Osmanlı Türkçesi 13. ile 20. yüzyıllar arasında Osmanlı Devleti'nin yayılmış olduğu bütün ülkelerde kullanılmış olan Arapça ve Farsçadan etkilenmiş bir Türk dilidir. Osmanlı Türkçesinin alfabesi Arapça ve Farsça harflerden oluşmaktadır.
İçinde Arapça ve Farsçadan hem dil bilgisi kuralları hem de kelimeler içeren Osmanlı Türkçesi ise geniş Osmanlı bürokrasisi içinde resmî dil olarak kullanılmaktaydı. Osmanlı Türkçesinin yazışmalarda kullanılmaya başlanması yazılı eserlerde Arapça ve Farsça hakimiyetini azalttı ve Türkçe bilim dili oldu.
Öyle ki Osmanlı Türkçesi birçokları tarafından Türkçe, Farsça ve Arapça'dan müteşekkil bir dil olarak tanımlanmıştır. Özellikle Osmanlı Türkçesinin Klasik dönemi olarak isimlendirilen, 15. ve 19. yüzyıllar arasındaki dönem bu iddiaları haklı çıkaran dilsel hususiyetler barındırır.
Bugünden farkı, Arap alfabesiyle yazılmasıdır ama Arap alfabesi de değildir. Çünkü Türk fonetiğine uygun olması için Arap alfabesinde olmayan birkaç harf daha eklenmiştir. Ayrıca Osmanlıca, Arapçadaki kurallara göre okunmaz. Osmanlıca öğrenmek, tek başına Çalıkuşu gibi matbu eserleri okumak demek değildir.
Osmanlı alfabesi (Osmanlı Türkçesi: الفبا elifbâ), 1928'de Latin tabanlı Türk alfabesi kabul edilinceye dek Osmanlı Türkçesini yazmak için kullanılmış bir Fars-Arap alfabesi uyarlamasıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Osmanlı Türkçesi sadece Arapça ve Farsçadan değil, başka dillerden de etkilenmiştir; ancak diğer dillerle olan etkileşimi Arapça ve Farsça kadar çok değildir. Osmanlı Türkçesi alfabesinde toplamda 31 harf bulunmaktadır. Bu harflerin 28 tanesi Arap alfabesinden, geriye kalan 3 harfi ise Fars alfabesinden alınmıştır.
Osmanlı yönetici sınıfının ve eğitimli seçkinlerin kullandığı bir yazışma ve edebiyat dili olan Osmanlıca, günlük hayatta konuşulan bir dil olmamıştır. En belirgin özelliği, Türkçe cümle altyapısı üzerinde, İslam dünyasının klasik kültür dilleri olan Arapça ve Farsçayı serbestçe kullanma olanağı tanımasıdır.
(Komisyon, 1994:69). 13-20. yüzyıllar arasında Anadolu'da ve Osmanlı Devleti'nin hüküm sürdüğü yerlerde yaygın olarak kullanılmış olan Osmanlıca; Arapça, Farsça ve Türkçe'nin karışımıdır ve Arap alfabesiyle yazılır.
Zaten Osmanlıca Arapça harfleriyle yazılan Türkçedir. Osmanlıca bilen Kur'an'ı anlayamaz tabii ki. Bunun için Arapça bilmek gerekir Arapça alfabesi yeterli değil.
Arapçada, eski tarihlere dayanan klasik dil ile halk dili arasındaki farklılık, sömürgecilik döneminden sonra daha da büyümüştür. Bugün, birbirinden çok farklı olan edebî Arap dili ile halk dilinin Arap ülkelerindeki paralel kullanımı, sosyolinguistikte, iki dil anlamını taşıyan diglossia terimiyle karşılanmaktadır.
Harf devriminin en önemli sebeplerinden biri Arap harflerinin Türkçeye uygun olmadığı düşüncesidir. Osmanlı yazısının düzeltilmesini isteyenlerin başlıca gerekçesi, bu yazının Türkçenin ünlü seslerini ifade etmekte yetersiz kalmasıydı.
Eski Türkçe olarak da anılan Osmanlıcanın 13. ve 20. yüzyıllar arasında kullanıldığı biliniyor.
Unutmayın, Osmanlıca öğrenmek zaman ve çaba gerektiren bir süreçtir. Sabırlı olun ve düzenli olarak çalışın. Başlangıçta belki zor gelebilir, ancak düzenli çalışma ile becerilerinizi geliştireceğinizden emin olabilirsiniz.
Eski Türkçe dönemi, Türk dilinin yazıya geçirildiği Köktürkçe (Orhun Türkçesi), Uygurca ve Karahanlı yazı dillerini (7-12. yy) kapsar. 13. yy'a kadar Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazı dili oluşmuştur.
Osmanlı İmparatorluğu sürecinde, eğitime medreselerde devam ediliyordu ve eğitim dili Arapça idi. Fakat, Osmanlı İmparatorluğu çokkültürlü bir yapıya sahip olduğundan, Arapça dışında farklı diller de konuşuluyordu. Özellikle, medreselerde Kürtçe kitaplar okunabiliyordu.
Osmanlı Türkçesinden birçok bilim dalında yararlanmak mümkündür. Osmanlı Türkçesi sadece dil, edebiyat ve tarih alanlarında değil bu alanların dışında kalan diğer alanlarda da gereklidir. Mesela, tarihî coğrafya alanında çalışmak isteyenler Osmanlı Türkçesini iyi bilmelidir.
Fars alfabesi, Farsçanın İran ve Afganistan'da kullanılan yazı sistemidir. Kökeni Arap alfabesine dayanır, bu alfabeye Arapçada bulunmayıp Farsçada bulunan ژ,چ,پ ve گ harflerinin eklenmesiyle oluşturulmuştur. Osmanlı alfabesi büyük ölçüde bu alfabeden uyarlanmıştır.
Bu yazı sisteminde pe, çim, gef, nef ve je harfleri Farsçadan; kalan harfler ise Arap alfabesine aittir. Sesli harfler ve harekelerin yerine vav و, elif ﺍ, he ه ve ye ی harfleri kullanılmıştır. Ayrıca, Arap harflerinin bazıları kelimenin başında, ortasında ya da sonunda kullanıldığında farklı şekillerde kullanılır.
Örneğin; Ayın “ع” harfi tek başına müstakil olarak yazıldığında bu şekildedir (ع). Kelimenin ilk harfi olarak gelirse ـع (زيزع 'Aziz, نامثع 'Osman) şeklinde, kelimenin ortasında bulunduğunda ـعـ şeklinde (هدعم mi'de, تمعن ni'met, تداعس sa'âdet), kelimenin son harfi ise عـ (عنم men') şeklinde yazılır.
Osmanlı Türkçesi: الله (ota)
Arapça, Arabistan yarımadası lehçeleri, Irak lehçeleri, Suriye lehçeleri, Mısır lehçeleri ve Kuzey Afrika lehçeleri gibi beş ana lehçe öbeğine ayrılır.
Arapça Sâmî diller ailesindendir. Bu dil ailesinin de eski Mısır dilini de içine alan bir Hâmî- Sâmî köke bağlı olduğu düşünülmektedir. Arap dili, Sami dil ailesinin batı kolu güney bölümünün kuzey grubuna mensup olup doğu koluna mensup diğer Sami dillerinden (Akadca- Asur - Babil) ayrıldığı bazı özellikleri vardır.
Yaşayan kültürlerden birisi de Osmanlıcadır. Osmanlıca, medeniyet tarihine damgasını vuran köklü yazı dillerinden birisidir. Bir milleti diğer milletlerden ayıran temel faktörlerden birisi o milletin kullandığı dil ve alfabedir. Osmanlıca, kültürümüzü gelecek nesillere taşıyan en önemli vasıtalardan birisidir.
Buna göre Osmanlıca terimi, aslında doğru olmamakla birlikte yaygın olarak kullanılmaktadır. Osmanlıca teriminden maksat, Osmanlı döneminde kullanılan Türkçe, yani Osmanlı Türkçesidir. Osmanlıca diye ayrı bir dil yoktur ve olamaz.
Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi ise tam boyu tartışmalı olsa da Oğuzların Bozok kolundan Kayı boyuna mensuptur. Böylelikle de Osmanlılar daha ilk baştan kurucu unsur olarak Türk etnisitesindendir. Bugünkü Türkiye Türklerinin atalarıdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri