflık, cilt solukluğu, baş ağrısı ve baş dönmesi de bulunur.
Diğer belirtiler arasında ise saç dökülmesi, nefes darlığı, kalp çarpıntısı baş ağrısı ve baş dönmesi bulunur. Düşük bağışıklık: Demir, bağışıklık sisteminin güçlü olması için önemlidir ve gereklidir. Eğer vücutta demir alımı azalırsa bağışıklık sistemi zayıflar ve enfeksiyonlara karşı vücut direnci düşebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Kendini oldukça bitkin hissetme, uyuşukluk hali, anksiyete krizleri, iştahsızlık problemi, toprak ve kireç yeme arzusu, baş dönmesi ve ağrısı, sürekli devam eden bir üşüme hissi, unutkanlık, odaklanamama problemi, saç dökülmesi problemi, beniz cilt rengi, tırnakların güçsüzlüğü, parmaklarda uyuşukluk hissi, cinsel ...
Bu nedenle bu rahatsızlığın ortaya çıkışında bazı risk faktörlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Demir eksikliği olan durumlarda düşünülmesi gereken ikinci kanser türü mide kanseridir. Erken doyma, karın ağrısı, hazımsızlık gibi şikayetler mide kanseri riski açısından şüphe uyandırıcı semptomlardır.
Vücutta meydana gelen kaşıntıya, egzama gibi deri hastalıkları, böcek ısırması, polen, gıda ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar, uyuz gibi parazitler, hormonal değişiklikler, karaciğer rahatsızlığı, lenfoma gibi kan hastalıkları ve kanser türleri yanı sıra diyabet gibi rahatsızlıklar neden olur.
Lösemi hastalarının ise %5'inde kronik kaşıntı görülebilmektedir. Polistemia vera hastalığında (nadir bir kan kanseri türü) kaşıntının sıklığı %48 olarak bildirilmiştir. Yapılan bilimsel çalışmalar, derinin T hücreli lenfomasında kaşıntının en sık görülen belirtilerden birisi olduğunu göstermektedir.
A vitamini:
Gece körlüğü, gözyaşı kuruluğu ve diğer çöz problemleri; ciltte kuruluk, pul pul dökülme, akne, kaşıntı; bağışıklık sisteminde zayıflık.
Kaşıntıyı hafifletmek için, kaşımak yerine kaşınan bölgeye soğuk bir bez veya biraz buz koyun. Doktorunuz ayrıca antihistaminikler ve topikal steroidler de dahil olmak üzere kaşıntı tedavisi için ilaç reçete edebilir. Nadiren steroid hapları ve antibiyotikler de gerekebilir.
Atopik dermatit, ürtiker ve psoriasis gibi dermatolojik problemler tanı almadan önce geceleri ortaya çıkan sebepsiz kaşıntı nedenleri arasında değerlendirilir. Uyuz ya da bit ısırıkları, demir eksikliği anemisi, şizofreni, huzursuz bacak sendromu ve gebelik, gece kaşıntısı oluşabilecek diğer durumlar arasında yer alır.
Yağsız kırmızı et, mercimek, fasulye, kuru üzüm, yumurta, kahvaltılık tahıllar ile ıspanak, brokoli ve lahana yanı sıra C vitamini açısından zengin takviye ve gıdalar vücuda demir sağlayarak ferritin seviyenizi yükseltmenize yardımcı olabilir. Vücuda demiri almak kadar kadar demirin emilimini sağlamakta önemlidir.
Ferritin düşüklüğü, dolayısıyla demir eksikliği başta halsizlik olmak üzere tüm vücudu etkileyen rahatsızlıklara neden olabilir. Ferritin eksikliğinde başta cilt, saç ve tırnaklar olmak üzere vücutta pek çok doku üzerinde olumsuzluklar oluşur.
Halk arasında kansızlık olarak da bilinen demir eksikliği, ferritin eksikliğinin doğal bir sonucudur. Kırmızı kan hücrelerinin, akciğerden aldığı oksijeni dokulara ulaştırmasında önemli bir yere sahip olan demirin vücutta az olması, alyuvar üretimini olumsuz etkiler.
DEMİR İLACI YEMEKLERDEN BİR SAAT ÖNCE ALINMALI
"Örneğin hap şeklinde düzenli demir tedavisi yapılan hastanın, kan değerleri normale döndükten sonra da depoların dolabilmesi için bu tedaviye en az 4 - 6 ay devam etmesi gerekir " diyen Prof.
En basit olarak günlük su ihtiyacının karşılanmasında maden suyu en iyi alternatiftir. Maden suyu aynen su gibi oksijenin dokulara, demir ve hemoglobinin tüm hücrelere taşınmasında etkili rol oynar.
Öte yandan, '' D vitamini demir mi? '' sorusunun cevabı hayır diyebiliriz. Her ne kadar D vitamini eksikliği demir ihtiyacını da etkilese de demiri bir vitamin D olarak değerlendirmek yanlış olacaktır. Ancak D vitaminini ve demiri vücudun ihtiyacı kadar almak ikisi arasındaki dengenin korunmasında önemlidir (7).
Demir eksikliği genellikle vücutta artmış demir ihtiyacı, eksik demir alımı ya da vücuttan demir kaybı nedeniyle ortaya çıkar. Demir eksikliğinin en önemli nedeni demir içeren besinlerin yeterli düzeyde tüketilmemesidir. Gebelik, adet dönemi gibi durumlarda ise vücudun demir ihtiyacında artış görülür.
Yurt dışı merkezli üretim yapan en iyi demir takviyesi markaları arasında Solgar, Nature's Bounty, Vitabiotics ve Doppelherz sayılabilir. Kolay tüketim sunan özel formlarda hazırlanan bu markaların ürünleri, yüksek biyoyararlanım sağlayan güçlü formülleri sayesinde güvenle kullanılabilecek içeriklere sahiptir.
Bir kişide serum demiri normal olabilir ama ferritinin düşük olması demir eksikliğinin göstergesidir. Normal referans sınırları birçok laboratuvarda 12-150 ng/mL arasındadır. Ancak ferritin değeri en az 40-45 ng/mL, bazı kaynaklara göre ise 70-90 ng/mL arasında olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri