Deyim. [1] Birini uzun süre istekle ve hasretle beklemek.
gözü kalmak; bir nesneye karşı "istedim, alamadım / vermediler, hala aklım orada, gece gündüz onu düşünüyorum" gibi cümlelerle ifade edilebilecek duygular besleme durumudur, gözüm kaldı da bu durumdaki insanların sarfedeceği bir cümledir.
Gözü arkada kalmak bir deyimdir. Gözü arkada kalmak deyimi ile ilgili örnek cümleleri sizler için derledik. Gözü arkada kalmak Türkçedeki deyimlerden biridir. Gözü arkada kalmak bıraktığını merak etmek demektir.
Eylem. [2] heves beslememek, fazla önem vermemek.
[1] Aşırı istek ya da öfkeden saldıracak duruma gelmek. [2] Hastalıktan gözün renkli bölümü göz kapaklarının altında kalarak görünmemek.
İlgili 31 soru bulundu
Göz Kanlanması Nedir? Göz akını oluşturan tabakanın üzerinde bulunan kılcal damarlar çeşitli nedenlere bağlı olarak genişleyebilir veya çatlayabilir. Bunun sonucunda bu damarlar, normale göre daha kırmızı renkte görünür. Bu durum da göz kanlanması veya göz kızarıklığı olarak adlandırılır.
Deyim. [1] Bir türlü uyuyamamak.
Göz gözü görmemek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Dumandan, karanlıktan ya da yoğun tozdan hiçbir şey görülmez olmak.“Sokağa çıkmıştık, ancak sisten göz gözü görmüyordu.”
[1] Kendi halinde yaşam sürmek. [2] Toplum dışına çıkıp hoş görülmeyen tüm yaşantılarından arınmak.
Yüz göz olan kişiler birbirlerinden çekinmezler ve utanmazlar. Yüz göz olmak çekinmeyecek kadar yakın olmak demektir.
Küçük dilini yutmak deyiminin anlamı şaşırmak, donakalmak, hayrete düşmek ya da hiçbir tepki veremeyecek hale gelmektir.
[1] Aç gözlü davranmamak herşeyden az az almak.
[1] Gürültü yapılmasından başında uğultulu bir sersemlik bulunan kişi. [2] Kafası şişmek.
Çeşitli Kültürlerde Gözün Sembol Olarak Kullanımını
Göz güneşi, tanrıyı ve tanrının gören gözünü, her zaman izlenmeyi simgeleyen bir sembol olarak karşımıza çıkar. Dünya üzerinde farklı kültür, din ve ülkelerde kimi zaman şansı ve iyilikleri ifade ettiği gibi, şeytanı ve kötülükleri simgelerken de göze rastlarız.
Gözü üzerinde olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeye, bir kimseye sık sık bakarak ne durumda olduğunu kontrol etmek, dolayısıyla kötü bir sonuca meydan vermemeye çalışmak.
gözetmek, kollamak. Görme ve işitme yoluyla bilgi edinmeye çalışmak.
El bebek gül bebek deyimi, bir kimsenin anne babası tarafından şımartılması, her hatasına göz yumulması ve ne yaparsa yapsın sırtı sıvazlanması demektir.
İçine ateş düşmek deyiminin anlamı yüreği yanmak ya da büyük bir acının etkisinde kalmak demektir. Bir şey için çok büyük bir üzüntü yaşamak halinde o kişiler için içine ateş düşmek deyimi kullanılabilir.
İçi içine sığmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok heyecanlanmak, coşkunluk duymak ve sevincini belli etmekten kendini alamamak.
Kulağı delik, gelişmelerden çabuk haberi olan ve bazı bilgilere çabuk ulaşan kişi anlamına gelmektedir. TDK ise kulağı delik, olup bitenlerden çabuk haberi olan kişi veya kişiler olarak geçmektedir.
Yüz göz olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Senli benli olmak ve birbirinden çekineceği kalmamak, aradaki mesafe kalkmış olmak, lâubalileşmiş olmak. “İyice yüz göz olduk, beni artık dinlemiyorlar.”
Ku alçĭrat' (Göz kamaştırıyor) “çok renkli ya da çok çeşitli bir manzara karşısında nereye bakacağını şaşırmak” deyimi de Türkiye Türkçesinde “göz kamaştırmak” şeklinde kullanılmaktadır.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Çoğu gitti azı kaldı deyimi sürekli kullanmış olduğumuz deyimlerden bir tanesidir. Yapılan işin büyük bir kısmının bitirildiği çok az bir kısmının kaldığını anlatmak için kullanılır.
YÜZ TUTMAK KELİMESİNİN ANLAMI
Yüz tutmak deyimi yönelmek, bir şey, olmak üzere bulunmak, giderek biçim ve renk değiştirmek anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle yüztutmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yüz tutmak şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri