İmam hatip lisesi mezunu olanlar, DHBT'ye başvuruda bulunabilirler. Bu kapsamda, son sınıfta okuyan ve belirlenen sınav geçerlilik süresi içerisinde mezun olma potansiyeline sahip olan adaylar da sınav hakkını elde edebilirler. Açık öğretim programından imam hatip lisesi mezunu olanlar da bu haktan faydalanabilir.
Kpss'ye ne olarak girdiyseniz ondan başvuru yapabilirsiniz. Melela ön lisans olarak kpss'ye girdiyseniz Dhbt ye bu düzeyde girebilirsiniz.
DHBT adayları KPSS sınavına girmek zorundandır, adaylar DHBT'ye gireceği mezuniyet alanında KPSS'ye girmek zorundadır, Şöyleki lise mezunları lise DHBT sınavına gireceği için lise düzeyinde KPSS sınavına girmek zorundadır.
Peki, DHBT sınavı hangi meslekleri kapsar? Türkiye'deki en köklü devlet kurumlarından biri olan Diyanet İşleri Başkanlığı için bu sınav, Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatip ve müezzin-kayyım pozisyonlarına aday olacak kişilerin bilgi ve yeterliliklerini ölçer.
İlahiyat Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Eğitim Fakültelerinin Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği Bölüm mezunu olan veya sınav geçerlilik süresi içinde mezun olabilecek olan adaylar DHBT'ye girebilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
DHBT, Diyanet İşleri Başkanlığının din hizmetleri alanında görev almak isteyen lisans, ortaöğretim ya da ön lisans seviyesinden mezun olmuş kişiler için düzenlediği sınavdır. Her adayın mezun olduğu öğrenim düzeyindeki DHBT'ye girmesi gerekir.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen DHBT (Diyanet Hizmetleri Başarılılık Testi) baraj puanı 50 olarak açıklandı. Diyanetin direkt alımları için bu puanın üzerinde olan adayların başvuru yapabileceği belirtildi.
KPSS P122 türü nedir? KPSS DHBT oturumlarına katılacak olan adaylardan ortaöğretim (lise) düzeyinde mezun olan İmam Hatip ve dengi liselerden mezun adayların Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde din görevlisi olarak atanmaları için hesaplanacak olan puan türleri KPSS P122 puan türüdür.
Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi, Diyanet İşleri Başkanlığının, Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarına ilk defa, açıktan veya sözleşmeli atanacaklarda aradığı puanın elde edilmesini sağlayan bir sınavdır.
mezunları hem merkezi atamalar ile çeşitli kadrolara atanabilmekte hem de ”Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT)” sınavına katılıp yeterli puanı alarak Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı özel kadrolara yerleşebilmektedir.
DHBT sınavına girmek için KPSS'den 60 ve üzeri puan almak gerekmektedir. DHBT İÇİN KPSS ŞART MI? Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev almak isteyenler ilk olarak KPSS ve DHBT Sınavlarına girmek zorundadırlar.
Sınavın geniş konu dağılımı ve derinlemesine bilgi sorgulayan soru tarzı, pek çok aday için DHBT'yi zor bir sınav haline getiriyor.
ÖSYM'nin 2023 takvimi incelendiğinde, DHBT sınavına yer verilmediği görülüyor. Bu durum, sınavın bu yıl gerçekleştirilmeyeceğine işaret ediyor.
DHBT KPSS başvuru ücreti 115 TL olarak açıklandı. Adayların sınav ücretini yatırırken banka görevlisine; T.C. Kimlik Numarası, adı ve soyadı ile birlikte ne kadar ücret yatıracağını söylemeleri gerekmektedir. Adaylar, isterlerse banka şubelerine gitmeden internet aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler.
DHBT'ye giriş sayısında hiçbir bir kısıtlama bulunmamaktadır. İlahiyat fakültelerinden mezun olanlar. İslami ilimler fakültelerinden mezun olanlar. İmam hatip liselerinden mezun olan kişiler.
KPSS DHBT BAŞVURULARI NE ZAMAN BİTECEK? KPSS DHBT başvuru takvimi ÖSYM tarafından açıklandı. Buna göre; Sınava başvurular, 07 – 17 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacaktır. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda din hizmetlerinde görev almak isteyen adaylar, KPSS'ye katıldıkları öğrenim düzeyinde DHBT'ye katılmak zorundadır.
BUNA GÖRE KPSS DEN DİYELİM 70 ALDIN. DHBT1 DEN 80 ALDIN ( YANİ 20 SORUDAN 16 DOĞRU) DHBT2 DEN 70 ALDIN ( YANİ 20 SORUDAN 14 DOĞRU) BU PUANLARA GÖRE YENİ VERİLECEK VE DİYANETTE.
Kuran kursu hocası olmak için 4 yıl imam hatip lisesinde eğitim alınmalıdır. İmam hatip lisesinden mezun olmayan kişiler ise 2 ya da 4 yıl boyunca İlahiyat alanında eğitim aldıktan sonra Kuran kursu öğreticisi olabilir.
Personel alım ilanı yayınlandıktan sonra adaylar; belirtilen süreler içerisinde https://ikys.diyanet.gov.tr/sinav/kurumdisi adresi üzerinden e-başvuru programı aracılığı ile mülakat başvurularını yapacaklar.
DHBT'nin anlamı “Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi”nin kısaltmasıdır. Diyanet İşleri Başkanlığında din görevlisi olmak için girmek zorunda olduğu bir sınavdır. 2 yılda bir yapılmaktadır.
2) TERCİH İŞLEMLERİ
https://abys.diyanet.gov.tr/ internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışındaki araçlarla (posta, fax, elektronik posta vb.) yapılan tercihler kabul edilmeyecektir.
Sınav sözlü olarak Ankara, Antalya, Bursa, Bolu, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Elazığ, İzmir, Kayseri, Konya, Kastamonu, Manisa, Tekirdağ, İstanbul (Avrupa), İstanbul (Anadolu), Trabzon, Samsun, Şanlıurfa, Rize ve Van illerindeki sınav merkezlerinde yapılacaktır.
ÖSYM 2024 KPSS SINAV TARİHLERİNİ DUYURDU
KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 4 Ağustos, KPSS Ön Lisans 1 Eylül, KPSS Ortaöğretim 15 Eylül, KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) ise 22 Eylül'de yapılacak.
KPSS DHBT SINAVI TAMAMLANDI
2022-KPSS DHBT sınavı 30 ilde, 150 bin adayın katılımıyla düzenlendi. Yaklaşık 20 bin görevlinin yer aldığı sınavda, adaylara 40 soru için 60 dakika cevaplama süresi verildi. Sınav, 35 sınav merkezinde saat 10.15'te başladı. Adaylar, saat 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmadı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri