Mesleki yeterlilik belgelerin ilişkin denetimler iş müfettişlerince yapılacaktır. Aykırı davranan işveren veya işveren vekillerine her bir çalışan için 500 yüz Türk Lirası idari para cezası verilecektir. Tebliğ edilen idari para cezaları bir ay içinde ödenmek zorundadır.
Zorunlu MYK Belgesi Alınmazsa Ne Olur? Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı iş müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde ilgili mesleklerde belgesiz çalışan tespit edilmesi halinde işveren veya işveren vekiline belgesiz çalışan kişi başına 1038 TL idari para cezası uygulanması hükme bağlanmıştır.
Ustalık belgesi zorunlu bir belge olmasa da mesleğini icra eden kişilerin mesleklerinde yetkin olduğunu kanıtlamalarına yarayan bir belge olduğundan ustalık belgesi de almak istenebiliyor.
Çıralık, kalfalık, meslek eğitim kursları, İŞKUR ve UMEM kurslarından alınan belgeler Mesleki Yeterlilik Belgesi yerine geçmemektedir. Mesleki yeterlilik belgenizi aldıysanız o işte yetkin olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz.
Ustalık belgesi alabilmek için gereken belirli şartları sağlayan her kişi ustalık belgesi alabilir. Ustalık belgesini almadan önce genellikle ustalık belgesi alınmak istenen meslek için daha önce kalfalık belgesi alınmıştır.
İlgili 35 soru bulundu
Merkezi Eğitim Merkezlerince verilecek eğitimlere katılarak 2 yıl boyunca eğitim alınarak eğitimler sonunda hem teorik hem de uygulamalı sınav sonuçlarına göre kalfalık belgesi almaya hak kazanıp kazanmadığı belli olacaktır.
Kalfalık Belgesi Olanlar
(3 Yıllık Eğitim Almış Gibi Değerlendirilir.) Kalfalık Belgesi Olup Lisede Halen Eğitim Görenler (Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Lise, Diğer Liseler Vb.) Kalfalık Belgesi İle Müracaat Edildiğinde 12. Sınıfa Kaydedilir.
Kalfalık ve Ustalık Belgelerini Alan İş Yeri Açabilecek.
İş verenlerimizin 2023 Ocak ayından itibaren Kalfa ve Ustalık Telafi Programı öğrencilerine en az 4.253,40 TL yatırması gerekmektedir. (12. Sınıflar ve Ustalık Telafi Programı öğrencilerinin alacakları ücrettir.)
Ustalık ve kalfalık belgesini kısa yoldan almak için sınav, ücret ödeme ve eğitim gibi süreçleri tamamlamalısınız. Eğitim şartını sağlayamayanlar, mesleki deneyim şartıyla kalfalık ve ustalık belgesi alabilir. Aynı zamanda kalfalıktan ustalığa geçiş de söz konusudur.
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereğince çıraklık eğitimi uygulama kapsamındaki meslek dallarında işyeri açacakların Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenmiş "Ustalık Belgesi" sahibi olması ya da bu belgeye sahip olanları işyerinde çalıştırması gerekmektedir.
Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açacaklardan, meslek odaları ise işyeri sahibi olarak üye kaydı yaptıracaklardan, ustalık belgesi istemek zorundadır.
Mesleğini belirli bir süredir icra eden kişiler ise eğitime katılmadan sadece sınava girerek ustalık belgesi alabilmektedirler. Ustalık belgesi almak isteyen kişi belirli bir süre mesleğini yapıyor ve bunu da SGK hizmet dökümü ile belgeleyebiliyor ise denklik belgesi almak zorundadır.
14. Kamu çalışanlarının da belge alma zorunluluğu getirilmiş mesleklerde belge alması gerekiyor mu? - Evet, gerekiyor. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğunda kamu veya özel sektör ayrımı yoktur, zorunluluk tüm çalışanları bağlamaktadır.
Kişi Mesleki Yeterlilik Belgesinin geçerlilik süresi bitmeden önce belgesini yenileyebilir, eğer yenileme işlemlerini gerçekleştirmezse geçerlilik süresi dolduğunda belgesinin geçerliliği sona erer. Yenileme işlemlerinin daha önce belge alınan kuruluşta yapılması zorunlu değildir.
Yedinci tebliğ ile 21 meslekte tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (30/12/2022 tarihinden itibaren) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.
Sistem tarafından en yakın sınav tarihi verilmektedir. dağıtılması 26-31 Mayıs 2023 18 Kalfalık ve Ustalık sınavlarının yapılması (Beceri Sınavı/Teorik Sınav) 1-22 Haziran 2023 Beceri sınavları ile kısıtlı aday olarak işaretlenmiş adayların teorik sınavları yapılacaktır.
Kalfalık belgesi başvurusu yapacak adayların kalfalık belgesi almak istediği meslekte 8 yıl çalışmış olması ve bu çalışmayı kanıtlaması gerekmektedir. Kalfalık belgesi başvurusu yapmak isteyen adayların en az 19 yaşından gün almış olması gerekir.
19.06.1086 tarihinden önce yurt içinde en az 3 yıllık eğitim sonucu verilmiş çıraklık okulu diploması sahiplerine doğrudan kalfalık belgesi verilir. Bunlardan mezuniyetlerinden sonra en az 5 yıl mesleklerinde çalışanlar ustalık imtihanlarına girerler.
İl özel idaresi veya belediye tarafından uygun olarak işyeri açma ruhsatı alınmadan işyeri açmanız mümkün değildir. İşyeri açma ruhsatı alınmadan açılmış olan işyerleri yine özel idaresi veya belediye tarafından kapatılmaktadır.
Çıraklık Eğitimi süresi tüm meslek dalları için 4 yıldır. Çırak öğrenciler; 11. Sınıfın sonunda Kalfalık sınavlarına girerler,başarılı oldukları takdirde Kalfalık Belgesi, 12. Sınıfın sonunda Ustalık sınavlarına girerler,başarılı oldukları takdirde Ustalık Belgesi almaya hak kazanırlar.
Kalfa, ustanın olmadığı zamanlarda dükkanı açar, gelen müşterileri karşılar ve siparişleri not alır. Bununla birlikte dükkanın temizliğinden ve çırağın eğitiminden de sorumludur. Çırak, meslekle ilgili temel bilgileri kalfadan öğrenir.
4 - Mesleki ve Teknik Öğretim ve Örgün Eğitim Kurumlarında görevlendirilecek usta öğreticilerin en az meslek lisesi veya dengi okul mezunu olması gerekir. Ancak, istisnai hallerde bakanlıktan izin almak şartıyla ilkokul mezunu usta öğreticilere de görev verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri