Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1,5-2 saat olmasını sağlayın.
" Demir preparatlarının emilimi yiyeceklerden etkilendiği için, aç karnına alınması daha uygundur. Yani yemekten 1 saat önce yada 2 saat sonra alınmalıdır.
Kansızlık tedavisinde kullanılan demir ilaçları ile kalsiyum zengini süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, fındık, fıstık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeleri aynı anda kullanmayın. En az 2 saat sonra tüketin. Bu besinler demir emilimini engeller ve tedaviden sonuç alınamamasına sebep olur.
Ayrıca kalsiyum demir emilimini engeller, bu yüzden süt ve sütlü ürünler demir takviyesi olan ilaçla birlikte alınmamalıdır.
Demir eksikliği ilaçları aç karnına kullanılmalı ve kesinlikle süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir. Vücutta yeterli demir depolanabilmesi için en az 6 ay boyunca ilaç kullanımına devam edilmelidir. Demir ilaçları doktor önderliğinde kullanılmalı ve yine doktora danışılmadan bırakılmamalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Zira bu ilaçlardan bazıları siyah çay, yeşil çay, kahve, kola, çikolata ile bir arada tüketildiğinde; kalp atış hızında artış, sinirlilik, baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi problemlere sebep olabiliyor. Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor.
Demir haplarının herhangi bir kalorisi yoktur. Ben bu ilaçları gece yatarken kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü gündüz içilen demir hapları midede irritasyon (ağrılı reaksiyon) oluşturabilir. Mideyi rahatlatabilmek için de gün boyunca yeme isteğiniz ortaya çıkabilir.
Demir Emilimini Engelleyen Gıdalar
Kalsiyum, sağlık açısından çok önemli bir mineraldir. Ancak kalsiyum içeren besinler, demir emilimini engeller. Çalışmalar, süt, peynir veya ek besinlerden alınan 165 mg kalsiyumun demir emilimini yaklaşık %50-60 oranında azalttığını göstermiştir.
Demir eksikliği olan kişilerde demirin uykuya yardımcı olabileceğini düşündürse de genel popülasyonda hiç çalışma yoktur ve demir uyku için tavsiye edilemez (özellikle aşırı demir yükü riskleri göz önüne alındığında).
Bu gruptakiler, yemeklerle birlikte fazla miktarda çay içmekten kaçınmalıdır. Böyle durumlarda yemekten en az bir saat önce ya da sonra çay içilmelidir. Demir eksikliği nedeni ile kullanılan demir ilaçlarının çoğunda çayla demir emilimi azalacağından, ilaç kullanımından bir saat önce veya sonra çay içilmemelidir.
Mayalı ekmek tüketimi, kuru baklagil, yumurta, kırmızı et, balık, yeşillik, susam, pekmez, fındık, üzüm, kayısı ve dut tüketiminin arttırılması da ferritin değerinin yükselmesini sağlamaktadır.
Buna göre demir hapları yemeklerden önce ve ya et ile birlikte alınmalıdır. C vitamini alınması ise ilaçların emilimini arttırır. Çay ve süt demir hapı emilimini azalttığı için bu besinler demir hapı içildikten en az 2 saat sonra tüketilmelidir. Demir hapı mutlaka birkaç ay boyunca düzenli olarak alınmalıdır.
İlaçların etkisini azaltan en önemli madde ise kafein. Yani çay ve kahve, bütün ilaçların etkisini azaltıyor. Söylenilenin aksine, ilacı sütle almak da doğru değil. Çünkü süt, özellikle kalsiyum ilaçlarını olumsuz yönde etkiliyor ve tesirini azaltıyor.
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin.
Kapsüller, sabahları boş mide ile (kahvaltıdan yaklaşık 1 saat önce) veya bir öğünden 2 saat önce veya sonra yeterince uzun bir süre aralıkla alınmalıdır.
Demir takviyesinin etkinliğini ve biyoyararlanımını artırmak için yemeklerden yaklaşık bir saat önce ya da iki saat sonra alınması tavsiye edilir.
▪️ Demir eksikliği olanların D vitaminlerinin eksik olma ihtimali 3 kat artıyor. ▪️ Bu bağlantının tersi de doğru olup D vitamini eksik olanların demirlerinin eksik olma olasılığı da 2,73 kez artıyor.
Demir takviyelerinin dışkının renginde koyulaşma, mide rahatsızlıkları ve yemek borusunda yanma hissi gibi yan etkileri olabilir.
Vücudunuzdaki hem olmayan demirin emilimini arttırmak için c vitamini içerikli gıdalarla beraber tüketilmesi gerekir. Örneğin et yemeğinin yanında bol limonlu salata tüketmek ya da pekmez yanında limon yemek hem olmayan demirin emilimini arttıracaktır.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
- Kalsiyumdan zengin gıdalardan süt, yoğurt, peynir demir emilimini etkilemektedir. Bu besinlerden gelen kalsiyumun aşırı olması durumunda demir emilimini engelleyebilmektedir. - Fosfordan zengin gıdalardan et, balık, süt ürünleri, tam tahıllar, fındık ve baklagiller demir emilimini olumsuz yönde etkilemektedir.
Dr. Ömer Ekinci, “Çay, kahve ve kakao içerdikleri tannik asit (tanen maddesi) dolayısıyla demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir yönünden zengin bir yemekten 2 saat önce veya sonra çay veya kahve tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.
DEMİR İLAÇLARI
Mayo Clinic'e göre; demir ilacı, en iyi aç karnına su veya meyve suyu ile birlikte yemeklerden yaklaşık 1 veya 2 saat önce alındığında emilim sağlar.
Levotiroksin içeren ilaçların demir ile birlikte alındığında emilimi bozulduğundan, iki ilacın en az 2 saat ara verilerek alınması gerekmektedir. Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon: Çocuklarda ilaç etkileşimlerine ait herhangi özel bir uyarı bulunmamaktadır.
Ağızdan alınan demir ilaçları; bulantı, kusma, hazım sorunları, kabızlık, ishal, gaz, dışkının siyah renkli olması ve dişlerin siyaha boyanması gibi yan etkiler gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri