Hipoglisin A özellikle olgunlaşmamış liçi meyvesinde çok yüksek miktarlarda bulunmaktadır ve aç karnına yenmesiyle kan şekeri hızla düşürerek çocuğun ölümüne yol açmaktadır. UZMANLAR UYARIYOR! Uzmanlar, mutlak suretle çocuklara liçi meyvesi yedirilmemesi konusunda uyarmaktadır.
Hafif zehirli olduğu için çekirdeği tüketilmemektedir.
Liçi sert kabuğu soyulduktan sonra yenilebileceği gibi marmelatı da yapılabiliyor. Taze meyve ve konserve şeklinde satılıyor. Liçi ile tatlı ve smoothie tarifleri de yapılabiliyor.
Meyvesi yarı saydam-beyaz, üzüme benzer yumuşak kıvamda ve tatlıdır. Çekirdeği yaklaşık 2 cm uzunluğunda, 1–15 cm çapında, sert ve parlak kahverengidir. Çekirdeği hafifçe zehirlidir ve yenilmez.
Liçi, Güney Asya ve Güney Amerika'da yetişen, bolca şifalarıyla kendini çok sevdiren, tropik bir meyvedir. Dış kabuğu biraz serttir fakat içindeki meyveli kısım üzüm yumuşaklığında tatlı bir lezzete sahiptir. Adeta beyaz bir üzüm vardır.
İlgili 42 soru bulundu
Bolca C vitamini içerir. Bu özelliği ile bağışıklık sistemini düzenler ve sizin daha dirençli bir vücuda sahip olmanızı sağlar. Hastalıklara yakalanma ihtimalinizi biraz daha düşürebilir. Antioksidan ve C vitamini özelliği sayesinde cildinizi korur, nemlendirir ve yaşlanmasını önler.
Liçi nut olarak da adlandırılan liçi meyvesi, doğal toksinler içerdiğinden zehirli bir tohuma sahiptir ve yenilmemelidir.
Liçi meyvesi beyaz üzümün tadını andırır, üzümden biraz daha tatlı diyebiliriz. İçerdiği yüksek orandaki C vitaminin yanı sıra; kalsiyum, bakır, fosfor, selenyum, magnezyum ve lif kaynağıdır.
Bakımı kolay olup tam verime 20 yaşından sonra geçen liçi ağacı dikimden 3 yıl sonra meyve vermeye başlar.
Tropik olması sebebiyle nasıl yendiğine dair birçok soru işareti vardır. Lezzetiyle fark yaratan liçi meyvesi, kabuğu soyularak ve içindeki çekirdekleri çıkarılarak yenilir. Kabuğu serttir ve kolayca soyulabilir. Tek başına yenilebileceği gibi tatlılarla, salatalarla ve dondurmalarla da tüketilebilir.
Sert,pembe ve kırmızı kabuk, çiçeksi ve hoş kokulu tatlı bir lezzet ile üzüm dokusuna benzer. Günümüzde taze ve konserve olarak yaygın bulunmaktadır ve dünyadaki birçok tropik iklimde yetiştirilmektedir. Gusse Liçi şurubu smoothie ve çay, limonata ve kokteyllerinize kokulu leziz bir tat katmaktadır.
Liçi meyvesi Çin'in güneyinde, Hindistan, Vietnam, Filipinler gibi iklime sahip ülkelerde yetişen bir meyvedir. Liçi kışın serin ancak dondan korunaklı yağışlı bir iklim yazın ise sıcak ve nem ister. Türkiye'de ise şu anda yalnızca Mersin ve ilçelerinde yetiştirilmektedir.
Sıcak iklimlerden hoşlanan liçi ağacını evde saksı da yetiştirmek için asgari 15-20 litrelik saksı kullanmamız yeterli olur. Güneşli alanlardan hoşlanan liçi ağacının iç mekanda sağlıklı bir şekilde yetişmesi için saksıyı güneş gören pencere önlerine koymamız gerekir.
Özellikle limon, elma, armut, kiraz, erik, ayva ve kayısı gibi meyvelerin olgunlaşmamış çekirdeğinde bulunan amigdalin adı verilen madde yüksek miktarlarda alınırsa siyanür zehirlenmesine neden olabiliyor. Meyve çekirdeğini yutmak dahi oldukça tehlikeli iken çiğnemek amigdalinin emilimini daha da arttırıyor.
Excelente Litchi 200 Gr - Migros.
Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor.
Liçi ağacının tohumdan çoğaltılması imkansız olmasa da çok zordur. Eğer tohumdan çoğaltılma yapılacaksa, taze meyveden çıkan tohumun hemen ekilmesi gerekir. Söz konusu tohumlar bekletilirse çimlenmesi söz konusu dahi olmaz. Tohumdan çoğaltılma başarıldığında ise meyve vermesi için 20 senelik bir süreye ihtiyaç vardır.
Liçi meyvesi Çin dışında, Hindistan, Vietnam, Filipinler ve Endonezya'da da yetişir. Ülkemizde ise yalnızca MERSİN ve ilçelerinde yetişir.
Çarkıfelek meyvesini tüketmek için öncelikle bu meyveyi ortadan ikiye kesin. İkiye ayırdığınızda her iki tarafta da çekirdekli bir kısım dikkatinizi çekecektir. Tatlı kaşığı yardımıyla bu çekirdekli bölümü yiyebilirsiniz.
Yaş meyve olarak çiğ olarak da tüketilebilir. Çekirdekleri ezilerek ve kavrularak yenebilir. Ayrıca krema ve dondurma yapımında kullanılabilir.
Güney Amerika'da yetişen bu meyve, A ve C vitaminlerinden zengin oluşuyla antioksidan görevi görüyor. Bu özelliğiyle kilo vermenize yardımcı oluyor. Depresyon, stres ve uykusuzluğa iyi geliyor. Kalorisinin ve şeker seviyesinin düşük olması nedeniyle diyabet hastalarının da tüketebileceği bir meyvedir.
Liçi Kaç Derece Soğuğa Dayanır? İlkbahar da 21-29 derece yazın 27-35 derece arası sıcaklık liçi için ideal olup kış soğunu -3 derecenin altına düşmesi durumunda liçi meyve verimini düşürüp yaşamayacaktır.
Yıldız meyvesi ya da Karambola (Averrhoa carambola), Endonezya, Filipinler ve Malezya civarında görülen meyve ağacı türü. Meyvesi Güneydoğu Asya, Güney Pasifik, Mikronezya ve Doğu Asya'nın bazı bölümlerinde sıklıkla tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri