Deniz suyu güneş batmak üzereyken en yüksek sıcaklığa ulaşır. Sabah vakitlerinde ise güneşin doğduğu vakit deniz suyunun en soğuk olduğu zamanlardır. Deniz suyu seviyesi azaldığında üşüme hissine neden olur. Kişi deniz suyu seviyesi düşük olduğunda denize girerse üşür ve yüzmeyi sonlandırabilir.
Aylara göre deniz suyu sıcaklığı dikkate alındığında en yüksek ortalama sıcaklık 24,1 ile ağustos, en düşük ise 7,9 dereceyle şubat aylarında ölçüldü.
Akşam geç saatlerde denize girmenin faydaları: Deniz suyu sıcaklığı daha yüksektir. Gün boyunca güneş ışığı alan deniz suyu, akşam saatlerinde daha ılık ve konforlu bir hal alır. Bu da denize girmeyi daha keyifli bir hale getirir.
Deniz suyu sıcaklığı, atmosferik ısınma ve soğumalardan hava sıcaklığında olduğu gibi anında etkilenmeyen, karalara göre daha geç ısınıp, geç soğuyan, bu yüzden de sıcaklığı gün içerisinde çok ani değişiklik göstermeyen meteorolojik bir parametredir.
Deniz sıcaklığı taban derecesi 22 olarak kabul edilmektedir. Genellikle 22 derece altında deniz suları soğuk olarak algılanabilir. Deniz suyunun 29 derecenin üzerine çıkması durumunda deniz çok bunaltıcı olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Denizde yüzmek için en uygun su sıcaklığı kesin bir değere sahip değildir. Ancak denizde keyifli vakit geçirmek için su sıcaklığının 22 ila 29 derecede bulunması ideal bir yüzmek için önemlidir. 22 dereceden düşük bir su sıcaklığı, bireyin üşümesine sebep olmaktadır.
22 derecenin altındaki bir deniz suyu, kişinin üşümesine neden oluyor. 29 derecenin üzerindeki su sıcaklığı seviyesi ise bunaltıcı bir etki yaratıyor. Bu nedenle yüzmek için ideal deniz suyu sıcaklığı 22 ila 29 derece aralığı olarak belirleniyor.
Su sıcaklığı da bu nedenle dünyadaki pek çok diğer ülkeden daha uzun süre sıcak kalır. Haliyle bu durum da Türkiye'nin çoğu sahil bölgesinde mart ayından kasım ayının başına kadar denize girilebilecek bir ülke haline getirir. Pek tabii mart ve ekim aylarında daha ziyade Akdeniz sahilleri tercih edilir.
Derin deniz bölgelerinde sıcaklık -1°C ile 5°C arasında değişir. Tuzluluk değerlerinde herhangi bir artma ya da azalma olmaz, yani değerler sabittir. Derin denizlerde, çözünmüş oksijen yoğunluğu da hayli azdır. Yüzey sularında çözünmüş oksijen, fotosentez ve suyun atmosferle etkileşimi sonucu sağlanır.
Kara meltemi, güneş battığı anda, karadan denize doğru esen kuvvetli bir rüzgârdır. Bir tarafta geceleri açık havada hızla soğuyan kara, diğer tarafta ise karanın soğuma hızına yetişemeyen ve karaya göre daha sıcak olan deniz var.
Türkiye'de en sıcak deniz suyu Akdeniz bölgesindedir. Akdeniz'in körfezlerinde deniz suyu sıcaklıklarının 27 dereceye kadar çıktığı gözlemlenir.
Deniz kıyısında oturanların çoğu Ağustos'un ilk haftası Eyyamı bahurda denize girmenin zararlı olduğuna inanır ve girmezlerdi. Bunun nedenlerinden biri bu tarihlerde ıslak vücut ile güneş altında dolaşıldığında deride lekelenmelere neden olacağına inanılmasıdır.
denizler bütün yaz güneşin sıcaklığını emerler. bu emilen sıcaklık kışın deniz kenarında olan yerleri etkiler. bunun için sıcaktır.yazın ise kışın bütün soğukluğunu deniz alır.
Bunların içinde sıcaklık, yoğunluğa en fazla etki eden faktördür. Örneğin, 0 0C' de yoğunluğu 1,02700 gr/cm3 olan deniz suyu 10 0 ' de 1,02588 gr/cm3 ve 30 0C' de 1,020700 gr/cm3 yoğunluğa düşer. Yani deniz suyunun yoğunluğu, sıcaklık arttıkça düşer.
1. İlk olarak denizlerin ısınması, denizde bakterilerin daha sık üremesine sebep olarak deniz canlılarının toplu ölümüne yol açar. Bu sıcaklık özellikle mercan resifleri için çok zararlıdır. Bunun dışında planktonlardan balıklara ve balinalara kadar okyanus sakinlerinin çoğu, okyanusun üst kısımlarında yaşamaktadır.
Derin deniz, son derece zorlu bir ortam… 200 metrenin altında ışık seviyesi fotosentez için oldukça düşük, 1.000 metreden sonrasına ise güneş ışığı ulaşmıyor.
Küresel ısınma ve El Nino hava akımıyla etkisini gösteren kavurucu sıcaklar, deniz suyu sıcaklıklarını da artırıyor. Akdeniz Havzası'nda yer alan Türkiye'nin denizlerinde, 40 yılda ortalama 2 derecelik artış söz konusu. Bu artış birçok sorunu da beraberinde getiriyor.
Deniz Suyu: Deniz ve okyanuslarda bulunan içinde bir çok element ve tuz içeren saf olmayan sudur. Okyanuslarda ortalama tuzluluk oranı %3.5'tir.Yani 1 kg suda 35 gram tuz bulunur.Böylece %88,8 klor bileşimi oluşur ve en büyük oran 77.7 ile sodyum klorüre aittir.
“Ege'de en sıcak deniz nerede?” diye soruyorsan hemen yanıtlayalım: İzmir Ilıca Plajı'nda! Denizinde termal suların bulunduğu bu plaj, ılık suyu ve berraklığı ile dikkat çekiyor.
Eyyam-ı Bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli Türkçe sözcüktür. Kuzey yarımkürede, temmuz ve eylül tarihleri arasında yaşandığı kabul edilmektedir. Güney yarımkürede ise bu tarih ocak ve mart arasına düşer.
Akdeniz Bölgesi. Deniz tatili yapmayı planlıyorsanız, ülkemizde deniz sularının Haziran ayında bile sıcak olduğu Akdeniz kıyılarını tercih edebilirsiniz.
Musa Bostancıoğlu, “Deniz suyu sıcaklığı 26-30 derece aralığında, hava sıcaklığıda bundan en az 3 derece yüksekse, rüzgâr yok ve deniz temizse bebekler suya sokulabilir.
Sağlıklı bir kişi, 22-25 derece sıcaklıkta bir denize girdiğinde ortalama bir dakika civarında üşümesi geçer. Ancak ısıtma tarafı hasarlı olan kişilerde bu üşüme bir türlü geçmez. Bunun sebebi kansızlık, tiroid hastalıkları, bazı hormon hastalıkları, astım, müzmin nezle-sinüzit, KOAH ve şeker hastalığı olabilir…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri