gemi adamlarının ücret geliri süreli olarak gelir vergisinden istisna edilmiştir. Türk Uluslararası gemi siciline kayıtlı gemilerde çalışanların ücretleride vergiden istisna tutulmuştur.
Buna göre, yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan mükellefler gelir vergisinden muaf olacak.
Limited ve anonim şirketiniz ile ödediğiniz verginin adı kurumlar vergisi, şahıs şirketi kurarsanız ödeyeceğiniz verginin adı ise gelir vergisi.
Türk Uluslararası Gemi Sicili'nde kayıt harcı ve yıllık tonaj harcı olmak üzere iki yükümlülük söz konusudur. Mesela 50,000 net tonaja sahip gemi için, Kanun'un 12'nci Maddesine göre kayıt harcı, 60 bin Amerikan Doları, yıllık tonaj harcı ise 50 bin Amerikan Doları'dır.
Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna. Bu tutar 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı" denildi.
İlgili 15 soru bulundu
Türkiye sınırları içerisindeki Emlak Vergisi Kanunu'na göre emlak vergisinden muaf olan kişiler emekliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığından ibaret olan kişiler, ev hanımları, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelli vatandaşlardır.
Türkiye'de yaşayıp herhangi bir kazanç kaynağı olan herkes gelir vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptir. Yurt dışında yaşayıp Türkiye'de gelir elde eden kişi ve kurumlar da bahsedilen vergiye tabiidir. Bu kişiler mükellef olarak adlandırılır.
TUGSK 12 nci maddede "Bu kanun uyarınca oluşturulan Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemilerin ve yatların işletilmesinden ve devrinden elde edilen kazançlar, gelir vergisi, Kurumlar Vergisi ve fonlardan istisnadır'' hükmü bulunmaktadır.
Otomobil, minibüs, otobüs, motosikletlerde olduğu gibi uçak, helikopter, gemi gibi araçlarda motorlu taşıtlar vergisi ödemekle sorumludur.
39 yılın ardından 7 Ekim 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bu ücretlerde güncelleme yaparak gemilerden net ton başına alınan ücreti 4,08 dolara çıkardık. Bu ücreti 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 4,42 dolar olarak yeniden güncelliyoruz."
Anonim ve Limited şirketler Kurumlar vergisine tabi olup, ortakların kar dağıtımına istinaden elde ettikleri kazançlar menkul sermaye iradı olarak Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre vergilendirilir.
Türk Ticaret Kanununda ticaret şirketleri arasında sayılmakla birlikte sermaye şirketi mahiyetinde olmayan kollektif ve adi komandit şirketler kurumlar vergisi mükellefi değildirler.
Anonim veya limited şirketiniz varsa bu sene geliriniz ve gideriniz arasındaki fark üzerinden % 25 değil, % 20 vergi ödeyeceksiniz. Şahıs şirketlerinde ise gelir vergisi oranları her sene başında olduğu gibi değişti. 2023 Yılı oranlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Kişi üzerine bir tane konut bulunan ve bu konutun yüzölçümü 200 metrekarenin altında olan binalar emlak vergisinden muaftır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 21. maddesine göre; binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2023 yılı için 21.000 TL'si gelir vergisinden istisna edilmiştir. Bu rakam 2022 yılı için 9.500 TL idi.
İşçi ve memur tüm çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançları ocak ayından itibaren gelir vergisinden istisna tutulacak. İstisna tutulan kazançlardan gelir vergisi de alınmayacak.
Liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerden, motorlu araçlar vergisi alınmayacak.
Bölge içinde üretim faaliyetinde bulunan mükelleflerin üretime ilişkin istihdam ettikleri tüm personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden istisna edilecektir.
Gelir Vergisi Muafiyeti Nedir? Kanunlara göre vergi ödemesi zorunlu olan kişilerin yaptığı meslek türlerinden veya çeşitli şartlardan dolayı aynı kanunlarla veya farklı kanunlarla vergi ödemesine tabi tutulmamasına ise gelir vergisi muafiyeti denilmektedir.
Basit usul kapsamında olan berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, tornacı, çay ocağı işleticisi, terzi, tamirci gibi yaklaşık 835 bin küçük esnaf yapılan bu düzenlemeden faydalanarak gelir vergisi ödemeyecek.
Tam mükellef; Gelir Vergisi Kanunu'na göre Türkiye'de ikamet eden kişiler ile yurt dışında Türk devleti adına çalışan kişi ve müesseselerdir. Kurumlar Vergisi Kanunu'na göre; kanuni merkezi ya da iş merkezi Türkiye'de bulunan mükellefleri ifade etmektedir.
Gelir Vergisine tabi olankazançlar; bilumum ticari kazançlar, ücretler, serbest meslek icrasından eldeedilen kazançlar, zirai kazançlar, menkul sermayelerden elde edilen iratlar,gayrimenkul sermayelerden elde edilen iratlar ve bilumum diğer farklı kazançveya iratlar şeklinde sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri