okyanuslarda meydana gelmiş çok derin çukurlardır. denizlerde zaten 40 m den sonra güneş ışığı görülemez. fakat abislerin derinlik ölçüsü 1000 m lerle ifade edilir. derinlikten ötürü çok yüksek basınç söz konusudur. insanın dayanabilmesi söz konusu değildir.
Güneş ışığının önemli bir bölümü, su seviyesinin yaklaşık 200 metre kadar altına ulaşabilmektedir. Tabii ki, 200 metrede okyanus "zınk" diye karanlık oluvermemektedir, suyun yaklaşık 1.000 metre (1 kilometre) altına kadar ışık, farklı seviyelerde tespit edilebilir; ancak 200 metreden sonra hızla azalır.
Evet, okyanus tabanının altında hayat denizlerdeki kadar yaygın değil; ama kalın tortulların içinde santimetreküpte 10 ila 10 bin mikroorganizma yaşadığını bulduk. Okyanus tabanının 2,5 km altındaki yüksek basınç ve sıcaklığa rağmen, bazı mikroplar kayaların içinde kendine yer edinmiş bulunuyor.
Denizin bittiği yer ufuktur aynı zamanda. Ufuk da umut.
Dip noktasındaki basınç ise yeryüzündeki basınca göre yaklaşık 1000 kat daha fazladır. Mariana Çukuru'nda hayat belirtileri vardır. Yapılan araştırmalar, aşırı basınçlı ve soğuk ortamda yaşayabilen birçok mikroorganizma, balık ve yengeç türünü ortaya çıkarmıştır.
İlgili 41 soru bulundu
Su ne kadar derin ise deniz veya okyanus da o kadar karanlık olur. Sebebi şu, güneş ışınları suyun derinliklerine ulaşamaz yada çok az ulaşır ve bizler suyu daha karanlık görürüz.
Okyanusun en derin noktası, Kuzey Mariana Adaları yakınlarındaki Pasifik Okyanusu'nda bulunan Mariana Çukuru'dur. Maksimum derinliğinin 10,971 metre (35,994 ft) (artı veya eksi 11 metre) olduğu tahmin edilmiştir; maksimum derinliğin çeşitli tahminlerinin tartışılması için Mariana Çukuru makalesine bakın.)
Derin deniz bölgelerinde sıcaklık -1°C ile 5°C arasında değişir. Tuzluluk değerlerinde herhangi bir artma ya da azalma olmaz, yani değerler sabittir. Derin denizlerde, çözünmüş oksijen yoğunluğu da hayli azdır.
Okyanuslar Neden Keşfedilemiyor? Oşinograflar Dünya Okyanusunun %20'sinden daha azının haritalandığını belirtmiştir. Toplam hacim yaklaşık 1,35 milyar kilometreküp ve ortalama derinlik yaklaşık 3.700 metre kadardır. Bu keşif zorluğunun ilk nedenlerinden biri, okyanus doğasının dayattığı fiziksel koşullardır.
Dünyadaki deniz sayısı ise daha da tartışmalıdır; çünkü denizlerin tek ve evrensel bir tanımı bulunmamaktadır. Buna rağmen, Dünya üzerinde 50 civarında deniz olduğu kabul edilmektedir ve bunların her biri, oldukça farklı özelliklere sahiptir.
Karadeniz çanağını dolduran suların hacmi 537000 km3 civarındadır. Karadenizin en derin yeri 2245 m ve ortalama derinliği 1271 m'dir. Bu nedenle türkiye denizleri arasında ortalama derinliği en fazla olanıdır.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'ya iat uzay aracı Cassini, yedi yıllık araştırmalarının ardından, Satürn gezegeninin altıncı büyük uydusu olan Enceladus'un buz yüzeyinin altında, tüm küreyi kaplayan bir okyanus olduğuna dair yeni deliller keşfetti.
Pasifik Okyanusu'nda en derin alan Mariana Çukuru olarak belirlendi. Batı Pasifik'te Mariana Adaları'nın yaklaşık 200 kilometre doğusunda yer alan bu bölge dünyadaki en derin okyanus çukuru.
Dünyanın su altındaki en derin noktası Mariana Çukuru'nda mikroskobik düzeyde yaşam bulunduğu tespit edildi. Uluslararası bir bilim insanları topluluğu, Büyük Okyanusun 11 kilometre derinliğindeki çukurda hareketli bir misroskobik hayat bulunduğunu keşfetti.
Gerçekten de engin denizlerin, okyanusların altı zifiri karanlık bir yapıdadır. Denizlerin üst kısmı günün en aydınlık zamanını yaşarken bile, denizin 200 metre altı yine kapkaranlıktır. Dünyamızın en geniş zifiri karanlık alanlarının başında okyanusların altındaki karanlıklar gelmektedir.
Ay denizleri (Lunar maria), Ay'ın karanlık yüzüne çarparak, görünen yüzünde volkanik etkinlikleri tetikleyen eski asteroid çarpmalarının neden olduğu büyük, koyu ve bazaltik düzlüklerdir. Erken astronomların yaptıkları yanlış değerlendirmeler sonucu bu yapılar deniz olarak adlandırılmıştır.
Derin okyanus çukurları, binlerce km uzunluğunda dar alanlardır ve okyanusların en derin kesimlerini oluştururlar. Bunlara denizaltı vadileri de denir. Hendeklerin çoğu Pasifik Okyanusu'nda yer alır ve bazılarının derinliği 10.000 m'yi geçer.
Son yapılan araştırmalar sonucunda dünyanın bu en derin noktasında hayat olduğu ispatlanmıştır. Aynı zamanda tarih öncesi canlılardan olan megalodon köpekbalığının da Mariana Çukuru'nda yaşadığı düşünülmektedir.
Türk şirketine ait Özgür Aksoy Gemisi Tayvan'dan Meksika'ya yük götürmek üzere demir almıştı. Gemi, 21 Ekim günü Japonya açıklarında, Büyük Okyanus'ta ilerlerken, mürettebattan 26 yaşındaki Cemil Çakır 11 bin metre ile dünyanın en derin yeri olan Mariana çukurunun bulunduğu bölgede suya düştü.
Büyük Okyanus veya Pasifik Okyanusu, Amerika, Asya ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu. Pasifik adını İspanya krallığı adına Dünya'yı dolaşan Portekizli denizci Ferdinand Magellan vermiştir.
NASA'nın okyanuslarda başladığı araştırmalarına bilinmeyen devasa bir tür keşfetmesi nedeniyle yarıda bıraktığı ve araştırmalarını dünyadan kurtulmaya yönelttiklerini belirten çeşitli videolar sosyal medyada korkutucu görsel ve seslerle paylaşılıyor.
NASA, (National Aeronautics and Space Administration) (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 yılında ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur.
Marmara Denizi altında Marmara fayı ya da fayları olarak da bilinen, Kuzey Anadolu Fay hatının batısında yer alan sismik olarak harketli bir fay bölgesi vardır. Tarih boyunca ürettiği depremlerle büyük yıkıma yol açan bu faylar 1509 Büyük İstanbul Depremi ve 1999 Gölcük Depremi gibi depremlerin sorumlusudur.
460000 km2 alan kaplayan, doğu-batı uzun ekseni 982 km, kuzey-güney ekseni 267 km olan Karadeniz'in en derin yeri Sinop kuzeyine düşen kısımda 2234 m'dir. Kuzeybatı kesimin- de 800 m altında oldukça sığ derinlikler bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri