Demir özellikle; Sivas (Divriği-Gürün), Malatya (Hekimhan-Hasan Çelebi), Balıkesir (Edremit-Havran-Eymir-Ayvalık-Ayazmant), İzmir (Torbalı), Kütahya (Simav), Hatay (Kırıkhan-Payas), Sakarya (Çam Dağı) Bingöl, Kahramanmaraş, Düzce, Kayseri gibi merkezlerde çıkarılmaktadır.
Ülkemizde entegre demir-çelik fabrikalarında kullanılabilecek özellikteki demir cevheri rezervleri; Sivas-Erzincan-Malatya, Kayseri-Adana, Kırşehir-Kırıkkale-Ankara ve Balıkesir bölgelerinde yer almaktadır.
Demir için en iyi kaynaklar karaciğer, böbrek, kalp, sakatatlar, yumurta sarısı, balık, istiridye, fasulye, ıspanak, buğday ve yulaf unu, hurma, ceviz, fındık, kuru kayısı ve pekmezdir. Organizmada hemoglobin, miyoglobin, solunum enzimlerinde bulunur. Besinlerde Fe3+ şeklinde bulunur.
Demir, doğada saf metal halinde nadiren bulunur. Bunun yerine, genellikle çeşitli mineral bileşikleri şeklinde yer kabuğunda mevcuttur. En yaygın ve ekonomik olarak önemli demir mineralleri oksitlerdir. Bunların başında hematit (Fe2O3) ve manyetit (Fe3O4) gelir.
Ülkemizde entegre demir-çelik fabrikalarında kullanılabilecek özellikteki demir cevheri rezervleri; Sivas-Erzincan-Malatya, Kayseri-Adana, Kırşehir-Kırıkkale-Ankara ve Balıkesir bölgelerinde yer almaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Türkiye'de de birçok demir yatağı vardır. Ülkemizde, Sivas Divriği demir yatakları en önemli yataklardandır. Burada bulunan filizlerdeki demir yüzdesi % 60-70 oranındadır. Bu filizler Karabük ve Ereğli demir - çelik fabrikalarında işlenmektedir.
(kısaca: İsdemir), Türkiye'nin en büyük demir-çelik işletmesidir. Hatay'ın Payas ilçesinde 16.757.238 m² alan üzerine kurulmuştur. İsdemir; Türkiye'nin kuruluş tarihi itibarı ile üçüncü, uzun mamul üretimi açısından ise en büyük entegre tesisidir.
Demir çelik sektörünün ana hammaddesi demir cevheridir. Bir madenin cevher olarak değerlendirilebilmesi için işletilmesi ve kullanılmasının ekonomik olması gerekmektedir.
Doğal olarak var olduğu bilinen tek saf demir, düşmüş meteorlardan gelir. Çoğu demir, demirin diğer elementlerle birleşmesiyle oluşan minerallerde bulunur. Demir oksitler en yaygın olanlardır. Dünyanın yüzeyine yakın en yüksek demir içeriğine sahip mineraller, demir cevherleri olarak bilinir ve ticari olarak çıkarılır.
Demir elementi gezegenimize sonradan gelmemiştir. Dünya yerindeyken uzaydan bir geliş durumu yok yani. Ki zaten gezegenimizin çekirdeği de büyük oranda demirden oluşmaktadır. Demir elementi ve özellikle daha ağırları yıldızımızın atası olan ve supernova patlaması ile son bulan yıldızımızın atasının bize hediyesidir.
Son asırlarda astrofizik alanında yapılan araştırmalara göre demir ile ilgili dört farklı tarzda (Yıldızlardan Arz dâhil güneş sistemine, Arz bünyesinden çekirdeğe, Meteor ve metoritler ile yer kabuğuna, atmosferde yağmurlar ile yeryüzüne) indiği tespit edilmiştir.
Dünyada yaklaşık elli ülkede demir cevheri üretimi yapılmaktadır. Avustralya, Brezilya, Çin, Hindistan ve Rusya dünya demir cevheri üretiminin yaklaşık yüzde 80'ini gerçekleştirmektedir.
Demirin en çok çıkarıldığı bölge Doğu Anadolu Bölgesidir. Demirin çıkarıldığı iller ise şunlardır: Sivas: Divriği-Gürün. Malatya: Hekimhan-Hasan Çelebi.
Brezilya ve Avustralya dünyada en büyük demir cevheri rezervine sahip ülkelerin başında gelmektedirler. 180 milyar ton dünya demir cevheri rezervinin yaklaşık % 35'i bu iki ülkededir. 2003 yılında entegre demir-çelik tesisleri için dünyadaki bu rezervlerden 1.2 milyar ton demir cevheri üretimi gerçekleştirilmiştir.
Demir, vücut için en önemli minerallerden biridir. Vücut, akciğerlerden tüm doku ve organlara oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinde (RBC, alyuvar, eritrosit) bulunan ve bir protein olan hemoglobini; ve kaslara oksijen sağlayan bir protein olan miyoglobini yapmak için demir minerali kullanır.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
Kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır. Yumurtalar, süt ürünleri, baklagiller, kuruyemişler ve yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, meyveler ve özellikle kurutulmuş meyveler demir oranı yüksek gıdalardır.
Kaynama noktası ise 3134K (2861°C veya 5182°F) olarak bilinir. Demir, en çok kullanılan ve en ucuz metaldir. Parlak, sünek, dövülebilir ve gümüş grisi bir metaldir.
Türkiye'nin ilk ve tek demir cevheri peletleme tesisi olarak, Türkiye demir cevheri üretiminin %34'ünü gerçekleştiriyoruz ve Türkiye'nin demir cevheri ihtiyacının %12'sini tek başımıza karşılıyoruz.
1 TON İNŞAAT DEMİRİ NE KADAR? Arz ve talep dengesine göre 1 ton inşaat demiri fiyatları değişkenlik gösteriyor. 20-25-26-28mm kalın demirlerde güncel spot demir fiyatı tonu 22400 TL ile ve 16-18-22-32mm demir fiyatları 23150 TL/ton olarak hesaplanabilir.
Başlamak için, demir temel elementtir ve çelik, yeni bir bileşik oluşturan demir ve karbonun birleşimidir. Çelik, demirden daha güçlüdür (akma ve nihai gerilme mukavemeti) ve birçok demir türünden de daha dayanıklıdır (genellikle kırılma tokluğu olarak ölçülür).
Bugün tüm dünyada en sağlam çelik dendiğinde ilk akla gelen lokasyon olan İsveç, sahip olduğu fosfor ve kükürt içermeyen kaliteli demir yataklarıyla oldukça ünlü. 13. yüzyıldan bu yana bir gelenek olarak devam eden çelik üretimi, detaylı kontrol aşamaları ve köklü geçmişiyle en iyi olma unvanını fazlasıyla hak ediyor.
Bölgemizdeki bu üretim; Osmaniye'de, Yolbulan Baştuğ, Tosçelik, Cansan, Platinum; İskenderun'da ise; İsdemir, MMK, Nursan, Yazıcı, Ekinciler ve Mega firmaları olmak üzere yoplam 10 firma tarafından gerçekleştirilmekte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri