Vücut deniz suyuna karşı kendini korumaya alarak vücutta belirtiler gösteriyor. Kişiler her deniz girdiğinde bu belirtileri gösterebilir. Deniz suyunda yer alan birçok canlı ve bakteri bulunuyor. Bu durumlardan dolayı kişiler alerji durumları yaşayabiliyor.
Bazı kişiler banyo yaptıklarında ya da deniz girdiklerinde vücutlarında kızarıklık, şişlik ve kaşıntı meydana gelir. Bu belirtilere halk arasında kurdeşen, tıp dilinde ise ürtiker adı verilmektedir. Elbette banyo suyunun sıcak olması ya da deniz suyunun soğuk olması nedeniyle ürtiker gelişebilir.
Diğer alerji türlerinde de olduğu gibi su alerjisi belirtileri ilk olarak kendini cilt üzerinde gösterir. Su ile temas ettikten sonra, 10 dakika ile 2 saat aralığında, cilt yüzeyine kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık, şişkinlik veya döküntü ortaya çıkarabilir. Bu belirtilerin düzeyi kişiden kişiye göre değişir.
Deniz Kabukluları Alerjisi Belirtileri
Alerjik reaksiyonlar tahmin edilemez olabilir ve çok az miktarda kabuklu deniz hayvanı bile buna neden olabilir. Deniz kabukluları alerjiniz varsa, her zaman yanınızda bir epinefrin oto enjektörü bulundurun. Epinefrin anafilaksi için ilk seçenek tedavidir.
İlgili 35 soru bulundu
Tedavi Edilmezse Ne Olur? Güneş ürtikerinin tip 1 aşırı duyarlılık reaksiyonundan kaynaklandığı düşünüldüğünden, şiddetli güneş ürtikeri atakları bayılma nöbetlerine, nefes sıkışmasına ve hatta ciddi alerji belirtilerine yol açabilir.
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferhan Yerebakan, sıcak ve nemli havada çocuklarda pişik ve isilik oluşmasını önlemenin en iyi yolunun deniz suyu olduğunu söyledi.
Deniz yanığı olan bölgeye doğrudan yoğurt sürebilirsiniz. Yoğurt hem çok faydalı hem de cildi besleyicidir. Yanık faktörlerini ortadan kaldıran yoğurt tüketimi son derecede faydalıdır. Yoğurt tüm yanık izlerini ortadan kaldıracak yanığa bağlı olarak sızıyı da ortadan kaldıracaktır.
Kaşınan bölgeye direkt olarak soğuk su ile kompleks uygulayarak kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Kaşıntı soğuk su uygulaması sayesinde kısa bir süre içinde kendiliğinden geçer. Soda kaşıntıya iyi gelen bir diğer doğal yöntemdir. Bunun yanı sıra limon, karanfil yağı ve yulaf ezmesi de kaşıntının geçirilmesine yardımcı olur.
Güneş alerjisini iyileştirmenin en kolay yollarından biri aloe vera jeli kullanmaktır. Aloe vera, anti-inflamatuar özellikler içerdiğinden yüzyıllardır bir çare olarak kullanılmıştır. Güneş alerjisinin neden olduğu kaşıntı ve yanmayı gidermeye yardımcı olur.
Astım ve Alerjik Rinit gibi hastalığı olanlar mutlaka deniz tatili yapmalı Denize girmenin rahatlatıcı ve huzur verici psikolojik faydalarının yanı sıra, alerjik hastalıklara da iyi geldiğini söyleyen Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, en doğal tedavi biçiminin deniz tatili olduğunu söylüyor.
Yüzme havuzu suyu genellikle klor açısından zengindir. Egzama durumunda, havuz ciltte karıncalanmaya neden olacaktır. Aynı şey tuzlu su havuzları ve deniz suyu için de geçerlidir. Havuzun türünden bağımsız olarak, yüzmek egzamaya meyilli cildi kurutur ve rahatsızlığı artırır.
Alerjik reaksiyonlar sonucunda vücut tarafından üretilen bir protein olan histamin, kılcal damarlardan sıvı sızmasına neden olarak cilt altında sıvı birikimine neden olur ve bunun sonucunda ürtiker lezyonları ortaya çıkar.
Uzun süre suda kalmak cilt tabakasını zedeleyebilir
Cilt, bağışıklık sistemin önemli bir parçasıdır. Sürekli suda kalındığında örtü tabakasında zedelenmeler olabilir. Uzun süre suda kalınması ciltte kurumaya neden olacağı için enfeksiyonlara da açık hale gelecektir.
Deniz suyundaki mineraller cildi yeniler. Saçların kepeklenmesini önler, sivilceleri kurutur ve siyah noktaları temizler. Antiseptik özelliğiyle de enfeksiyonlara karşı savaşır, egzama ve kurdeşene iyi gelir; mantar ve bakterileri öldürür.
Deniz suyu yine ürtiker ya da halk arasında kurdeşen olarak adlandırılan kaşıntılı alerjik cilt lezyonlarına ve yazın sıcağın etkisiyle oldukça fazla ortaya çıkabilen isiliğe de iyi gelir. Ayrıca deniz suyunun en etkili özelliği; yaraların, alerjik reaksiyonların yol açtığı izleri yok etmesidir.
Alerjik kaşıntılar kişilerin vücudunda belli bir bölgede ya da tamamında meydana gelebilir. Bu kaşıntılar kişilerin günlük hayatını olumsuz etkilemektedir. Kişiler bu kaşıntı hissinden kurtulmak için cildi kaşıyabilir. Kaşıma ile birlikte cilt üzerinde kızarıklık, deride dökülme ve yanma hissi başlayabilir.
UZUN SÜREN VE ŞİDDETLİ KAŞINTILAR VARSA…
Uzun süren, tekrar eden, şiddetli kaşıntılar varsa, ciltte kızarıklık, iltihaplanma gibi başka belirtiler görülüyorsa, dermatoloji doktoruna mutlaka başvurulması gerekir.
Böyle bir durumla karşılaşıldığında o bölgenin ovuşturulmadan bol su ile yıkanması, oluşan ağrı, acı, yanma ve kaşınmayı azaltacak ağızdan veya lokal bazı ilaçların kullanılması gerekir.
Vitamin D eksikliği yapan en temel sebep yeteri kadar güneşe maruz kalamamaktır.
Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülen güneş alerjisi her yaş, cinsiyet ve ırktan insanda görülebilmektedir. Ancak bazı durumlarda oluşma riski yüksektir. Ailesel yatkınlık. Ailesinde güneşe alerjisi olanlarda risk yüksektir.
NIVEA'nın Hassas Anında Koruma Güneş Alerjisine Karşı Güneş Spreyi alerji ve tahriş oluşumu azaltmaya yardımcı olur, tercih edebilirsiniz. Koruyucu kremler güneşe çıkmadan yarım saat önce kullanılmalı ve 2 saate bir yenilenmelidir. Su ile temas ettikten ve kurulandıktan sonra koruyucu krem tekrar sürülmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri