Deniz kumu (veya okyanus kumu), okyanusa taşınan tortulardan ve okyanus kayalarının erozyonundan meydana gelir. Kum tabakasının kalınlığı değişmektedir.
Deniz kumu dağlardan, kayalardan ve taşlardan meydana gelmektedir. Kaya yapısında bulunan taşların yağmur, rüzgar ve dalga yardımı ile aşınmasıyla oluşmaktadır. Deniz kumları binlerce yıl içerisinde kaya yapılarının aşınması ile oluşmaktadır.
Kum tanecikleri kayaçların rüzgâr ya da su gibi bir dış etkiyle aşınması sonucu oluşur. Boyutları genellikle 0,05 milimetre ile 2 milimetre arasında değişir. Kum taneciklerinin rengi ve boyutları oluştukları kayacın yapısı hakkında önemli bilgiler verir. Kum taneciklerinde en yaygın bulunan mineral kuvarstır.
Deniz kumundaki zarar, deniz kabuklarıdır. Elenmiş, pırıl pırıl bir deniz kumundan çok kaliteli beton üretebilirsiniz.
deniz kumu, içerisinde betonun ve demirin yapısına zarar verecek maddeler -en bilineni olarak: tuz- barındırdığı için inşaatlarda kullanılmamalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Deniz kumları aktif silis içermekte ve alkali reaksiyona yol açarak betonun çatlamasına sebebiyet vermektedir. Bu da su içerisindeki tuzun etkisi ile korozyona neden olmaktadır (Robert, 1968).
Bu bölgelerdeki kum madenciliği oranı, kumun yenilenebileceği hızdan çok daha fazladır ve kumu yenilenemez bir kaynak haline getirir. Rüzgar bu farklı ortamları oluşturur ve kumu yuvarlak, pürüzsüz bir hale gelecek düzeyde şekillendirir. Bu özellikler çöl kumunu inşaat için kullanılamaz hale getirir.
Özellikle deniz kabukları beton içinde boşluklu yapı oluşmasına, kapak atmasına ve gözenekler oluşmasına sebep oluyor. Betondaki gözenekli yapı ise mühendislerin istemediği bir detaydır. Mukavemeti düşürmekle kalmayıp içeriye rutubet girmesine sebebiyet verebilir.
Hakan Nuri Atahan, deniz kumunun mineral bakımından iyi bir kum olduğunu ancak bazı işlemlerden geçmeden inşaatlarda kullanılmaması gerektiğini ifade ediyor. Atahan, "Deniz kumunun kullanımında iki sakınca var ve bu sakıncalar giderilmez ise deniz kumunun inşaatta kullanımı sıkıntı yaratabilir" diyor.
Dere kumu ise koyu renk ve büyüklü küçüklü tanelere sahip oluyor. Dere kumunun da ince formu olabiliyor ama elinize bir avuç alıp yakından bakarsanız tanelerinde renk farklılıkları olduğunu görürsünüz, deniz kumunda ise tek renk hakimdir, bu şekilde ayırt edebilirsiniz.
Kumun bileşimi, kaya kaynaklarına ve koşullarına bağlı olarak değişir. İç kıta ortamlarında ve tropikal olmayan kıyı ortamlarda kumun en yaygın bileşeni, genellikle Kuvars şeklinde Silis (Silikon Dioksit veya Si O2) olur. En yaygın ikinci kum türü Kalsiyum Karbonat'dır.
İdrar renginde bulanıklaşma, koyulaşma ve kötü koku. Normalden daha sık idrara çıkma. İdrar yaparken zorlanma ya da idrarı tam boşaltamama. Mide bulantısı ve kusma.
Böbrek kumu bazı durumlarda – 5mm'den küçük olduğunda, bir hekimin gözetiminde, bol sıvı tüketilmesinin akabinde idrar yolu ile dışarı atılabilmektedir. Bu süreçte ağrı kesicilerden destek alınabilirken, vücudun kendi kendini onarması beklenir.
Dilerseniz tatil dönüşünde eve biraz deniz kumu getirip evde de deneyebilirsiniz. Kumda yürüyüş kan dolaşımını hızlandırıyor, bacak ve kalçaları inceltip şekillendiriyor. Sıcak kumda güneşlenmenin bazı kireçlenme ve romatizma sorunlarına çare olduğu da söyleniyor.
Güçlü manyetik siyah kumların doğal oluşumu, İtalya, Karadeniz veya Kosta Rika gibi çeşitli bölgelerde biliniyor. Bu kumlar genellikle volkanik kökenli. Birincil kayanın erozyonundan sonra, ağır kumlar alüvyal çökeltilerde birikiyor.
Sivilceye, astıma, kamburluğa, depresyona, alerjiye birebir... Cilde, beyne, bağışıklık sistemine, psikolojiye faydası büyük. Bu mucizenin adı deniz! Denizin mavisine dalıp gitmek, kokusunu içinize çekmek, dalga seslerini dinlemek başlı başına bir terapi...
Çöl veya sahilde bulunan kumun altında çeşitli nesneler ve yapılar olabilir. Bunlar arasında fosiller, mineral yatakları, arkeolojik kalıntılar, su kaynakları ve doğal gaz yatakları gibi şeyler bulunabilir. Ayrıca, insan yapımı yapılar da olabilir, örneğin, gömülü hazineler veya eskiden kalan antik şehirler.
Deniz kumu kimyasal özelliklere sahiptir. Bir deniz suyunda yüzde 3,5 civarında tuz vardır. Bu tuz, denizden çok kumda bulunur çünkü ıslanma kuruma etkisiyle kum tanelerine yapışır” diye konuştu.
sanılanın aksine deniz kumu pürüzlü yapısı nedeniyle beton içerisindeki diğer maddelere çok iyi yapışarak sağlam bir beton elde edilmesine yardımcı olur. dere kumu ise deniz kumuna nazaran daha az pürüzlü bir yapıya sahiptir. yani beton içerisinde bağlanma oranı daha düşüktür.
Deniz kumu kullanıldıysa dayanıklı değil demektir.
Bunun için kırıcı ve değirmenler kullanılmakta kayaçların kırma ve öğütme işlemleriyle çok kısa süre içinde kum üretilebilmektedir. Kalker, dolomit, granit, siyenit, diyorit, monzonit, andazit, bazalt ve dere çakılları kırıldığında ve hatta öğütüldüğünde kum elde edilmektedir.
Plaj kumu olarak kullanılan silis kumu, beyaz kum olarak da bilinir ve vücuda yapışmaz özellikliği ile birçok turizm işletmesinin tercih sebebidir. İnce ve beyaz kumlu plajlara sahip turizm işletmeleri yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi çekmektedir.
Malesef yetişmez . Neye dayanarak söylediniz? Gelince fotosunu yayınlarsanız yardımcı oluruz. toz gibi değil de elediğin biraz irili ufaklı olanları rahatlıkla kullanabilirsin.
Toprak Tekstürü: Toprakta bulunan tanelerin büyüklük bakımından dağılış ve % oranlarıdır. 2 mmden küçük olanlar: Kum, silt, kil (TOPRAK FRAKSİYONU) olarak adlandırılır.
Mıcır, çakıl ve kum, inşaat sektöründe agrega olarak da adlandırılan belirli tane sınıflarına ayrılmış, kırma ve doğal olmak üzere ikiye ayrılan, organik olmayan malzemelerdir. Bu malzeme beton, hafif beton üretiminde, yol dolgusu ve kaplamasında, inşaat sıvasında yoğun olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri