"Koyun sütü, ineklerin sütü ile elde edilebilen alışılmış yoğurda çok iyi bir seçenektir. Koyun sütü, aynı zamanda insanlarca tüketilen ilk süt çeşitleri içerisinde yer almaktadır. Koyun sütünden yapılmış olan yoğurdun içerisinde çok sayıda yararlı besin maddesi bulunmaktadır.
Merhaba duyguben, manda yoğurdu inek ve keçi yoğurduna göre çok fazla kalsiyum ve kaliteli protein içeriyor. Aynı zamanda diğer yoğurtlara göre düşük kolesterol içeriği var. Antioksidan kalitesi açısından E vitamini diğer yoğurtlara göre oldukça yüksek. Az miktarda elde edilebildiği için pahalı olması çok normal.
Manda yoğurdu halk arasında camız veya camış yoğurdu olarak da adlandırılan bir yoğurttur. Manda yoğurdu kolay kolay bulunamayacak değişik bir lezzettir. Diğer yoğurtlara nazaran daha koyu kıvamlı, yağlı ve hoş kokuludur.
Koyun yoğurdu kalsiyum içermektedir. Kalsiyum, yağ yakımını hızlandırır, Özellikle göbek bölgesindeki yağların yakımında koyun yoğurdu tüketimi faydalıdır. Kilo kontrolünde yoğurt önemli bir destekleyici besindir. İçerdiği yararlı bakteriler sebebiyle kızarıklık, sivilcelenme gibi cilt sorunlarına faydalıdır.
Koyun yoğurdunun, inek sütünden yapılmış yoğurda kıyasla daha fazla yağ içermesi, tüketimde dikkatli olmayı gerektiriyor.
İlgili 15 soru bulundu
Koyun ve keçi yoğurdundan elde edilmiş olan yoğurtlar, inek sütüne alerjisi bulunan kişiler için yararlı besinler içeren bir alternatiftir. Koyun yoğurdu, kemik erimesi ya da diş çürümesi gibi problemlerin oluşumunu da büyük oranda geciktirmektedir.
İyi yoğurt porselen renginde, jel kıvamında, kendine özgü hafif mayhoş lezzetinde ve hoş bir aromada olur. Yoğurda sivri bir cisim batırılıp çıkarıldığında oluşan boşluk hemen kapanmamalı, yavaş yavaş dolmalıdır. Bu özelliğe uyan yoğurt, kaliteli yoğurttur. Kaliteli yoğurdun dayanma süresi her zaman daha uzundur.
Yoğurttan alınan kalsiyum yağ yakımını da hızlandırmaktadır. Yoğurt ayrıca potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko, A, E ve B vitaminleri içermektedir. Bu da yoğurdu gastrointestinel bozukluklara, hipertansiyona yol açan kötü kolesterol ve kalp-damar hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucu haline getirmektedir.
hafif yanık tadı olan, toprak kokusuna benzer bir kokusu olan, alışık olmayanların ilk etapta zorlanabileceği ama aslında acayip lezzetli olan bir yoğurttur. yanik tadi ve kokusu cok hafif olan,super lezzetli,yogun bir yogurt cesidir.
Çünkü, sabah, öğlen, akşam yoğurt yerler. Ama tam yağlı sütü kullanacaksınız. Bunun probiyotik sayısı çok önemlidir. Yüzde 80 bağışıklık sistemini güçlendirir.
İsimlendirme. Mandalar, Türkçede camız, camış, kömüş ve dombay adları ile de bilinirler. Manda yavrusuna malak denir.
erkek de olsa dişi de olsa adı buzağıdır. büyüyünce dana ya da inek diye nitelenir. manda ise ineğin bir türüdür. daha boynuzludur ve sütü daha yağlı olur. bu yüzden manda kaymağı kalitelidir. mandaya camız, camuş, kömüş de denir. manda yavrusu ise malaktır.
Anadolu Mandası, sütünden elde edilen manda kaymağı, manda yoğurdu, mozarella peyniri gibi nitelikli ürünlerle dikkat çekmektedir. Manda etinin ise daha çok sucuk yapımında kullanıldığı bilinmektedir. Örneğin, ünlü Afyon sucuğunun lezzetinde, yapımında kullanılan manda etinin önemli bir katkısı vardır.
perakende de 3.75-4 lira arasında satılırken, manda sütünün şu anda perakende fiyatı 10 ile 12 lira arasında alıcı buluyor. Manda sütünün pahalı olmasının sebebi, bir manda ortalama 6-7 litre süt vermekte ve yağ oranı da oldukça yüksektir” dedi.
2) Laktoz Oranı Düşüktür
Yoğurt çok faydalı bir besin olmasına rağmen laktoz intoleransı olanların tüketmesi önerilmez.
Hem keçi sütü hem de inek sütü, besin maddeleri ile sayısız fayda sunar. Ancak, sindirim açısından keçi sütüdaha iyi bir seçimdir. Çünkü, sindirimi zorlaştıran laktoz seviyeleri keçi sütünde daha düşüktür. Keçi sütünün yağ molekülleri de daha küçüktür.
Doğal keçi yoğurt tüketiminin birçok hastalığı engellediği bilimsel araştırmalar ile kanıtlandığı belirtiliyor. Örneğin, Amerika'da yapılan bir araştırma sonucuna göre, düzenli keçi yoğurdu tüketiminin hastalık riskini azalttığı sonucuna varıldı.
Keçi Sütü Zararları ve Yan Etkileri
Demir, bakır, folik asit ve B12 bakımından fakir olan keçi sütü uzun süreli kullanımda kansızlığa neden olabilir. Her besinde olduğu gibi alerji riski keçi sütünde de vardır, ciltte kızarıklık ve döküntü şeklinde alerjiye neden olabilir.
Keçi sütü maması diğer formül mamalara oranla daha kolay sindiriliyor. Keçi sütü mamaları laktoz içermez bu nedenle bebekler daha az gaz sorunu yaşar. Bu mama bebekler için çok daha besleyicidir. Keçi sütü mamasının alerjik etkisi çok daha azdır.
Kemik Erimesine Karşı Yoğurt
Bu anlamda osteoporozun önlenmesinde önemi ortaya çıkar. Yoğurttaki kalsiyum ve D vitamini kombinasyonu sayesinde, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Ayrıca D vitamini kalsiyumun depolanmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede önemli görevi vardır.
Aşırı tüketime bağlı olarak her şeyde olduğu gibi Yoğurdun Zararları da vardır. Sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyebilir ishal ve gaz gibi problemlere yol açabilir. Hazır yoğurtların içine uzun ömürlü olmaları için katkı maddeleri ve koruyucular koyarlar.
Süt kolesterolünüzü yükselterek kalp damar hastalığı riskinizi artırır. Kalp krizi, felç geçirenlerin, şeker ve tansiyon hastalarının süt ve süt ürünlerinden uzak durması gerekir.
Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz. Tüm bu püf noktalarından sonra yoğurdunuzu artık afiyetle tüketebilirsiniz!
Ev yapımı yoğurtlar 2 – 3 gün içinde tüketilmelidir. Bu süre sonunda yoğurt besin değerini kaybetmeye başlayacağı gibi 5 – 6 gün sonunda bozulmaya başlayabilir. Mutlaka kabın kapağı iyice kapatılmalı ve buzdolabında muhafaza edilmelidir.
Özellikle yoğurdun daha sert olması için kapağını açık bırakmak önemlidir. Mesela kapak yerine bir tel süzgeç koyulabilir ve bir bez vasıtasıyla sarılabilir. Bunun ardından ise 5 ya da 6 saat boyunca en az bekletilmeye bırakılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri