Vitamin ve minerallerin cilt sağlığı açısından çok önemli olduğu bilinmektedir. Demir eksikliği nedeniyle saçlar kırılmaya başlar, kuru ve parlaklığını kaybeder. Tıpkı saçlar gibi ciltte kurur, soluklaşır, sararır ve mat bir görünüm kazanır. Demir eksikliği sonucu tırnaklar kırılır ve uzamaz.
* Kaşık tırnak demir eksikliğine bağlı kansızlığın habercisidir. * Tırnakta beyazlama, beyaz bantlar, kronik böbrek yetmezliği, hipoalbuminemi ve siroza bağlı olabilir.
Beslenmemizdeki çinko eksikliğinden veya altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanabilen çinko eksikliği, tırnak distrofisine neden olabilir. Tırnak distrofisi, bir kişinin tırnaklarındaki renk değişikliği ve bozulmadır.
Tırnaklardaki dikey çizgilerin en büyük nedeni yaşlılık ve protein eksikliğidir. Protein, tırnak ve saç hücrelerinin inşaasında önemli bir yere sahip olduğundan eksikliği durumunda dikey çizgiler gibi şekil bozuklukları görülebilir.
RENKSİZ TIRNAKLAR: Sağlıklı bir tırnağın rengi dokunulduğundan pembe- pembemsi beyaz olmalıdır. Eğer tırnaklarınız mat ya da çizgi çizgi başka renk ise gizli bir sağlık probleminiz olabilir. Yeşil tırnaklar, bakteriyal enfeksiyonun göstergesidir. Kırmızı çizgiler, kalp kapağı enfeksiyonunun işareti olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Tırnak melanomlarının büyük çoğunluğu tırnakta uzunlamasına yerleşen kahverengi-siyah bir çizgi, bant şeklinde başlar. Tırnak melanomları daha az oranda kahverengi-siyah renk değişikliği olmaksızın pembe, kırmızı renk değişikliği şeklinde de ortaya çıkabilir.
Sarı tırnaklar, lenfödem, akciğer zarı iltihabı, amfizem, bronşektazi, sinüzit, gırtlak kanseri, Lenfoma ve AIDS'i işaret edebilir. Sedef tırnağını andırır bozukluklar iç organ kanserlerinin belirtisi olabilir. Tırnaklarda kırılma, kuruma, tırnağın yatağından ayrılması Tiroid bezi hastalıklarının habercisi olabilir.
Bu nedenle, egzama ve cilt kuruluğu gibi cilt sorunları tırnaklarda çizgilere yol açabilir. Aynı zamanda vücutta kalsiyum, protein, çinko veya A vitamini gibi vitamin ve minerallerin eksikliği de tırnak yüzeyinde dalgalanmaya neden olabilir.
Dalgalı tırnaklar: Tırnaklardaki dalgalanmalar demir eksikliği, vaskülit veya lupus hastalığının belirtisi olabilir. Kuru, kırılan tırnaklar: Tırnaklarınız sık sık kırılıyorsa hormon seviyelerinizi kontrol ettirmeniz önerilmektedir. Tiroid veya mantar hastalığının habercisi olabilir.
Beau Çizgileri
Tırnakta ortaya çıkan enine çöküntülerdir.Tırnağın büyümesini etkileyecek kadar şiddetli bir hastalığa bağlı olarak birden fazla tırnakta veya tüm tırnaklarda ortaya çıkar. Yavaş büyümesi nedeni ile ayak tırnaklarında daha az rastlanır. Çeşitli enfeksiyonlar,ilaçlar, otoimmun hastalıklar neden olabilir.
Özellikle biotin, folik asit ve B12 vitamini eksikliğine toplumda sıkça rastlanır. Bu gruptaki vitaminlerin yeterli seviyede alınmaması halinde tırnak problemleri yaşanabilir. Et, balık, yumurta, tam tahıllı ürünler, kuru baklagiller ve kuruyemişler iyi birer B vitamini kaynağıdır.
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında; iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık, fibromiyalji görülebilir.
Demir eksikliği sonucu tırnaklar kırılır ve uzamaz. Vitamin eksikliklerinin genel belirtilerinden biri de ağız içi yaralardır.
Tırnak sedef hastalığı, tırnakların çökmesine veya parçalanmasına neden olabilir. Tırnak sedef hastalığı tedavisinde, güçlü kortikosteroid krem, tazaroten krem, tırnak altındaki birikmeyi tedavi için kalsipotriol, kortikosteroid enjeksiyonları ve lazer kullanılmaktadır.
4.Tırnak çukurları/çentikleri: Çinko eksikliği, Alopesi areata (saç dökülmesine neden olan bir otoimmün bozukluk), bağ dokusu bozukluğu ve sedef hastalığı bu çukurlara sebep oluyor olabilir.
Tırnaklarda oluşan şekil bozuklukları;
Bu vücutta demir eksikliği ve dolaşım bozukluğunun habercisi olabilmektedir. Bunun yanında tırnakların aşırı suda kalması, deterjan ile etkileşim halinde olması ve kalsiyum eksikliği bunun oluşmasına neden olabilmektedir.
Tırnak uçlarındaki küçük, siyah çizgiler ise yüzeysel kanamalara bağlıdır. En çok zedelenmelerle oluşur. Bunun yanı sıra sedef hastalığı ve başka bazı hastalıklarda da görülebilir.
Tırnaktaki beyazlıklar bazı ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. İşte bu hastalıklardan sadece bir kaçı: – Tırnak mantarları, kansızlık, kalsiyum eksikliği.
Genellikle temelinde stres yatar. Lunulanın dar olması, düşük enerji, düşük tansiyon ve ağır ilerleyen kan dolaşımının göstergesidir. Bağışıklığınızın zayıf olduğuna da işaret ediyor olabilir. Lunula rengi fil dişi veya beyaz ise normal ve sağlıklı.
Tırnaklardaki beyaz noktaların çıkmasının en büyük etkeni çinko ve kalsiyum eksikliğidir.
Özellikle E ve C vitaminleri tırnak sağlığına destek olur ve uzama sürecini hızlandırabilir. E ve C vitamini içeren kremlerle tırnağınıza masaj yaparak tırnaklarınızın daha hızlı uzamasına yardımcı olabilirsiniz. Bununla beraber biotin (B7 vitamini) kullanımı da tırnakların uzamasına yardımcı olabilir.
Tırnaklarda oluşan bu sendrom çinko, C ve D vitamini eksikliğinden olabilir. Bunun için limon, süt ve maden suyu ile tırnak bakımı yapabilirsiniz. El tırnak sararması geçene kadar her gün sararan bölgeyi limonla ovup 15 dakika sütte bekletebilirsiniz. Ardından ellerinizi maden suyuyla yıkayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri