Vücutta ve başta ağrı hissi de demir eksikliği belirtilerinden kabul edilir. Göğüs ağrısı, kalp atışlarında hızlanma ve nefes alma güçlükleri de hastalığın habercilerindendir. Hastalığın en çok bilinen belirtileri arasında ise el ve ayaklarda soğukluk hissi ve soğuk cilt gelir.
Demir eksikliği ayrıca saç dökülmesi, özellikle bacaklarda sürekli bir huzursuzluk hissi yaratan belli belirsiz kas ağrıları ya da kramplar, kronik baş ağrıları, uyku problemleri, konsantrasyon güçlüğü gibi günlük hayatımızı çok yönlü olarak etkileyen ve hayat kalitemizi bozan birçok şikayetin de temelini oluşturabilir ...
Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır. Peki, demir eksikliği anemisinin nedenleri nelerdir? Güven Hastanesi Hematoloji Bölümünden Uzm. Dr.
Baş dönmesiyle birlikte gözler kararabilir, bayılacak gibi hissedilir ya da sık sık bayılmalar görülebilir. Ellerde ve ayaklarda uyuşmalar hissedilebilir. Saç dökülmesi görülebilir. Genel olarak sinirlilik söz konudur.
İlgili 18 soru bulundu
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal anormal kabul edilir. 1000 ng/mL üzerinde çıkan bir ferritin sonucu karaciğer sirozu, kanser ve ciddi enfeksiyonlar ile mücade edildiği anlamına geleceğinden, oldukça tehlikelidir.
Fatih Atmaca, “Anemiyi anlamanın çok basit bir yolu var: Alt göz kapağınızı nazikçe aşağıya doğru çekin. Normalden daha solgun görünüyorsa; bu, Türkiye'de her iki kadından birini etkileyen anemi olduğunu gösterebilir” diye konuştu.
Demir eksikliğine bağlı anemi uzun sürdüğünde, zorlanmaya bağlı olarak kalp büyür ve kalp yetmezliği oluşabilir. Akciğerler de zorlanır ve nefes darlığı oluşur. Dokulara az oksijen gittiği için doku oksijensiz kalır. Bunun sonucunda tüm iç organlar ve kaslar yorulur, eller uyuşmaya başlar.
B12 eksikliği kansızlığa neden olabilir. Pernisiyöz anemi olarak tanımlanan kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gelişebilir.
Nasıl tedavi edilir? ANEMİ tedavisinde çoğunlukla ağızdan ilaçla demir tedavisi yeterli olur. Tedaviye başladıktan iki ay sonra hemoglobin düzeyi normale döner, ancak çoğunlukla kemik iliğinde olan demir depolarını doldurmak amacıyla tedaviye 6-12 ay daha devam edilmelidir.
Kansızlık ne gibi rahatsızlık yapar? Anemi yani kansızlığa bağlı olarak ciltte solukluk, nefes almada zorluk, kalp çarpıntısı ve halsizlik görülebilir. Egzersizle beraber oluşan düzensiz kalp atışı, baş ağrısı ve dönmesi, bacaklarda oluşan kramp ve uykusuzluk da anemide görülebilecek rahatsızlıklar arasında yer alır.
Demir eksikliğinin meydana çıkardığı baş ağrısı kafanın tamamında hissedilir. Beyinde yer alan kan damarlarının şişmesi ile ilgili meydana gelen ağrı başın tamamında kendini gösterir. Eğer bu ağrı şiddetlenirse ve demir eksikliği tedavisi uygulanmazsa bu ağrı enseden sırta ve omuzlara kadar da kendini gösterir.
KANSIZLIK SIRT AĞRISI YAPAR MI? Kan hücrelerinde görülen azalma sonucunda göğüs ağrısı ve baş ağrısı meydana gelmektedir. Sırt ağrısı kansızlığın yaygın bir semptomu değildir.
En basit olarak günlük su ihtiyacının karşılanmasında maden suyu en iyi alternatiftir. Maden suyu aynen su gibi oksijenin dokulara, demir ve hemoglobinin tüm hücrelere taşınmasında etkili rol oynar.
DEMİR İLACI YEMEKLERDEN BİR SAAT ÖNCE ALINMALI
"Örneğin hap şeklinde düzenli demir tedavisi yapılan hastanın, kan değerleri normale döndükten sonra da depoların dolabilmesi için bu tedaviye en az 4 - 6 ay devam etmesi gerekir " diyen Prof.
Yurt dışı merkezli üretim yapan en iyi demir takviyesi markaları arasında Solgar, Nature's Bounty, Vitabiotics ve Doppelherz sayılabilir. Kolay tüketim sunan özel formlarda hazırlanan bu markaların ürünleri, yüksek biyoyararlanım sağlayan güçlü formülleri sayesinde güvenle kullanılabilecek içeriklere sahiptir.
Serum Demiri: Kandaki demir miktarını ölçer. Ortalama referans aralığı 60-170 ug/dL olmakla birlikte 90-100 ug/dL arasında olması istenir.
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
Folik asit (B-9) ve kobalamin (B-12), demir eksikliğinin giderilmesine veya önlenmesine yardımcı olabilir. B-12, hepsi de büyük demir kaynakları olan balık, kümes hayvanları ve kırmızı etlerden elde edilebilir. B-9, avokado, portakallar, koyu yapraklı yeşillikler ve aynı zamanda birçok baklagil ve sebzelerde bulunur.
Bu nedenle bu rahatsızlığın ortaya çıkışında bazı risk faktörlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Demir eksikliği olan durumlarda düşünülmesi gereken ikinci kanser türü mide kanseridir. Erken doyma, karın ağrısı, hazımsızlık gibi şikayetler mide kanseri riski açısından şüphe uyandırıcı semptomlardır.
Tıpkı insülin direnci ya da adeno virüste olduğu gibi demir eksikliği olanlar da kilo vermekte zorlanır. Demir eksikliği hormonal dengesizliğe yol açarak dolaylı yoldan kilo alımına sebep olur. Vücudunuzda demir eksikliği varken istediğiniz kadar diyet yapın, spor yapın kilo veremezsiniz.
Endometriozis gibi ağır menstrüel dönemlere yol açan durumlar demir kaybına neden olur. Kanser, çölyak, akciğer hastalıkları, böbrek ya da kalp yetmezliği, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve obezite gibi hastalıklar da demir eksikliğine yol açabilir. Bunun nedeni bu hastalıkların vücutta demir emilimini azaltmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri