Derin deniz, son derece zorlu bir ortam… 200 metrenin altında ışık seviyesi fotosentez için oldukça düşük, 1.000 metreden sonrasına ise güneş ışığı ulaşmıyor.
Güneş ışığının önemli bir bölümü, su seviyesinin yaklaşık 200 metre kadar altına ulaşabilmektedir. Tabii ki, 200 metrede okyanus "zınk" diye karanlık oluvermemektedir, suyun yaklaşık 1.000 metre (1 kilometre) altına kadar ışık, farklı seviyelerde tespit edilebilir; ancak 200 metreden sonra hızla azalır.
Su ne kadar derin ise deniz veya okyanus da o kadar karanlık olur. Sebebi şu, güneş ışınları suyun derinliklerine ulaşamaz yada çok az ulaşır ve bizler suyu daha karanlık görürüz. Esenlikle.
Güneş ışıkları 200-300 metreden daha derine geçemez. Derin denizler güneş ışıklarının ulaşamadığı yerlerden başlayan ve tabana kadar devam eden bölgelerdir. Sadece insanlı/insansız denizaltılarla girilebilecek bu bölgelerin %99'u güneş ışığından yoksundur.
Denizin bittiği yer ufuktur aynı zamanda. Ufuk da umut.
İlgili 28 soru bulundu
Mariana Çukuru'nda hayat belirtileri vardır. Yapılan araştırmalar, aşırı basınçlı ve soğuk ortamda yaşayabilen birçok mikroorganizma, balık ve yengeç türünü ortaya çıkarmıştır. Buradaki yaşamın temel dayanağı, 300 dereceye ulaşan volkanik püskürmeler ve buradan çıkan sülfürü metabolize edebilen bakterilerdir.
Nullarbor ovasının denizle birleştiği yerde Nullarbor Uçurumları yer almaktadır. Denizden metrelerce yükseklikte olduğunuz bu manzara gerçekten nefes kesici görünmektedir. Denize paralel şekilde uzanan bu görüntü nedeniyle dünyanın bittiği nokta olarak adlandırılmıştır.
Termoklinin altında su, −1 °C ile 3 °C arasında değişen çok soğuktur. Bu derin ve soğuk tabaka okyanus suyunun büyük kısmını içerdiğinden, dünya okyanusunun ortalama sıcaklığı 3,9 °C'dir. Bir bölge derinlikte tuzlulukta dramatik değişikliklere uğrarsa, bir halokolin içerir.
Okyanuslarda 500 metreden daha derinlere inildikçe sıcaklık aniden düşer, basınç artar ve tuhaf olaylar meydana gelir. Gaz çıkışları meydana gelir. Bazen öyle şiddetli gaz çıkışları olur ki gemileri bile batırır. Bermuda şeytan üçgeninde gemilerin batması bu olaylar ile ilişkilendirilmektedir.
Deniz yüzeyinin 1400-3700 metre altında yer alan çoklu metalik yumrular, metalik kabuklar ve hidrotermal bacaların çevresi araştırma sahalarıdır. Bacalar etrafında altın, bakır, gümüş, manganez, kobalt, çinko gibi madenler çökelme ile oluşmuş maden yataklarıdır.
Okyanusun dibine inen ilk insan, 1960 yılında Jacques Piccard ve Don Walsh'tı. Piccard ve Walsh, Trieste adlı denizaltıyla Pasifik Okyanusu'ndaki Mariana Çukuru'nun en derin noktasına indiler.
Karadeniz çanağını dolduran suların hacmi 537000 km3 civarındadır. Karadenizin en derin yeri 2245 m ve ortalama derinliği 1271 m'dir. Bu nedenle türkiye denizleri arasında ortalama derinliği en fazla olanıdır.
Dünyadaki okyanusların altında 20 milyon ton altın. rezervi vardır. Fotoğraf Galerisi.
Yeni bir hesapla en net bilgiye ulaşıldı: Okyanuslarda 1332 milyon kilometreküp su var. 1332 milyon kilometre küp. Massachussetts'deki WHOI (Woods Hole Oceanographic Institution) tarafından yapılan son çalışmalara göre dünyadaki okyanuslarda bulunan toplam su miktarı bu.
Okyanuslar, büyük kara parçalarını birbirinden ayıran su birikintileridir. Denizler ise, okyanuslardan çok daha küçük olan ve genellikle okyanuslar ile karaların buluştuğu bölgede yer alan su birikintileridir.
Suyun kırıcı ve yansıtıcı etkisinden dolayı güneş ışınları genelde maksimum 200-300 metre derinliğe kadar ulaşabilir, bu derinliğin altı karanlıktır.
Basınç, bir sıvının derinlikle doğru orantılı olarak artan kuvvetidir. Su altında dalgıçlar derine doğru ilerledikçe, suyun ağırlığı üzerlerine daha fazla baskı yapar. Su yüzeyinde, suyun yoğunluğu düşük olduğu için dalgıcın kaldırma kuvveti, ağırlığını dengeleyebilir.
Normal hayatta dış basınçta su gaz hücre içerisinde çözelti halinde bulunur. Fakat suyun altında yaşanan basınç etkisi sayesinde derinlere inildikçe bu basınç artar.
Öyle ki ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin (NOAA) okyanuslarla ilgili oluşturduğu raporuna göre okyanus tabanının yüzde 95'ini henüz keşfetmemiş bulunuyoruz. Okyanusların yalnızca yüzde 5'inin keşfedildiği bilgisi bu rapora dayanmaktadır.
Açık suda veya okyanusta yüzmek, mercan yanıkları veya diğer keskin nesnelerden kaynaklanan yaralanmalar, gücünüzü veya yüzme yeteneğinizi abartmak ve dehidrasyon gibi ek riskler oluşturabilir. Sınırlarınızı anlayın ve yetkin bir yüzücü değilseniz güçlü akıntıların veya dalgaların olduğu bölgelerde yüzmekten kaçının.
Bilim adamları bugüne kadar görünür evrenin yaklaşık yüzde 4'ünü keşfetti.
Derinleşen ve pek çok etkene bağlı ilerleyen araştırmalar sonucunda ise NASA, en muhtemel yok olma sebebi ve tarihini açıkladı. NASA tarafından yapılan çalışmalara göre, dünyanın yok olma sebebi daha öncesinde herhangi bir farklı durum çıkmadığı takdirde, bunan tam 1 milyar yıl sonra olacak.
Dünyanın bittiği yer: Cabo da Roca, Colares, Portekiz - Tripadvisor.
Aslında Dünya da uzayın bir parçası. Ancak “uzay” ifadesi ile çoğunlukla uzayın Dünya ve onun atmosferinin dışındaki kısmı kastedilir. Atmosferin en dış katmanı Dünya'nın yüzeyinden yaklaşık 960 kilometre yüksekte biter.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri