Tuzun kullanıldığı her alanda kullanılabilmektedir. İnce öğütülmüş deniz tuzu, yemeklerde ve sofrada kullanılırken, iri taneli deniz tuzları çok fazla tercih edilmese de salamura yapımında kullanılabilmektedir.
Deniz tuzu ve sofra tuzu temelde aynı besin değerlerini içerir: sodyum ve klorür. Ancak deniz tuzu genellikle daha sağlıklı ve doğal olduğu gerekçesiyle tercih edilir. İki tuz arasındaki asıl fark ise kimyasal yapısında değil; tadında, dokusunda ve geçirildiği işlemdedir.
Deniz tuzu, vücudun elektrolit dengesini düzenleyen en ideal ve en sağlıklı besin kaynağıdır. Potasyum, kalsiyum, magnezyum ve sodyum gibi mineralleri içeren deniz tuzu, vücudun kan dolaşımını ve kas sağlığını güçlendirdiği gibi, vücudun elektrolit dengesini de düzenlemeye yardımcı olur.
Bitmez ve tükenmez tuz kaynağı olan denizler dünyamızın en büyük tuz rezervlerini oluşturmaktadır. Denizlerdeki tuzluluk derecesi, tatlı su alıp almadıklarına, coğrafik durumlarına ve iklim koşullarına göre değişiklik gösterir. Yeraltında az veya çok derinlerden katı halde elde edilen tuz kaya tuzu olarak tanımlanır.
Doğal tuz türlerinden biri olan deniz tuzu daha çok salamura, turşu, balık tuzlama gibi alanlarda kullanılsa da, aslında tuz kullanılabilecek her alanda kullanılan bir baharattır.
İlgili 25 soru bulundu
6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Aralarında ciddi bir 'sağlık faydası farkı' söz konusu değil.
Zeytin Salamura Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
Salamura için; 1 lt su. 2 çorba kaşığı deniz tuzu yada kayatuzu.
-Kaya Tuzu
Kaya tuzu, yeraltındaki tuz damarlarından çıkarılan doğal bir tuz çeşididir. İçerisindeki mineralleri koruyan bir yapıya sahiptir ve rafine edilmediği için sağlıklı bir seçenektir.
Canan Karatay, sofra tuzu yerine kristal kaya tuzu kullanmamız gerektiğini belirtiyor ve ekliyor... "Kristal kaya tuzu böbreğin çalışmasını sağlar, kabızlığı önler. Türkiye, kristal kaya tuzunun cennetidir.
Vücudumuzun yapay maddeleri özümseyemediğini vurgulayarak rafine tuzdan uzak durmamız gerektiğini her fırsatta dile getiren Prof. Dr. Canan Karatay'a göre, vücudumuzun tuz ihtiyacını doğal ve işlenmemiş olan kristal kaya tuzu ile karşılamamız gerekiyor.
1964 yılında kurularak Türkiye'nin ilk Rafine Deniz Tuzu üreticisi olan Billur Tuz iyotlu tuz kullanımı hakkında herkesin bilinçlenmesi gerektiğini söylüyor...
Özellikle nodülleri olan ve guatrı bulunan hastaların iyotsuz tuz tercih etmesi gerekir. Tiroitte bulunan nodüller iyota aç olur ve dışarıdan aldıkları fazla iyotu hormona çevirerek aşırı çalışmaya (hipertiroidi) yol açabilirler. Bu yüzden iyot kullanımı hipertiroidi olan kişiler için sakıncalı olabilir.
Gördüğünüz gibi Himalaya tuzu diğerlerinden bir adım önde. Çünkü daha fazla mineral içeriyor, daha az sodyuma sahip ve daha doğal. Sofra tuzu ise kimyasal olarak tüketilmeye hiç uygun değil.
Deniz tuzu ve kaya tuzu arasındaki temel fark; deniz tuzunun deniz suyunun buharlaşması ile kaya tuzu ise yeraltı kaynaklarından elde edilmesidir. Deniz tuzu ve kaya tuzu arasındaki bir diğer fark ise bu tuzların renkleridir. Kaya tuzunun rengi grimsi beyazken deniz tuzu daha beyazdır.
Bilinen tuz çeşitleri arasında en iyi tuz, tüm özellikleri ile diğer tuzlardan daha iyi bir konumda yer alan kaynak tuzudur. Çünkü kaynak tuzları çevre kirliliğinden etkilenmeyen ve güneşte kurutularak üretilen bir tuz çeşididir.
Deniz tuzunun yıkanması yöntemi ile üretilir. İri taneli salamura tuzu evde turşu, salça, zeytin, konserve ve peynir yapımında kullanılabilir. Tüm hakları saklıdır.
Doğal tuzlar eksiksiz, bütün formlarında gelir. Doğal tuzlara örnek olarak deniz tuzu, kaya tuzu ve pembe himalaya verilebilir. İyotlu sofra tuzu kadar olmasa da az miktarda doğal iyot içermektedir.
Deniz tuzu, sofra tuzuna göre biraz daha fazla iyot, potasyum, demir ve çinko içerir.
Rafine tuzu rahatlıkla yiyebilirsiniz ama onun yerine deniz tuzunu veya kaya tuzunu tercih etmenizde de (güvenilir markalar olsun) sorun yok. Deniz ve kaya tuzu arasında ise ciddi bir fark yok. Hangisi ucuzsa ve güvenliyse onu satın alın!
Yapılan birçok araştırmaya ve bilimsel analizlere göre Çankırı kaya tuzunun emsallerine oranla daha sağlıklı ve kaliteli olduğu anlaşılmıştır. Fakat her iki tuz çeşidi de kullanım yerine göre farklı tepkiler göstermektedir. Bu sebeple himalaya tuzunun da Çankırı tuzunun da özel alıcıları bulunur.
Dünyanın çeşitli bölgelerinden çıkarılan kaya tuzu, son yıllarda en çok tercih edilen tuzlardan biridir. Bu tercihin nedeni, doğal ve organik beslenmeye olan ilginin artmasına ve halk arasında doğal kaya tuzunun içerdiği elementlerin vücut için yararlı olduğu inancına bağlanmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük tuz tüketimini yetişkinler için 5 gramın altında tutmayı önermektedir. Ancak birçok kişi bu öneriyi aşarak daha fazla tuz tüketmektedir. Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, inme ve böbrek hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
İnce öğütülmüş deniz tuzu, yemeklerde ve sofrada kullanılırken, iri taneli deniz tuzları çok fazla tercih edilmese de salamura yapımında kullanılabilmektedir. Ek olarak banyo suyuna 3 – 4 yemek kaşığı eklenerek banyo tuzu şeklinde tüm vücut ve ayrıca ayak banyosu için kullanılabilir.
Bir litre suya bir çay bardağı sirke, iki buçuk çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu konmalı.
Zeytini koyacağımız suyun miktarına göre tuzunu ve limon tuzunu koymalıyız. Yaptığınız zeytin miktarına göre siz bu oranı ayarlayabilirsiniz. 1 kg için %8-%10 arası kaya tuzu koyuluyor. 1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gram geliyor. Ben 1 kg için 4 yemek kaşığı kullanıyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri