Deprem sırasında dalga hareketleri veya deniz altı kaymaları nedeniyle denizde türbülans yaşanabilir. Bu nedenle, güvenli bir bölgeye ulaşana kadar deniz trafiğine dikkat etmeniz gerekmektedir. Deprem sonrası olası tsunami tehlikesine karşı uyarıları takip edip ve bölgeyi terk etmek gerekiyorsa bunu hemen yapmalıyız.
Bir geminin konumuna bağlı olarak, gemideki insanlar hem depremleri hem de tsunamileri hissedebilir.
EN BÜYÜK TEHLİKE DENİZLERDE. İzmir ve çevresinde son yıllarda meydana gelen depremlerin denizlerden geldiğine dikkat çeken jeofizik mühendisi Öziçer, “En büyük tehlike denizlerde. Son 30 yıla bakıldığında yıkıcı, hasar verici depremler denizlerde meydana gelmiş.
Deniz suyu çekilmesinin depremle ilgili olsa kısa sürede tsunami olur. Böyle bir durum söz konusu değil.”
Karadaki fay zonları boyunca oluşan tektonik gerinim oluşumu, GPS veya arazi ölçme yöntemleri kullanılarak yıllardır düzenli olarak izlenmektedir. Bu, GPS uydu sinyallerinin su altındaki düşük penetrasyon derinliği nedeniyle deniz tabanı fay zonlarında mümkün değildir.
İlgili 25 soru bulundu
Bu durumda yapılacak tek şey; kıyıdan uzaklaşmalısınız. Deniz kıyısında olanların ise, denizden uzaklara ve yükseklere gitmeleri gerekiyor. Deprem ve tsunamiler gibi doğal afetler sırasında soğukkanlılığınızı korumanız bir hayli önemlidir. Bu, kendinizi ve diğer insanları güvende tutmanız için en iyi yol olacak.
Deniz kıyısından uzaklaşılmalıdır. Toprak kayması, taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarında bulunulmamalıdır. Binalardan düşebilecek olan cam kırıkları, baca ve sıvalara karşı tedbirli olunmalıdır. Toprak altındaki kanalizasyon, gaz ve elektrik hatlarından gelebilecek olan tehlikelere karşı dikkatli olunmalıdır.
Deniz yükselmesinin sebebi ise depremin sebep olduğu kırılmalardır. Deprem, deniz tabanının bir kısmının yükselmesine sebep olur. Deniz suyunun sıkıştırılabilirliği ise oldukça azdır. Bu yüzden deniz seviyesi yükselir, yani deniz 'taşar.
Bunun nedeni, karadan gelen rüzgarların suyu denizin ortasına çekmesidir. Bu dönemlerde Marmara Denizi'nde deniz çekilmeleri çok sık olur. Bunun depremle bir ilgisi yoktur. Vatandaşlarımızın bu konuda tedirgin olmasına gerek yok.
Yeryüzünde olduğu gibi denizlerde de depremler olabilmektedir. Yeryüzü kaya parçalarının sıkıştırması ile basınca uğrayan kara parçalarının kırılması ile oluşan depremler karada olduğu gibi denizlerde de olmaktadır.
Deniz yükselmesinin sebebi ise depremin sebep olduğu kırılmalardır. Deprem, deniz tabanının bir kısmının yükselmesine sebep olur. Deniz suyunun sıkıştırıla bilirliği ise oldukça azdır. Bu yüzden deniz seviyesi yükselir, yani deniz 'taşar.
6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur. Yollarda ve toprakta çatlaklar oluşur, toprak kaymaları meydana gelir.
Ölü Deniz Transform Fayı (DST), bazen Ölü Deniz Çöküntüsü ve Ölü Deniz Fay Zonu olarak da anılır, Maraş üçlü ekleminden (Türkiye'nin güneydoğusundaki Doğu Anadolu Fay Hattı ile bir kavşak) kuzey ucuna uzanan bir dizi faydır. Kızıldeniz Çöküntüsü (Sina Yarımadası'nın güney ucunun hemen açıklarında).
1. Kuşak (Pasifik Deprem Kuşağı) Şiliden kuzeye doğru Güney Amerika kıyıları, Orta Amerika, Meksika, ABD nin batı kıyıları ve Alaskanın güneyinden Aleutian Adaları, Japonya, Filipinler, Yeni Gine, Güney Pasifik Adaları ve Yeni Zelandayı içine alan en büyük deprem kuşağıdır.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Orta derecede olmuşsa, demirin dibe sürtünmesi gibi bir sarsıntı olur. Daha çok olursa gemideki eşyalar devrilir, ayakta duran kimseler yere düşer, gemi bir yana yatar, çatlamalar olur, deniz çalkalanır, gemi batar. Deprem, Yer depremi.
Rüyada denizin taşması zenginlik ve bolluğun habercisi olarak ifade edilir. Rüya sahibinin hanesine bolluk ve bereket gireceğine, huzurlu günlerin yakın zamanda geleceği üzerine delalet eder. Tabii yağmurdan dolayı denizin taşması olumlu ve güzel haberler şeklinde yorumlanır.
Balkonlardan ya da pencerelerden atlamayın. Asansör kullanmayın. ACİL DURUMLARI ve YANGINLARI bildirmek dışında telefonları KULLANMAYIN. Kibrit ve çakmak YAKMAYIN, elektrik düğmelerine DOKUNMAYIN.
TÜRKİYE HABERLERİ
Bilim insanları, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamalarda her yıl bu dönemde kuzeyli rüzgarlar ve yüksek basınç sebebiyle benzer deniz çekilmelerinin görüldüğünü söyleyerek, endişelenecek bir durum olmadığına işaret etmişti.
Tropikal kasırga gibi bazı hava koşulları, büyük alçak basınç alanlarını oluşturarak fırtına dalgalanması (İngilizce: storm surge) denilen fırtınalarda denizin çok yükselmesi olgusuyla meteotsunamilere neden olabilir. Meteotsunamiler de deniz seviyesini gelgit normalin birkaç metre üstünde çıkartabilir.
sıkıştırılabilirliği çok az olan deniz suyu da yükselir. etrafa yayılmaya başlar.
Kullandığı teknenin 270 ton ağırlığında olduğunu belirten Taşkın, "Bir kere denizin şakası olmaz. Denizin, suyun karşısında hiçbir şey duramaz. 500 tonluk da olsa deprem olduğu zaman onu her türlü hissedersiniz.
Afet ve acil durum sonrası profesyonel yardım ulaşıncaya kadar geçen sürenin önemini vurgulayan, afet veya acil durumun olduğu andan ilk 72 saatte afetzedelerin kendi başlarına kalabileceklerini ve bu nedenle önceden hazırlıklı olmaları gerektiğini anlatan zaman dilimi.
Uzmanlara göre bir haftaya kadar enkaz altında hayatta kalmak mümkün. Ancak bu süre kişinin ciddi şekilde yaralanıp yaralanmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir. Bir afetin ardından çoğu kurtarma ilk 24 saat içinde oluyor. Uzmanlara göre ondan sonra her geçen gün hayatta kalma şansı azalıyor.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri