Engelli İndirimiyle Alınan Araba Satılabilir mi? ÖTV muafiyetinden yararlanılarak alınan araçların satışının ek bir bedel ödemeden gerçekleşmesi için araç alımının üstünden 5 yıl geçmesi gerekir.
Engelli raporu ile alınan araç 5 yıl dolmadan satılamaz; yine de satılmak istenirse, ÖTV istisnalı araç alma hakkı olan bir engelliye satışı yapılabilir. Fakat satış yapan kimse araç alma tarihinden itibaren 5 yıl dolmadığı sürece ÖTV istisnalı uygulamasından yararlanamaz.
Mevzuata göre ilk araç alım tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden, aracın malul veya engelli olmayan birisine ÖTV ödenmeksizin satılması mümkün değildir. ÖTV ödenmeksizin aracın satılabilmesi için aracın ilk alım tarihinden itibaren en az 5 yıl geçmiş olması gerekir.
Engelli raporu kullanılarak ÖTV ve KDV indirimlerinden faydalanıp satın alınmış bir aracın, engelsiz bir bireye satılması işlemleri yine engelli bir bireye satılması işlemleri ile aynıdır. Sadece işlemlerin sonunda araç plakasında bulunan engelli işareti kaldırılmaktadır.
5 yılı dolmayan engelli araç satışı için ikinci yol ise ”Ötv” kapaması yaparak engelli aracınızı satabilirsiniz. Bunun için vergi dairesinin belirlediği Ötv tutarını vergi dairesine yatırdıktan sonra diğer trafik tescil işlemlerinin yapılmasının ardından engelli aracınızı satabileceksiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Engelliler, getirilen ithal aracı serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç yıl geçmeden engeli olmayan bir başka kişiye satamayacak. Araç, serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren 3-10 yılda gümrük vergilerinin tahsili halinde engeli olmayan kişiye satılabilecek. On yıldan sonra bu vergiler aranmayacak.
Engelli İndirimiyle Alınan Araba Satılabilir mi? ÖTV'den muaf olarak satın alınan araçlar, 5 yıl boyunca satılamaz. Aracınızı bu süre dolmadan satmak isterseniz satın alım esnasında muaf olduğunuz vergileri ödemeniz gerekir. Söz konusu vergiler ödendikten sonra araç satışı için herhangi bir engel bulunmaz.
Engelli raporu ile alınmış araçların satışında geçerli olan kurallar: Aracın alımının üzerinden en az 5 yıl geçmiş olmalı; aksi takdirde ÖTV ödenmesi gerekir. Engelli aracın sahibi vefat ettiyse 5 yıl geçmeden ÖTV'siz araç satışı mümkün değildir.
Fakat buna ek olarak aracın bir kuruluşa ya da şirkete ait olduğunu belirtmek için trafik tescil kurumu tarafından bir düzenleme yapılması gerekir. Engelli Araç Sahibi Vefat Ederse Ne Olur? Engelli raporu ile ÖTV indirimli araç satın alan kişinin vefat etmesi halinde aracın hakları mirasçılara düşecektir.
Engelli Kişi Kaç Araç Alabilir? ÖTV Muafiyetli olarak 1 araç alınabilir. 5 sene süresi vardır. 5 sene sonra ÖTV muafiyetinden yararlanarak yeni bir araç alınabilir.
5 yılını dolduran aracı satmadan tekrar ötv muafiyetli araç almak için maliye açısından yasal bir engel yok, 5 yıl dolunca tekrar ötv muafiyeti hakkı doğar.
ÖTV muafiyetli araçlar satın alındıktan sonra 5 yıl boyunca satılamaz ve devredilemez. Aynı zamanda kişi, bu 5 yıllık süre içerisinde ÖTV muafiyeti ile 2. bir araç satın alamaz.
Kişi aracını 5 yıl dolmadan satıyor. ÖTV'yi %90 engeli olan kişi muaf olduğu için satın alırken ödemedi. Aracın satışında ÖTV ödenecektir.
5 Yıl dolduğu takdirde hiç bir işlem yapmadan noter'den direk satış yapabilirsiniz. Sonrasında araçta tertibat var ise siz ya da aracı alan kişi tertibat iptal projesi çizdirip sonrasında TSE arac götürülmelidir. Muayene'ye artık gerek yoktur. TSE'den alınan belgeler ile emniyet'ten ruhsat değiştirilir.
Araç, rapor sahibi kişi adına alınabilir. Nenenizin, % 96 oranındaki raporu ile yurt içinden araç alabilir ve siz kullanabilirsiniz. Ama ruhsatı nenenizin üzerine olur. Raporunuzun aslı gibidir onaylı fotokopisi ile direk bir bayiye gidebilirsiniz..
ENGELLİ ARAÇLARININ 5 YIL SÜRE BİTİMİNDEN SONRA ÜZERİNDEKİ HAK MAHRUMİYETİNİ KALDIRMA HK. Diğer hak mahrumiyetlerinin eklenmesi ve kaldırılması Kanun gereği engelli araçlarının tescilinde eklenen “SATILAMAZ” şerhi 5 yılın sonunda ilgilinin başvurusu üzerine herhangi bir belge aranmaksızın noter tarafından kaldırılır.
Engellilik derecesi %90 ve üzeri olan kişiler adına ÖTV'den muaf olarak yurt içinden alınan ve özel tertibatı bulunmayan araçların araç sahibi dışında birisi tarafından kullanılması konusunda mevzuatta herhangi bir kısıtlayıcı hüküm bulunmamaktadır.
Veraset Yoluyla Mirasçılara İntikal Eden Engelli Aracı
Araç sahibi engellinin vefatı halinde varislerine intikali ilk olarak bu şekilde gerçekleşmektedir. Ölüm halinde engelli araç devri konusunda ikinci durum ise; ÖTV muafiyetli engelli aracının mirasçılardan yalnızca birine intikalidir.
Engelli raporunda 'ÖTV istisnalı araç kullanabilir' ibaresinin bulunması oldukça önemlidir. Diğer türlü bu indirimden yararlanması mümkün değildir. %90 ve üzeri engele sahip olan bireyler, aracı kendileri kullanabilecek durumda olmayabilirler. Bu bakımdan engelli bireyin istediği herkes aracı kullanabilir.
Engelli birey sıfır araç satın aldığında ÖTV muafiyeti ile uygun fiyata araç satın alabilir. Lakin araç satışı durumunda aracın alındığı tarihten 5 yıl geçmesi şartı konulmuştur. 5 yıl içerisinde bir satış gerçekleştirme durumunda kişi ÖTV'den muaf olduğu miktarı ödeyip aracın satışını gerçekleştirebilir.
Özel tertibatlı aracın başka bir engelli kişiye devri veya satışı durumunda, aracı devralacak kişinin engelinin farklı olması halinde araç yetkili Gümrük Müdürlüğüne teslim edilir ve devralacak kişinin engeline uygun varsa tertibat değişikliği yetkili gümrük idaresinin gözetiminde yapılır.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
%90 ve üzeri engelli oranına sahip kişiler engel nedenine bakılmaksızın araç alabilirler. Eğer ağır engelli (%90 ve üzeri) bir birey için araç alımı söz konusuysa aracı alacak kişinin 18 yaşından büyük olması şartı aranmaz. Bireyin aile yakınları, aracı satın alabilir.
Engelli bireyler ikinci el araç satın alabilir mi? Özel Tüketim Vergisi yani ÖTV, ikinci el araçlarda geçerli olmadığı için, engelli bireylerin raporu ikinci el araba alımlarında herhangi bir etkiye sahip olmayacaktır.
Kanunda yer alan hükümlere göre, engelli kişi adına ÖTV indirimli olacak şekilde satın alınan otomobil, binek veya ticari araçların ruhsatında kişinin ismi kayıtlı olmadığı halde engelli aracını kullanması durumunda, aracın trafik memurları tarafından bağlanması veya ağır para cezalarına çarptırılması söz konusu ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri