Denizaltı, su altında ve su yüzeyinde hareket edebilen bir deniz aracıdır. Deniz Kuvvetlerinde görev yapan diğer tüm gemiler gibi denizaltılar da ön ada sahiptir.
Su taşıtı, gemi, tekne, hoverkraft ve denizaltı gibi suda hareket eden taşıtlardır.
Deniz yolu aracı olarak genellikle vapur, gemi, yat, bot, kano, taka, tekne, şilep, denizaltı, feribot, yelkenli kullanılmaktadır. Toplu taşıma araçları günümüzde çok fazla kullanılmaktadır. Bu araçlar arasında otobüs, vapur, uçak, minibüs, metrobüs ve feribot da kullanılmaktadır.
En büyük deniz araçlarından bir tanesidir. Gemiler hem yük taşımacılığı hem de yolcu taşımacılığında önemli bir deniz aracıdır.
Üretilen tekneler fonksiyonel bakımdan çeşitlilik gösterir. Tekneler, yelkenle veya motor gücüyle hareket edebilir. Bir balıkçı teknesiyle süper yat aynı deniz araçları sınıfındandır. Teknelerin 5 ila 40 metre uzunluğunda olduğu gemicilik sektöründe bilinir.
İlgili 40 soru bulundu
ABD'nin New York kentindeki Empire State binasından daha uzun olan, dünyanın en büyük deniz aracı, Güney Kore'de suya indirildi. Shell'e ait Prelude adlı deniz aracının yapımı tamamen bittiğinde ağırlığı 600,000 ton olacak.
Tekne ya da bot, su üzerinde kalmak ve hareket etmek amacıyla inşa edilen araçlara verilen genel addır. Genelde polyester veya ahşap malzemeden imâl edilir. Gezi teknesi: Daha çok turistik bölgelerde ticari amaçlı kullanılmak için dizayn edilen tekneler.
Taşıt, ulaşım aracı veya vasıta, yük ve yolcu taşımaya yarayan araçların genel adıdır.
1- Tekne: Tekneler 20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren en yaygın kullanılan gemi türlerinin başında geliyor. 'En küçük gemi' olarak tanımlanmaktadır. Genellikle yolcu taşıma ve balıkçılık işlerinde kullanılır.
Denizyolu Taşımacılığı Nedir
Deniz yolu ile taşımacılığın ucuz olmasının yanı sıra çok miktarda ve hacimdeki yüklerin uzun mesafesinde taşınmasında çok elverişli bir ulaşım türüdür. Deniz yolu ulaştırmasında kitlesel taşıma kapasitesi maksimum seviyededir, bu nedenle taşımanın birim maliyeti düşüktür.
Denizyolu Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu kapsamında bu kelime grubu ayrı olarak yazılmaktadır. Dil bilgisi açısından hata yapmamak için mutlaka bu şekilde ele alınması gerekir. Deniz taşıtlarının izlemek zorunda oldukları yol olarak taşımış olduğu anlam üzerinden kullanmak mümkün.
Gemi dünya denizlerini, okyanuslarını, nehir, göl ve diğer yeterince derin su yollarını dolaşan, mal veya yolcu taşıyan veya savunma, araştırma ve balıkçılık gibi özel görevleri yapan büyük bir deniz taşıtı'dır. Gemiler genellikle boyut, şekil, yük kapasitesi ve amaca göre teknelerden ayrılır.
Gelişen tekne ve yatçılık sektörü 40 Metreye kadar olan teknelere süperyat ve 40 Metreden büyük teknelere ise megayat gibi isimler getirmiştir.
Bu tanımı biraz daha açmak gerekirse, limanlar ticari gemilerin güvenli bir şekilde yanaştığı, yükleme ve tahliye operasyonlarının yapıldığı, gümrük işlemlerinin gerçekleştiği, ayrıca yakıt, kumanya ve içme suyu gibi ihtiyaçların giderildiğialanlardır. Limanlar, değişik kategorilere göre sınıflandırılabilir.
Gemiler, kruvaziyer gemileri, kargo gemileri, tankerler, feribotlar, yatlar, tekne, su scooterları, kano ve kayaklar, deniz yolu taşıtlarına örnek olarak verilebilir. Su Yolculuğunun Ekonomik ve Çevre Dostu Olması: Deniz yolu taşıtları, kara taşıtlarına kıyasla ekonomik ve çevre dostu bir seçenektir.
Otomobil, yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı.
Stepne, lastiğin patlaması ve hava kaçırması gibi acil durumlara tedbir olarak araçlarda taşınan yedek lastiğe verilen isimdir. Otomobil ve kamyonet gibi binek araçlarda genellikle bir tane stepne bulunur. Otomobillerde bagajda yer alan stepnenin yeri ve sayısı, kamyon ve otobüslerde farklı olabilir.
Toplu taşımacılık, genel olarak tren, otobüs, tramvay, troleybüs, metro için kullanılsa da, havayolları, feribotlar ve dolmuşları da kapsamakta, halkın bir yerden başka bir yere ulaşımını sağlamayı amaçlamaktadır.
Hava taşıtı ya da hava aracı, taşıma kapasitesine sahip her nevi insanlı ya da insansız uçan araç. uçak, helikopter, insansız hava aracı, Balon, zeplin, planör ve yelken kanat gibi çok geniş bir yelpazedeki tüm uçabilen araçlar hava aracı sayılırlar.
Karayolu ulaşımı, denizyolu ulaşımı, havayolu ulaşımı ve demiryolu ulaşımından oluşmaktadır.
16. “Karina” teknenin hangi bölümüdür ? Teknenin su altında kalan dıs kısmına karina denir.
İskele-sancak taraflarında bulunan ve teknenin ön ve arkasına geçişi sağlayan alanlara “yan güverte”, baş tara faki tekne üstü bölüme “ön güverte”, arka tara fa genelde masa düzeneğinin bulunduğu alana da “havuzluk” ya da “kokpit” denir.
Deniz yolu üzerinden ticaret ile uğraşan kişilere "armatör" denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri