Demir ilaçları genellikle aç karna kullanılır. Midede kazıntı hissini bastırmak için birşeyler yenir ise hem ilacın emilimi bozulur hem de kilo alınır.
Kapsüller, sabahları boş mide ile (kahvaltıdan yaklaşık 1 saat önce) veya bir öğünden 2 saat önce veya sonra yeterince uzun bir süre aralıkla alınmalıdır.
Buna göre demir hapları yemeklerden önce ve ya et ile birlikte alınmalıdır.
Demir eksikliği tedavisinde dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli ilaç kullanımı başarı şansını artırmaktadır. Demir eksikliği ilaçları aç karnına kullanılmalı ve kesinlikle süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir.
Araç ve Makine Kullanımına Etkisi: Feramat kapsül araba veya iş makinelerinin kullanımına etki etmez. Yan Etkiler / Advers Etkiler: Gastrointestinal sistemde rahatsızlık görülebilir (iritasyon, bulantı, kazıntı, ishal, kabızlık). Bu şikayetler ilacın yemekle birlikte alınması sonucu azalabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Demir ilaçları genellikle aç karna kullanılır. Midede kazıntı hissini bastırmak için birşeyler yenir ise hem ilacın emilimi bozulur hem de kilo alınır.
Demir tedavisi altında mide-barsak sistemi ile ilgili bir takım rahatsızlıklar görülebilir. Oral demir tedavisinin başarısını engelleyen en sık yan etkiler preparatı aldıktan 30 ile 60 dakika sonra ortaya çıkan bulantı ve karın ağrısıdır. İlacın yatmadan önce alınması hasta uyumunu artırabilir.
Bazı hastalar neden tok karna tahlil yapılmadığını sorgulamaktadır. Sindirilen besinler bağırsaklardan emilir ve daha sonra kan dolaşımına katılır. Kanda bazı seviyeler yükselerek değerlerini değiştirir. Ayrıca kanda lipit düzeyi yükselmesi ve bu durumun da bulanıklık yapması tahlilleri etkilemektedir.
Kan vermeden önceki 8-12 saat boyunca su dışında yemek, meyve ve sıvı alınmamalı. Az miktarda su içilebilir.
Kansızlık tedavisinde kullanılan demir ilaçları ile kalsiyum zengini süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, fındık, fıstık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeleri aynı anda kullanmayın. En az 2 saat sonra tüketin. Bu besinler demir emilimini engeller ve tedaviden sonuç alınamamasına sebep olur.
Birinci evre ilk 6 saat içinde ortaya çıkan gastrointestinaltoksisite dönemidir. Belirtiler karın ağrısı, kusma, diyare ve gastrointestinal kanamadır.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Doktor tarafından uygun görüldüğünde günde 2 defa 1 tablet alınabilir. Tedavi süresi doktor tarafından belirlenir. Genel olarak demir eksikliği belirtilerinin klinik olarak ortadan kalkmasından sonra vücuttaki demir depolarının dolması için en az 1 ay daha kullanılması önerilir.
Et ve et ürünleri / demir ilaçları
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin.
DEMİR İLACI YEMEKLERDEN BİR SAAT ÖNCE ALINMALI
"Örneğin hap şeklinde düzenli demir tedavisi yapılan hastanın, kan değerleri normale döndükten sonra da depoların dolabilmesi için bu tedaviye en az 4 - 6 ay devam etmesi gerekir " diyen Prof.
" Demir preparatlarının emilimi yiyeceklerden etkilendiği için, aç karnına alınması daha uygundur. Yani yemekten 1 saat önce yada 2 saat sonra alınmalıdır.
Konu : Kan vermek ve tırnak kesmek için uygun olmayan günler hk. Ebû Hureyre (r.a) dan rivayet edilen Hadisi Şerifte Rasûlüllâh (Aleyhisselatü Vesselam Hz.) şöyle Buyurmuştur: "Her kim çarşamba ya da cumartesi günü kan aldırır da cesedinde bir alaca (vitiligo) hastalığı görürse kendisinden başkasını tenkit etmesin."
Evet, özellikle bazı test sonuçları etkilenir, içilmemesi uygundur. Aç olarak kan vermeden önce su içmek test sonuçlarını etkiler mi? Fazla su içilmesi bazi parametreleri etkileyebilir. Bir bardağı geçmemek şartıyla içilebilir.
Kan glukozu için açlık gereklidir; ayrıca açlık kanı ile bazı testlerde yemek sonrası oluşan lipemiye bağlı hatalar da en aza indirilmiş olur. Bu nedenle, laboratuvar işlemlerinin standardizasyonu bakımından, tüm testler için yaklaşık 10–12 saatlik açlığı takiben kan vermeniz uygundur.
Açlık Gerektiren Kan Testleri
Sonuçların etkilenmemesi için bazı kan testlerinden önce aç kalmak gerekir. Kan şekeri testinden önce yemek yemek kan şekerinizi yükseltebilir. Bu test öncesi 8-12 saat aç kalmak gerekir. Ancak hemoglobin A1c testi olarak adlandırılan bir başka diyabet testi için aç kalmak gerekmez.
Doğru sonuca ulaşmak için kan tahlilinin aç karnına yapılması gerekir. Çünkü, vücuda alınan her gıda kan değerlerinin yükselmesine ve alçalmasına neden olur. Örneğin, bir kişi şeker hastası olmasa bile aşırı şekerli yiyecek ve içecekleri tüketmesi, kanda glukoz seviyelerinin yükselmesine neden olabilir.
Stres yaşayan kişilerde aşağıdaki gibi biyolojik tepkiler izlenebilir: Kişinin nabzı hızlanır, kalp hızı artar, kan basıncı yükselir. Kan şekeri düzeyi artar.
Ömer Ekinci, “Çay, kahve ve kakao içerdikleri tannik asit (tanen maddesi) dolayısıyla demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir yönünden zengin bir yemekten 2 saat önce veya sonra çay veya kahve tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Adet dönemi yavaş yavaş yaşamın bir parçası olur. Adet sırasında kanla birlikte demir de kaybedersiniz.
Demir eksikliği ilaçları adeti düzensizliği yapmazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri