Dinin emir ve tavsiyelerine uyma, haram ve günahlardan kaçınma hususunda gösterilen titizlik anlamında bir kavram.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan muttaki kelimesi, emin olan, sırtını güvenli bir yere dayayan demektir. Dinimizde ise İslam'ın gerektirdiği şekilde yaşayan, günah işlemekten uzak kişiler için kullanılan bir terimdir. Takva üzerinde yaşayan kişiler için de bu kelime kullanılır.
Muttaki olmak, Allah Teâlâ'ya üstün saygı beslemek, daha açık bir ifadeyle, Allah'ın emirlerini tutup yasaklarından sakınmak, malını mülkünü yerli yerince sarfetmek, şüpheli konulardan uzak durmak, hatta helallere bile aşırı düşkün olmamaktır.
Takva, insanı Allah'tan uzaklaştıracak şeylerden uzak durmaktır. Takva, nefsin arzularını terk etmek ve yasaklardan kaçınmaktır. Takva sahibine “muttaki” denir.
Muttakilerin özellikleri ayette şöyle ifade edilir: "Rabbınızdan bir mağfirete ve genişliği göklerle yer arası kadar olan, muttakiler için hazırlanmış bulunan cennete koşun. Onlar (muttakiler) bollukta ve darlıkta infak ederler, öfkelerini yutarlar insanları affederler. Allah da ihsan edenleri sever.
İlgili 28 soru bulundu
Sûrede başta iman esasları olmak üzere insanın yaratılışı, kıblenin değişmesi, namaz, oruç, hac, sadaka, boşanma, nesep, nafaka, borçların kaydedilmesi gibi pek çok konuya yer verilmiştir. Bunlar doğrudan doğruya veya dolaylı olarak dini ve dindarlığı ilgilendiren meselelerdir.
Okunduğu evde ve iş yerlerinde bolluk, bereket getirmektedir. Ayrıca kendisine şefaat edilmesini ve cennete ulaşmak isteyen kimseler Bakara Suresi'ni okuyarak bu amellerine ulaşabilir. Allah'a dua etmek, onu anmak ve Kuran okumak istenen her anda Bakara Suresi okunabilmektedir.
Dinin emir ve tavsiyelerine uyma, haram ve günahlardan kaçınma hususunda gösterilen titizlik anlamında bir kavram.
Takvâ sahibi şirki tevhide, münafıklığı iman ve ihlâsa, haramı veya helâlliği şüpheli olan şeyleri helâle, bid'atı ibadet ve amellere karıştırmaz. Zikirle meşgul olmak dilin, Allah'a itaat etmek bedenin, Allah'tan başkasına bağlanmamak gönlün takvâsıdır.
Takva (Arapça: التقوى at-taqwá) kulun, azametinden korkarak ve rahmetini ümit ederek Rabb'ine karşı olan kulluk görevlerini yerine getirmesi, emirlerini tutup yasakladıklarından kaçınması anlamına gelen bir terimdir. Kur'an'da Allah katında insanların en üstünün en çok takva sahibi olanlar olduğu belirtilmiştir.
Değerli Kardeşimiz; Takva, Allah'ın yasakladığı ve razı olmadığı şeyleri, O'nun rızası için terk etmektir. Bu da üç mertebededir.
Takvâ kelimesi, "veka" fiilinden gelir. Veka: 'Korundu, kendini zararlı, acı ve eziyet veren şeylerden sakındı' demektir. Kavram olarak, kuvvetli bir himayeye girerek korunmak, nefsi günahlardan korumak demektir. Takva her türlü şerri terk etmektir.
Müttaki, çekinmek, sakınmak ve korkmak manasına gelen ittika kelimesinden türetilmiştir. İttika ile imtina arasındaki en büyük fark, ittika sözcüğünün sadece Allah'a karşı duyulan korku için kullanılmasıdır.
"Muttakiler bollukta ve darlıkta infak eden, öfkelerine hakim olan ve insanların kusurlarını bağışlayanlardır. Allah iyilik edenleri (muhsinleri) sever. " (3/1 34). Burada, bazı özellikler hem muttaki hem de muhsin kavramına atfen zikrediliyor.
harfi, fiilin asıl harfi zannedilmiştir, ittikâ vikayeyi kabul etmek, diğer bir ifade ile vikayeye girmek, yani elem ve zarar verecek şeylerden sakınıp kendini iyice koruma altına almak manasındadır.” (s. 17) şeklinde de devam eder.
Nitekim Fahreddin er-Râzî de bu âyet münasebetiyle birri, "bütün saygılı davranışları (taat) ve insanı Allah'a yaklaştıran hayırlı işleri içine alan bir kelime" şeklinde tarif etmiştir (Mefâtîḥu'l-gayb, V, 37).
Takva sahibi olmak: Güzel ahlak sahibi olmak ve Allah'ın haram kıldığı işleri yapmaktan, günah işlemekten korkmak. Takva ehli olmak: Nefsini dizginlemek, tevazu sahibi olmak, Allah dostlarıyla yan yana olmak, diline sahip olmak ve haramdan imtina etmek.
Takva, Allah'a mutlak manada itaat edip bir an bile isyan etmemeyi, emirlerini yapıp yasaklarından kaçınmayı, O'na daima şükredip asla nankörlük yapmamayı, helal-haram sınırlarına dikkat etmeyi ve O'nu daima zikredip hiç unutmamayı ifade eder.
Cevap: Şüphelilerden sakınmaya Vera, haramlardan sakınmaya ise Takva denir. Şüpheli olmak korkusu ile mubahların çoğunu terk etmeye de Zühd denir.
Kenzü'l-ummal adlı hadis kitabının müellifi olmakla meşhur Hindistanlı sufi ve hadis alimidir. 885'te (1480) Orta Hindistan'da Burhânpûr'da doğdu. 1536'da Mekke'ye gitti. Muhammed es-Sekafî'den Kādiriyye, Şâzeliyye ve Medyeniyye hilâfeti alarak irşad faaliyetlerine başladı.
yüce allah'tan korkmak haramdan ve şüpheli şeylerden sakınmaktır. böyle bir hale takva denir bunun sahibine de müttaki denilir. ittika'nın karıştı da fıskdır fücurdur. daha açığı doğru yoldan çıkmak allah'a asi olmak haram ve şüpheli şeylerden kaçınmamaktır böyle bir halin sonucu da felakettir azaptır.
Muttaki, takva üzere yaşayan mü'min demek olur.
"Kur'an'ın en faziletli suresi Bakara suresidir. Onun da en büyük ayeti Âyetü'l-Kürsî'dir. Bir evde Bakara suresi okunursa şeytan onu dinlemeye tahammül edemeyerek oradan dışarı fırlar." (Suyûtî, Camiu's-Sağîr).
Şeytan, içinde Bakara suresi okunan evden ürker ve uzaklaşır” (Müslim, “Müsâfirîn”, 212). buyurmaktadır. Evlerde bolluk ve bereket için okunabilecek en etkili surelerden biri olan Bakara Suresinin faziletleri ile ilgili pek çok sahih hadis-i şerif vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri