Denetimin planlama, yürütme, raporlama ve izleme olmak üzere dört aşaması vardır.
Her iç denetim faaliyeti ise; planlama, denetimin yürütülmesi, raporlama ve izleme sürecinden oluşur.
Denetimin uygulanması bakımından ise denetim beş- li sınıflandırmaya tabi tutulabilir; Uygunluk Denetimi, Performans Denetimi, Mali Denetim, Bilgi Teknolojisi Denetimi, Sistem Denetimi2.
Denetçi, bireysel ve ön çalışmasını tamamladıktan sonra, saha çalışması aşamasına gelir. Genel olarak ön çalışmada hazırladığı testlerin gerçekleşmesi, testler sonucu ulaşılan bulguların düzenlenmesi ve önerilerin geliştirmesi, denetlenen birim ile paylaşılması ardından kapanış toplantısı ile son bulur.
Bir denetim süreci temel olarak dört aşamadan oluşmaktadır. Bunları sırasıyla; müşterinin seçimi ve işin kabul edilmesi, denetimin planlanması, denetimin yürütülmesi ve son olarak denetim raporunun hazırlanması şeklinde ifade edilebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Denetimin planlama, yürütme, raporlama ve izleme olmak üzere dört aşaması vardır.
Bu safhalar; 1-Denetçinin seçimi (görevlendirilmesi) safhası; 2-Planlama safhası; 3-Yürütme (uygulama) safhası ve 4-Raporlama safhasıdır. Denetim Standartları, Denetim Aşamaları ve Bağımsız Denetim Süreci arasındaki bağ Tablo:2'de gösterilmiştir.
A5. Denetim prosedürünün niteliği, söz konusu denetim prosedürünün amacını (kontrol testi veya maddi doğrulama prosedürü) ve türünü (tetkik, gözlem, sorgulama, teyit etme, yeniden hesaplama, yeniden uygulama veya analitik prosedür) ifade eder.
Genel olarak denetim görüşüne varmadan denetçinin yaptığı çalışmalara denetim işlemleri denir. Geleneksel denetim işlemleri karşılaştırma,tutar aktarmalarının incelenmesi,aritmetik inceleme ve belge incelemesidir.
1) amaçlılık, 2) planlılık, 3) süreklilik, 4) nesnellik, 5) bütünlük, 6) durumsallık, 7) açıklık 8) demokratiklik şeklinde sıralamıştır. Bu ilke denetim süreçlerinden birisi olan “amaç saptama” da somutlaşır ve denetimin hem gerekçesini hem de hedefini belirler.
Denetim raporunda dört farklı denetçi görüşünden biri bulunur. Bunlar olumlu görüş, sınırlı olumlu görüş (şartlı görüş), olumsuz görüş ve görüş vermekten kaçınmadır (BDS 705, prg 7-10).
Kontrol devamlı bir faaliyettir, denetim belirlenen periyotta yapılır. Kontrol eş anlı olarak yürütülür, denetim geçmişe dönüktür. Kontrolde mekanik araçlar kullanılabilir, denetim insan tarafından gerçekleştirilir. Kontrolde işletmeden bağımsız olmak gerekmez, denetimde bağımsızlık şarttır.
DENETİMİN AMACI VE KAPSAMI
MADDE 5 – (1) Denetimin amacı, finansal tablolar ve diğer finansal bilgiler dâhil olmak üzere denetime tabi konuların belirlenmiş bir kıstasa uyumlu olup olmadığı hususunda hedeflenen kullanıcılara güvence sağlayacak bir görüş oluşturulmasıdır.
Kontrol sürecinin ilk aşaması standartların belirlenmesidir. Standartlar birçok farklı konuda belirlenebilirler. Örgütlerde kullanılan kontrol standartları aşağıdaki şekilde sınıflandırılır.
Denetim testi, denetim kapsamına alınmasına karar verilen hususlarla ilgili olarak idarece var olduğu belirtilen kontrollerin gerektiği gibi çalışıp çalışmadığının süreçler, kayıtlar ve belgeler üzerinden incelenmesidir.
Denetimin planlanması aşamasa tamamalandıktan sonra, denetim çalışmalarına başlanır.Bu aşamaya teskt etme aşaması da verilmektedir. Bu aşamada kontrol testleri ve maddilik testleri uygulanır.
Denetçinin delil elde etmek için kullandığı her türlü araca denetim tekniği denir. Genel anlamda denetim tekniği denetimin yürütülmesi sırasında işlemlerin nasıl denetime tabi tutulacağını açıklar. Denetim programının yürütülmesi safhasında denetçiler belirli denetim teknikleri uygulayarak denetim kanıtları toplar.
Süreç denetimlerinin temel amacı, işletmenin iş akışlarının kesintisiz ve verimli bir şekilde devam edebilmesi için doğru yöntemlerin tanımlanıp tanımlanmadığının kontrol edilmesi ve süreçlerin aksayan ya da aksaması muhtemel noktalarının tespit edilip düzeltici ve önleyici önerilerle birlikte ortaya konulmasıdır.
Bağımsız denetim süreci planlama, yürütme ve tamamlama olmak üzere üç aşamadan oluşmaktadır. Kullanılan denetim tekniklerinden analitik inceleme prosedürleri, zaman içinde, denetimin 3 aşamasında kullanılması gerekli hale gelmiştir.
Denetleme; Yönetim işlevlerinin NEYİ, NASIL ve HANGİ ÖLÇÜDE başardığını ortaya koymak için amaçların veya standartların saptanması, uygulamadan alınan sonuçların amaçlarla karşılaştırılması ve gerekli düzeltici eylemlerde bulunulmasıdır. denetlenmesidir.
Türk Dil Kurumu tarafından “denetleme”, “bir işin doğru ve yönetime uygun olarak yapılıp yapılmadığını incelemek, murakabe etmek, teftiş etmek, kontrol etmek” olarak tanımlanmaktadır.
Denetim kanıtları, muhasebe sisteminden elde edilen kanıtlar ve destekleyici kanıtlar olarak sınıflandırılır. Yevmiye defterleri, büyük defter, yardımcı defter, çekler, elektronik fon transferi kayıtları, muavin defter kayıtları, maliyet dağıtım hesaplamaları gibi örneklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri