“Denize/Okyanusa işemekte hiçbir sorun yok. Çünkü: 1- Öncelikle ortalama insan idrarının yüzde 95'i sudan oluşuyor. Ayrıca litrede 1-2 gram kadar sodyum (NA+) ve klorür iyonları (CI-) barındırıyor.
Amerikan Kimya Cemiyeti (ACS) tarafından yayınlanan bir rapora göre denize ve okyanusa (tuzlu suya) işemek zararlı olmak bir yana dursun, faydalı bile!
Akan çok su içinde küçük abdest bozmak, haram değildir. Çünkü yasak, durgun suya attir. Fakat akan ve çok olan su içinde küçük abdest bozmaktan sakınmak daha iyidir.
Bunun nedeni, suya batmanıza yanıt olarak vücudun idrar çıkışını artıran diürez durumudur. Kan damarlarınız daralarak kanı iç organlarınıza taşır. Kan basıncınız yükselir, bu durum böbreklerinizdeki aktiviteyi artırabilir çünkü vücut arteriyel değişiklikleri telafi etmek için sıvıyı serbest bırakmak ister.
İmam-ı Muhammed'e göre de temizdir; fakat hadesi temizleyici değil, yani bu suyla tekrar abdest alınmaz, gusledilmez ve içilmez. Müstamel suyu temiz kabul eden âlimlere göre, küçük havuza, mesela küvete karışan müstamel su miktarı, sudan çok veya eşitse, abdest ve gusül caiz olmaz.
İlgili 17 soru bulundu
Sağlık için gerekli şartlara sahip olmayan havuzlar dışında kimi zaman da kanalizasyon bulaşan deniz suyu çocuklarda birçok enfeksiyonu, özellikle idrar yolu enfeksiyon riskini artırabiliyor.
Değerli kardeşimiz, Banyo yapılan yere küçük abdest bozmak haram değildir; bundan dolayı bir günah olmaz.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Çok fazla su içmek, idrara sık çıkılmasına yol açıyor ve vücuttaki suyu boşaltmanıza neden oluyor. Uzmanlar, bunun tehlikeli olduğunu çünkü vücuttaki sodyum seviyesinin tehlikeli derecede düşmesine neden olduğunu belirtiyor. Şurada Paylaş!
Duşta, yani ayakta idrar yapmak, uzun vadede farklı sonuçlar doğurabiliyor. Dr. Alicia Jeffrey-Thomas, ayakta idrar yapmanın pelvik tabanına zarar verdiğini belirtiyor. Zira düzenli olarak ayakta idrar yapmak kadınların pelvik tabanını olumsuz etkileyerek idrar kaçırmalarına neden olabiliyor.
DİYANET İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu gusül abdesti ve 'cünüplükle' ilgili 8 yeni fetva yayınladı. Bu fetvalar arasında cünüp olarak denize giren kimsenin gusül abdesti almış sayılacağı belirtildi.
“Havuza işemek yüzücüler için normal bir durum; bütün yüzücüler havuza işerler. İki saat havuzda kaldığımızda işemek için dışarı çıkmayız. Klor mikropları öldürüyor yani işemek zararlı bir şey değil.”
İdrardan sakınmamanın kabir azabına yol açtığına dair hadis (bk. Buhârî, Vudu, 55; İbn Mâce, Tahâret, 26), idrarın namaz ibadetine engel olacağından dolayıdır.
Büyük bir doğal antiseptik olan deniz suyu önemli derecede enfeksiyonlara karşı , bakteri ve mikrop öldürmek için vücudun direncini artırır. Deniz suyu eski çağlardan bu yana tıp alanında sıklıkla kullanılmıştır.
Tuzlu su, akciğerimize saldıran toksinleri ve diğer zararlı elementleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Deniz suyu kalın bağırsakları temizler. Küçük miktarlarda okyanus suyunun yutulması, özellikle çocuklarda kolonun boşaltılmasını kolaylaştırır, vücudu detoksifiye eder ve vücudun enerjisini yeniler.
Cilt, bağışıklık sistemin önemli bir parçasıdır. Sürekli suda kalındığında örtü tabakasında zedelenmeler olabilir. Uzun süre suda kalınması ciltte kurumaya neden olacağı için enfeksiyonlara da açık hale gelecektir. Bunun için; denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalmak önerilmemektedir.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Böbrek taşına zemin hazırlar
Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabilir. Yetersiz su tüketimi uzun vadede böbrek yetmezliğine de yol açabilir.
Stres nedeniyle idrar tutamama, idrar yolu ve mesane için önemli olan destek sistemi doğru çalışmadığı zaman ortaya çıkar. Bu durum, bağ dokuları veya pelvik tabandaki zayıflama ya da üretral çıkış kaslarının fonksiyonunun bozulmasından kaynaklanabilir.
Böbrekler kandaki atılması gereken maddeleri ve suyu atmak üzere normalde günde 1,5-2 lt ye yakın idrar oluştururlar. Oluşan idrar böbreklerden mesaneye üreter denilen iki dar tüp ile taşınırlar. Mesane doldukça gerilir ve normalde yaklaşık 400cc idrar depolar.
Yaklaşık idrar kapasitesi 600-800 ml kadardır. Ancak 1500 ml'e kadar idrar biriktirilebilir. Mesane içindeki idrar miktarı 150 ml'ye ulaştığında idrara çıkma hissi uyanır. İdrar kesesi, pelvis denilen leğen kemiği bölgesindedir ve hem erkekte hem de kadında bulunmaktadır.
Kan dolaşımı aracılığıyla böbreklere gelen suyun büyük bir kısmı idrar olarak vücut dışına atılmaktadır. Bir kısmı ise, deri, solunum ve sindirim sistemi tarafından kullanılarak vücuttan atılmaktadır. Vücutta su tutulumu, vazopressin adı verilen hormon yoluyla sağlanmaktadır.
İdrarı ayakta yapmak günah değildir. Ancak ayakta idrar yapan kimselerin üzerlerine necasetin sıçraması ve bulaşması ihtimali yüksektir. Bu durum da ibadetlerine zarar verebilir. Peygamber Efendimiz (asm) bu konuya dikkat çekmek için ikaz ve uyarıda bulunmuştur.
Ancak avret mahallini bir şeyle örterse mekruh olmaz. Ve yine rüzgâra karşı, yol üzerine, caddeye, sokağa, evin kapısının önüne, meyve veren ağaçların altına idrar ve büyük abdest yapmak ve o hâlde bir şey yemek, fazla durmak ve sağ el ile temizlik yapmak mekruhtur.
Banyoda örtünmek, çıplak olarak yıkanmak ve banyo adabı hakkında bilgi verir misiniz? Değerli kardeşimiz, Kapalı bir yerde, tek başına üstünde bir şey yokken yıkanmak caizdir; yani haram değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri