Suya temasın duş alırken, havuza ya da denize girerken gerçekleştiğine değinen Ünal, havuza ya da denize girerken lenslerin çıkarılmasını önerdi. Lens kullanmak zorunda olanlara, yüzerken su geçirmeyen gözlük kullanmalarını tavsiye eden Prof. Dr. Ünal, "Lenslerle suya dalmamak gerekir.
Gözünüzde lens varken denize, havuza ve ne kadar temiz olsa da okyanusa bile girmek oldukça zararlıdır. Su içerisinde bulunan mikroorganizmaların gözünüz ile temas etmesi durumunda mikrop kapma riskiniz oldukça yüksek olacaktır. Bu yüzden hiçbir uzman doktor gözünüzde lens varken suya girmenizi tavsiye etmemektedir.
'Kontakt lens ile denize girilebilir ancak deniz ve havuz sularında bazı çok tehlikeli mikroorganizmalar bulunabilmektedir. Bunlar gözde çok ağır seyredebilecek rahatsızlıklara yol açabilir.
Kontakt lens kullananlar lensleri ile denize ya da havuza girmemelidir. Çünkü kontakt lens gözünüze yapışmaz. Günlük kullanımda lens gözünüzden düşmezken, su ile temas ettiği takdirde aşırı basınç ile gözünüzden düşebilir ve kaybolabilir.
“Ben yüzücü gözlüğü takıyorum gözüme su kaçmaz, bir şey olmaz” diyerek havuza ve denize kontakt lens ile girilmesi son derece sakıncalı. Göze yüzücü gözlüğü takılsa bile göz sağlığını riske atmamak, havuz ve denize kesinlikle lens ile girmemek gerekiyor.
İlgili 25 soru bulundu
👉🏻 Göz uçuğuna neden olan Herpes veya tehlikeli parazit olan Acantomoeba ' nın havuzlarda yaşayabildiği bir gerçektir. 👉🏻Havuza mutlaka yüzme gözlüğü ile girmeliyiz. 👉🏻Kontakt lens ile havuza girmek bu mikroplara davetiyedir.
Yanımda lens solüsyonu yoksa lensleri suda bekletebilir miyim? Suda bulunan bazı mikroorganizmalar gözde ciddi enfeksiyona neden olabilir. Lensler suyla asla temas etmemelidir.
Su, kontakt lenslerinizi dezenfekte etmez. Kontakt lenslerinizi suda saklarsanız birkaç dakika veya saat içinde lenslerinizde bakteri, mantar ve diğer zararlı patojenler büyüyebilir ve ardından gözlerinize bulaşabilir.
Lensleri dezenfekte etmek için tuzlu su çözeltisi ve ıslatma damlaları kullanılmamalıdır. Hiçbiri etkili veya onaylanmış bir dezenfektan değildir. Lenslerin takma ve değiştirme süresi konularında göz doktorunun önerdiği programa sadık kalınmalıdır. Kontakt lens kutusunu suyla değil taze solüsyonla durulanmalıdır.
Güneşin lenslere zararı var mı? Yaz aylarının gelmesiyle birlikte havuz ve deniz kenarlarında gözlük kullanmak istemeyenler lens kullanmayı tercih ediyor. Direkt olarak lens ile güneşe çıkmak, eğer lensiniz ultraviyole filtre içermiyorsa tehlikelidir.
Kontakt lensleriniz bir kutuda duruyorsa kutunun içindeki dezenfektan solüsyonu en az 30 günde bir değiştirmeniz gerekir. Ancak bu olabilecek maksimum süredir - en iyisi, kontakt lens bakım ve saklama işlemlerini göz doktorunuzla konuşmanız ve vereceği tavsiyelere uymanızdır.
Buna rağmen özellikle yaz aylarında denize, havuza ve banyoya lensle girilmesi sonrası gözde oluşan enfeksiyon riskiyle çok karşılaştıklarını vurgulayan Ünal, "Hastaların lensleri gözlerindeyken havuza veya denize girmeleri enfeksiyon oluşturup göz kaybına neden olabilir.
Bazı solüsyonlardaki maddeler alerji yapabilir, bu yüzden doktorlar tarafından önerilen solüsyonların kullanılması gerekir. Musluk suyu lensler için hijyenik değildir, içindeki ağır metaller ve klor, lensin yapısını bozar ve lens üzerinden çıkartılamaz.
Bir kişi ne zaman gözlerini ovuştursa veya çevresindeki bölgeye dokunsa bakteri ve virüslerin enfeksiyona yol açması için fırsat doğar. Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar.
Özellikle enfeksiyon riski daha fazla olan havuza girerken günlük lens kullanımı olası tehlikeleri bir hayli azaltacaktır. Uzun süreli kontak lensler ile denize ve havuza girilmemeli. Tatile gitmeden önce rutin bir doktor kontrolünden geçmek sizi farkında olmadığınız tehlikelerden koruyabilir.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Tuzlu su gözdeki mikropları kırmaz
Bilinenin aksine tuzlu deniz suyunun gözleri yakması mikropları öldürdüğü anlamına gelmemektedir. Tuzun kimyasal reaksiyonu gözde doğal yanmaya sebep olur.
Deniz suyunun da gözlerde kızarıklığa yol açabildiğini belirten Op. Dr. Alp Kayıran, deniz yeteri kadar temiz değilse konjoktivit riskinin arttığını belirtti. Özellikle çok tuzlu denizlerde suyun içinde gözleri açmamanın birçok alerjik göz rahatsızlıklarından korunmada önemli olduğunu söyleyen Op.
Sanılanın aksine deniz tuzu göze faydalı değil, aksine gözü kurutur, kızarıklık, yanma batmaya ve enfeksiyon kapmasına neden olabilir" uyarısını yaptı. Doç. Dr. Aylin Kılıç, “Denizin doğallığına kapılıp su altına gözünüzü açmayın.
Kurumuş Lensler Neden Kullanılmaz? Unutularak susuz kalan bir kontakt lens havayla direkt temas ederek yüzey bakterilerinin hızla çoğalmasına neden olur. O nedenle kontakt lensi tekrar takmak bakterilerin gözünüze bulaşması anlamına gelmektedir.
Lens Solüsyonu Yerine Normal Su Olur mu? Lens solüsyonu yerine damıtılmış, musluk, normal ya da şişe suyu gibi herhangi bir su kullanılmamalıdır.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Araştırmalara göre gözde lensle uyumak konjonktivit oluşumuna sebep olma ihtimali yüksek olduğundan tavsiye edilmez. Çok uzun süreli kullanım süresi olan lenslerde dahi eğer bireyde enfeksiyon belirtileri gösteriyorsa kesinlikle lensle uyumak önerilmez.
Lens Solüsyonu Göze Damlatılır Mı? Lens solüsyonunu göze damlatmak zararlıdır. İçinde yer alan kimyasal maddelerden dolayı gözde yanma hissi oluşur. Kornea'nın içinde yer alan kılcal damarlar solüsyonda bulunan etken madde neni ile aşırı gerilme refleksi gösterip zarar görebilir.
- Lens kullanan insanlarda göz yanması genelde farklı solüsyon etkileşimleri sonucunda Ph dengesinin anlık olarak yitirilmesinden kaynaklanmaktadır. Lensi çıkarmak solüsyonla iyice duruladıktan sonra tekrar takmak sorunu çözecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri