16. Yüzyıldan beri kullanılan münşeat TDK'ye göre iki anlama sahiptir. Bunlardan birisi, kaleme alınan ve yayımlanan öykü, roman ve söyleşi gibi düzyazı türlerindeki eserlerdir. Diğer bir anlamı ise, yazarların mektupları, günlükleri ve anlatılarının yayımlandığı bir dergi olarak tanımlanır.
Münşeat: Çeşitli konularda mensur yazıların ya da mektupların toplandığı yapıtların genel adı. Sanatlı düzyazı, inşa. Böyle yazanlar münşi, yapıtların topladıkları kitaplar (mecmua) da münşeat adını almıştır. Bir benzetme yapılırsa, şairin Divan'ı neyse, münşinin münşeat'ı da odur.
Münşeat', divan edebiyatında nesir yazarlarının yazdıkları yazılara ve bu yazıların toplandığı mecmualara (dergilere) denir.
Fars ve Türk edebiyatında münşeat, mektubat karşılığı olarak da yer almaktadır. Mecmua ise, kelime anlamı olarak toplanıp biriktirilmiş biraraya getirilmiş, seçilmiş yazıların, şiirlerin toplandığı yazma kitap, dergi anlamına gelmektedir.
Münşeat mecmuaları inşâ ilminin kurallarına uygun olarak yazılmış resmî ve özel mektupların veya şiirlerin bir araya getirilmesi ile oluşturulan eserlerdir. Bu eserler edebiyat ve tarih açısından son derece önemlidir.
İlgili 19 soru bulundu
MÜNŞE'ÂT-I LÂMİ'Î (LÂMİ'Î ÇELEBİ)
Lâmi'î Çelebi (ö. 1532)'nin içinde yer yer manzum parçalar da olan, münşeât türündeki eseri.
Mecmualar, genelde bir veya daha fazla yazar yahut şaire ait çeşitli şekil ve hacimlerdeki dinî, din dışı nesir ya da şiirlerden oluşan derleme kitaplardır: Mecmûatü'l-ehâdîs, mecmûa-i fetâvâ, mecmûa-i ed'iye, mecmûatü'r-resâil, mecmûa-i eş'âr, mecmûa-i tevârîh, mecmûa-i fevâid gibi.
Münşeat çeşitli konularda mensur yazı ve mektupların toplandığı yapıtların genel adıdır. Münşeatın kelime anlamı, "düz yazı, nesir" olarak ifade edilir. Mektubat ise Türk ve Fas kültüründeki karşılığıdır.
Münşeatlarda özel ve resmi mektuplara çokça yer verilmiştir. Bu mektupların dili oldukça süslü ve ağırdır. Münşeatlar, Divan Edebiyatı'nda yazarının ismi ile anılmışlardır. Münşeat-ı Feridun Bey gibi.
Münşi kelimesi, bir işin gerçekleşmesinde ya da bir eserin ortaya çıkmasında büyük pay sahibi olan kişi demektir. Bu kelime 16. yüzyıldan itibaren, düz yazı türünde eserler kaleme alan yazarlar için kullanılmaya başlanmıştır.
Münâcât, gerçek sözcük anlamı ile "yakarma, dilekte bulunma" anlamı taşır. Edebiyat terimi olarak bir tür olarak değerlendirilir ve Allaha yakarmak ve istekte bulunmak amacıyla yazılmış şiirlere denir. Mesnevilerin giriş kısımlarında Tevhid'den sonra Münacaatlar yer alır.
Taştir, bir gazelde her beytin iki mısrasının arasına iki veya üç mısra ekleyerek manzume meydana getirmektir. Divan edebiyatı nazım şeklidir. Kelime, Arapça "bir şeyin yarısı, iki cüzünden bir cüzü" anlamındaki şatr kökünden gelir.
Temin süresi 3 gündür. Osmanlıca tabiri, Arapça elifbadan Farsça ve Türkçe bazı seslerin takviyesiyle oluşturulmuş alfabe ile belli bir dönem Türkçenin yazılıp okunmasını ifade eder.
Sözlükte, ''İfadenin kelimâtını müsecca '(kafiyeli) yapmak'' anlamına gelen tarsî bir sanat olarak ise şairin mısralarda yer alan kelimeleri ölçü ve kafiye bakımından birbirine denk gelecek şekilde oluşturmasıdır.
MECMUA). Kınalızâde Ali Efendi, Lâmiî Çelebi, Veysî, Nergisî ve Nâbî'nin eserleri bizzat kendileri tarafından derlenmiş, Ebüssuûd Efendi, Nef'î, Çelebizâde Âsım, Râgıb Paşa, Kânî ve Âkif Paşa'nın münşeatları ise müelliflerinin ölümünden sonra başkaları tarafından bir araya getirilmiştir.
Divan edebiyatında mektup kelimesi için “inşa (düz yazı)” ifadesi kullanılmış, mektupların toplandığı eserlere de “münşeat” adı verilmiştir.
Resmî mektuplar, kamu veya özel sektör arasında veya kendi içle- rinde yapılan yazışmalardır. Özel mektuplar ise aile, eş, dost, akraba, ya- kın arkadaş ve meslektaşlar arasında yazılır.
Bu maddede hükümlülerin resmi makamlara, savunması için avukatına gönderdiği mektup, faks ve telgrafların denetime tabi olmadığı belirtilmiştir. Bu kapsamda kalmayan yerlere giden veya gelen mektup, faks ve telgraflar, cezaevinde varsa mektup okuma komisyonu, yoksa cezaevi yönetimi tarafından incelenmektedir.
Mektupta samimi bir üslup kullanılır. Page 7 a)- Özel Mektuplar -Mektubun sağ alt köşesine mektubu yazan kişinin adı soyadı yazılır ve imzalanır. Sol alt köşeye de mektubu yazan kişinin açık adresi yazılır.
Mektûbât (مکتوبات) veya Mekâtîb (Farsça: مکاتیب), mektuplar anlamına gelen bu eser Mevlânâ'nın dost ve akrabalarına, özellikle de Selçuklu emir ve vezirlerine nasihat için yazdığı 147 adet mektuptan oluşur.
Hz. Peygamber'in mânevî şahsiyetini ifade etmek için kullanılan tasavvuf terimi. Biyografi âlimi, mutasavvıf ve hattat.
Her üç cildde toplam 526 mektup vardı. İmam-ı Rabbani'nin vefatından sonra on mektubu daha üçüncü cilde ilave edildi. Böylece toplam mektup adedi 536 oldu.
Özellikle klâsik şiirimize ait türler ve nazım şekillerine mahsus manzumelerin toplandığı mecmualar da bulunmaktadır: Kaside mecmuaları, naat mecmuaları, gazel mecmuaları, nazire mecmuaları, rubai mecmuaları, terkib-i bent mecmuaları, terci-i bent mecmuaları, sadece müstakil beyitler bulunan mecmualar, birden çok ...
Mecmua kelimesi belirli aralıklarda ya da belirli periyotlarda çeşitli konuları içeren; sanat, fikir, edebiyat gibi alanları ilgilendiren hususları içeren yazılı yayınlar olarak ifade edilmektedir.
“Bir araya getirilmiş, derlenmiş, toplanmış” anlamlarında Arapça kökenli bir kelime olan mecmua, Osmanlı dönemi Türk edebiyatın- da, çoğunlukla bireysel beğeniler ışığında oluşturulmuş her konudan seçkinin genel adıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri