E-ticaret yapanlar vergi mükellefi olduklarından vergi levhası çıkarmak zorundadır ve basit usul vergi hükümlerine tabi olmadıklarından bulundurmak zorundadırlar. E ticaret yapan kişiler tüm ticaret yapan kişiler gibi Gelir İdaresi Başkanlığına iş yeri adresi bildirmek zorundadır.
İnternetten yapacağınız satışlar için e-ticaret şirketinize bir vergi levhası da almalısınız. Bu durum bir de şirket kurulmasını gerektirdiği için bu süreçte bir mali müşavir ile ortak çalışabilirsiniz. Şirketinizi kurduktan sonra vergi levhası için de başvuruda bulunmuş olacaksınız.
Herhangi bir indirim veya muafiyet kapsamına girmeyenlerin şahıs şirketi açarak e-ticarete veya e-ihracata başlaması halinde ödemesi gereken vergi levha ücreti ise muhasebeye ödenmesi gereken ücrete göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genel olarak bu maliyetin 500 ila 1000 lira arasında olduğundan bahsedilebilir.
Güncel vergi levhası Gelir İdare Başkanlığı'nın web sitesinden alınır. Web sitesinin sorgulama ekranında bulunan “Vergi Levhası Oluşturma” ekranına tıklayarak giriş yaparak, gelir vergisi ya da kurumlar vergi levhası için gerekli bilgiler doldurulduktan sonra vergi levhası talebinde bulunulur.
İnternette herhangi bir platform üzerinden yapılan satışta kazanç sağlayan kişi vergi mükellefi sayılmaktadır. Söz konusu her satış için fatura ve irsaliye düzenlemek gerekmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Kısacası şirket kurmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Özellikle bu durum birçok girişimcinin düşük maliyetlerle başlamasına ve işletmeyi zamanla büyütmesine olanak tanımaktadır.
Şirket açmadan satış yapmak istediğinizde vergi mükellefi olmamanız sebebiyle fatura kesmeniz mümkün değildir. Diğer yandan herhangi bir vergi ödemek gerekmediği gibi vergi levhanız da olmayacaktır.
E-Ticaret İçin Hangi Tür Şirket Kurmak Gerekir? E-ticarette en uygun şirket türünü seçebilmek için kazanç oranına ve büyüme durumuna dikkat etmek gerekir. Yıllık kazanç tutarının 53.000 TL kadar olması durumunda şahıs şirketi kurmak uygun olacaktır.
E-ticaret İşletmeleri İçin Fatura Düzenleme Süreci
E-ticaret yapan kişiler internet üzerinden her satış yaptığında fatura kesmelidir.
Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi e-devlet ile entegre şekilde çalışır. Bu sayede GİB üzerinden e devlet vergi levhası alınabilir.
İnternetten yapılacak satışlar için gelir vergisi muafiyeti dışarıda tutulduğunda şirket kurmak zorunludur. Şirket kurmak için vergi levhası çıkartılması gereklidir.
E-Ticaret için Muhasebeci Gerekli mi? E-Ticaret şirketi kurmak için işletmeler öncelikle bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir. Tüketiciyi korumak ve internet ticaretini kayıt altına için 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren kayıt işlemi zorunlu tutulmuştur.
Tebliğle, Gelir Vergisi Kanunu'nun bazı maddelerinde yapılan değişikliklerin açıklanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. Yapılan yasal değişiklikle, 1 Ocak 2021'den itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere evlerde üretilen malların internetten satışında esnaf muaflığı tanındı.
İnternet Üzerinden Yapılan Satışların Vergilendirilmesi Gelir Vergisi Kanunu'na göre herhangi bir vergi muafiyeti bulunmuyorsa, internet üzerinden yapılan bütün satışlar ve gerçekleştirilen bütün ticaretler vergiye tabi tutulmaktadır ve satılan bütün mallar için fatura kesilmesi zorunludur.
Başlangıç için minimum gerekli sermaye halka açık şirketler için 50.000 TL, halka açık olmayanlar için 100.000 TL'dir. Anonim şirketin payları borsada işlem görebilir. Şirkette pay sahibi olanlar, şirkete yalnızca sahip oldukları pay kadar sorumlu olurlar. Anonim şirket açma prosedürleri daha uzun ve detaylıdır.
E-Ticaret ile uğraşan gerçek kişi mükellef (şahıs firması) ve Limited Şirket/Anonim Şirket gibi (tüzel kişilikler) 11 Ağustos 2017 tarih ve 30151 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ uyarınca Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ne (ETBİS) kayıt olmaları ve akabinde bildirimde bulunmaları gerekmektedir.
Faturasız olarak sattığınız her mal için o ürünün fiyatının %10'u kadar ceza ödemek zorundasınız. Ancak ceza bununla sınırlı değildir; belli bir üst sınır bulunur. 2022 yılında faturasız ürün satışı ile ilgili belirlenen üst sınır 250.000 TL iken; 2023 yılında bu sınır, 1.100.000 TL olarak değiştirilmiştir.
Trendyol'da Fatura Kesmek Zorunlu mu? Trendyol'da fatura kesmek, diğer tüm online pazar yerleri gibi işletmelerin satışlarında müşteriler ile aracı bir platform olduğu için yasal olan işlemdir ve fatura kesilmesi zorunludur.
İnternet Üzerinden Satış Yapanlar Kağıt Fatura Kesebilir mi? e-Fatura veya e-arşiv fatura zorunluluk kapsamına girmeyen satıcılar, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayımladığı tebliğ doğrultusunda kağıt fatura kesme özgürlüğüne sahiptir.
2024 yılında şahıs şirketi kurmak belli bir sermaye sınırı yoktur. Limited sermaye şirketleri için ortalama olarak, 50.000 TL (güncel fiyatlar hakkında lütfen resmi kurumlardan bilgi alınız) bütçenizin olması gerekir. Anonim şirketlerde ise 250.000 sermayeye sahip olmak gerekmektedir.
Kuruluş işlemleri oldukça basittir; e-devlet üzerinden açılabilir ve istendiği an 1-2 gün içerisinde kapatılabilir.
Evet, internet üzerinden satış yapmak ticari bir faaliyet olduğu için sürecin resmî bir şekilde kayıt altına alınması ve doğan vergilerin ödenmesi gerekir.
Basit usulde yıllık gelir vergisi, E-Ticaret satıcılarının yılda bir kereye mahsus olmak üzere ödemekle yükümlü oldukları vergi çeşididir. Yıl sonunda E-Ticaret satıcılarının kazançlarına göre yüzde 15 ila yüzde 35 arasında bir oran olarak hesaplanır.
Evden e-ticaret yapmak, büyük sermaye gerektirmeyen, işlerinizi evinizde bilgisayarınızdan yürütebileceğiniz, normal bir işletmeden çok farklı olmayan ancak giderler bakımından daha ekonomik olan bir iş koludur.
Ancak dijitalleşen çağa ayak uyduran Maliye Bakanlığı ile birlikte artık vergi levhası almak için vergi dairesine gitmeniz gerekmiyor. Bununla birlikte herhangi bir belge sunmadan e-vergi levhası olarak Dijital Vergi Dairesi üzerinden alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri