Güneş yanığını ve yarattığı ağrıyı en hızlı şekilde geçirmeye yardımcı olacak yöntem soğuk su kompresidir. Yanık bölgeye soğuk suya batırılan havlunun uygulanması ağrıyı hafifletir, cildi rahatlatır. Bunun yanında bol bol ek sıvı takviyesi alınarak yanık kaynaklı su kaybı önlenmelidir.
Cilde soğuk tatbiki, acıyı hafifletir ve iltihabı önler. Bununla birlikte, buz küpleri gibi aşırı soğuk maddeler tedavi için uygun değildir. Soğuk suya batırılmış havlu kullanmak yeterli olacaktır. Soğuk kompres uygulamasına en az yarım saat ve mümkünse yanık bölgedeki ağrı kesilinceye dek devam edilmelidir.
Güneş yanığı sonrası aloe vera jeli, yulaf ezmesi, yoğurt ve zeytinyağı gibi doğal ürünleri kullanarak hem temizliğini sağlayabilir, hem de aşırı kuruyan ve hassaslaşan cildin yumuşamasına ve kendi kendini iyileştirmesine yardımcı olabilirsiniz.
Tipik olarak güneşe maruz kaldıktan 24 ila 36 saat sonra yanıklar en kötü haldedir, 3 ila 5 gün içinde ise tamamen geçer. Ultraviyole ışınlar ciltte görünmez hasara da neden olabilir. Aşırı seviyede ve / veya birden fazla güneş yanığı varlığı, cildin erken yaşlanmasına ve cilt kanserine yol açar.
Güneş yanığı, aslında, derinin iltihaplanmasıdır. Enflamasyonla başa çıkmanın en kolay yollarından biri de etkilenmiş bölgeyi soğutmaktır. Dışardayken bile güneş yanığına iyi gelecek en etkili yol deniz, göl veya akarsu gibi bir suya atlamaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Soğuk su ile nemlendirilmiş havlu ya da bez günde bir kaç defa 10-15 dakika süre ile cilde uygulanmalıdır. Soğuk kompres ardından aloe vera veya nemlendirici losyonun cilde uygulanması, nemlendirici özelliği ile iltihaplı cildi yatıştırır, sakinleştirir ve ağrıyı giderir.
Ayrıca koruyucu bir bariyer oluşturarak, enfeksiyonların önlenmesine destek olur. Bepanthol yara izi kremi güneş yanığı, kesik, sıyrık ve çatlamış deri gibi minör yaralar için oldukça hızlı bir iyileşme sağlar.
Güneş sonrası kuruyan, yıpranan cildinizi nemlendirmek önemlidir. Bunun için güneş sonrası kremleri yoğun nemlendirme etkili olur. Nemlendirici krem, aloe vera jel, C vitamini serumu gibi içerikleri cildi onarmaya ve tazelemeye yardımcı olan ürünler kullanılır.
Güneş yanığının belirtilerinden olan deri soyulması aslında vücudun savunma mekanizmasının getirdiği bir sonuçtur. Vücut, zarar gören hücrelerin deriden atılmasını ve bu sayede cildi ölü derilerden kurtarıp yenilenmesini sağlar.
Güneşte yanan cilt renginin açılmaya başlama süresi de bu yanma, kabuklanma ve soyulma aşamaları ile birlikte gerçekleşir. Herhangi bir bitkisel tedavi ya da uygulama yapmadan, doğal süreç ile güneşte yanan cildin beyazlaması ve eski haline dönme süresi yaklaşık olarak 1 ayı bulabilir.
Yanık durumunda uygulanabilecek en hızlı tedavi yöntemi yanık olan bölgeye soğuk su uygulamaktır. Soğuk suyla birlikte aloe vera jeli, bal, antibiyotik merhemler ve yanık kremi de yanıklara iyi gelen yöntemlerdendir.
Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem oluşur. Yaklaşık olarak 48 saatte iyileşir.
SİLVERDİN PLUS; yara ve yanıklarda ortaya çıkan iltihaplanmaların (enfeksiyonların) önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır.
Yanık oluştuktan sonra, cilt normal olarak 3 gün sonra pul pul dökülür ve sonra soyulur. Soyulma birkaç gün devam eder. Genel olarak, cilt tamamen iyileştiğinde soyulma duracaktır. Hafif ila orta derecede bir yanık için, bu süre 7 gündür, ancak birkaç hafta boyunca küçük miktarlarda soyulma meydana gelebilir.
Bu konuda herhangi bir kısıt yoktur ve banyo yapılmasında hiçbir sakınca görülmemektedir. Yanık tedavisinde yara olan bölgeye halihazırda, derinliğine göre bir ay boyunca soğuk su uygulaması önerilirken, sık sık serin duş herhangi bir zarar vermeyeceği gibi yarayı rahatlatır.
D vitamini sentezi için öğle saatlerinde 10-20 dakika koruyucu krem kullanmadan güneşlenilmelidir. Ciltte D vitamini sentezi hemen başlamadığı için 1-2 saat duş alınmamalıdır.
Güneş yanığı da ciltte iz bırakabilir. Şiddeti cilt tipine ve fototipe, bireysel UV duyarlılığına, genetik faktörlere, maruz kalma süresi ve sıklığına ve güneş radyasyonunun yoğunluğuna göre değişir.
Tarif için 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı taze limon suyu yeterlidir. Bu karışımı gözler hariç tüm yüzünüze uygulayabilirsiniz. Karışım, 15 dakika bekletildikten sonra ılık suyla yıkanabilir. Bu yöntem aynı zamanda cildi beyazlatma özelliğine de sahiptir.
Güneş yanığını oluşturacak ışınım miktarını aldıktan 4-6 saat sonra kızarıklık başlar. 12-24 saatte en üst düzeye varır. Kızarıklık genellikle üç günde sonlansa da şiddetli güneş yanıklarında daha uzun sürebilir.
Özellikle kantaron yağı güneş yanığı durumlarına iyi gelirken egzama, sedef gibi cilt rahatsızlıklarında da insanları kaşıntıdan kurtarabilir. Tıpkı kantaron yağı gibi yanıklara uygulanmasında sakınca olmayan Hindistan cevizi yağı, besleyici bir yağdır.
Beyaz tenli olan kişiler güneş yanıklarına ve güneşin zararlı etkilerine karşı son derece hassastır. Narin ciltler için etkili bir koruma sağlayan Arko güneş koruyucular, güneş yanıklarına ve lekelere engel olduğu için sıklıkla kullanılır.
Genellikle; güneş yanığı bepanthol kremi kullanımı ile tedavi edilir. Aynı şekilde etkili olan bir diğer krem de güneş yanığı hametan kremidir. Her iki krem de cilt rahatsızlıklarında sıklıkla kullanılan kremler arasında yer alır. Ancak kullanım öncesinde mutlaka doktora veya eczacıya danışılmalıdır.
Evet, Bepanthol güneş koruyucu ürünleri etkili bir koruma sağlar. Bepanthol, uzun yıllardır güneş koruyucu ürünler konusunda güvenilir bir marka olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri