“Tengiz” kelimesi eski Türkçe'de “deniz” demektir. “Tengüzlü” ise bugünkü imlâsıyla “Denizli” demektir. Netice olarak yukarıda ifade ettiğimiz açıklamalarda belirtildiği gibi, kesin bir ad veremiyoruz. Kanaatimizce “Tonguzlu” ve “Tenguzlu” kelimeleri zamanla ağızdan ağıza değişerek “Denizli” şekline gelmiştir.
Denizli adının Laodikya Ovası'nın ortasında bulunan gölden geldiğini belirten Prof. Dr. Şimşek, eskiden Türklerin göle 'deniz' dediğini bu yüzden de şehrin isminin Denizli olduğunu ifade etti.
Denizli'nin eski adı “Ladik” ya da “Lazik” idi. Bu kelime Laodikeia kelimesinden gelmektedir ve Türkçe'de bir anlam ifade etmemektedir. Yukarı Menderes Vadisinde (bugünkü Denizli şehrinin 6 km kuzeyinde) bulunan Laodikeia şehrinin Türklere geçişi sırasında “Ladik” ismi de miras kalmıştır.
Türkler göle 'deniz' derler. Denizli adı da söylendiği gibi domuzlardan değil, bu gölden gelir. Domuzlu, Tonguzlu, Tengizli şeklinde kelimeler uydurma. Bölgede 11. yüzyıldan itibaren Türk vardır.
Tarihçe. Denizli şehri ilk defa, bugünkü şehrin 6 km kuzeyinde, Eskihisar Köyü civarında, Milattan önce 261 - 245 yılları arasında, Suriye Kralı ikinci Antiokhos tarafından kurulmuştur. II. Antiokhos kente karısı Laodikeia'nin adını vermiştir. Laodike'nin kenti anlamına gelen "Laodikeia" adını alan kent, M. S.
İlgili 41 soru bulundu
Timurlenk'in zafernamesini yazan, şerafettin Zeydi “Tenguzluğ” ve “Tonguzluğ” gibi iki isimden bahsetmektedir. “Tengiz” kelimesi eski Türkçe'de “deniz” demektir. “Tengüzlü” ise bugünkü imlâsıyla “Denizli” demektir.
Mustafa Kemal Paşa, Millî Mücadele başarıya ulaşıp, yeni Türkiye Cum-huriyeti'nin temelleri sağlamlaştırıldıktan sonra Denizli'ye 5 Şubat 1931 tarihinde gelmiştir. 1921 başlarındaki yeni bir Yunan saldırısına kadar, Denizli'de yeni bir işgal olmamıştır.
Denizli'nin meşhur yemekleri arasında; Yen Böreği, Kuyu Kebabı, Yaprak Sarma, Arabaşı, Zeytinyağlı Patlıcan Gömme, Katmer, Çiğ Dolma, Patlıcanlı Kapama, Çaput Aşı, Biber Tatari, Börülce Böreği, Cızlama, Sucuklu Un Karıştırması, Cerpleme, Pekmezle Kabak Aşı, Hamur Dolması ve Yoğurtlu Köfte yer almaktadır.
Denizli, Türkiye'nin bir ilidir. Merkezi Denizli olan ilin nüfusu 2021 yılı itibarıyla 1.051.056'dir. Tekstil sanayi, metal, gıda ürünleri ve yöreye has Denizli horozu ile meşhurdur. Anadolu Yarımadası'nın güneybatı, Ege Bölgesi'nin güneydoğusunda yer alır.
Denizli'nin en büyük ilçesi olan Pamukkale, 2023 yılında hem nüfus hem de turizm açısından büyük bir öneme sahiptir. Pamukkale ilçesinin nüfusu 2023 yılı itibarıyla 347,926 kişiye ulaşmıştır.
EYMİR (EYMÜR): (MERKEZ, ÇİVRİL, HONAZ, TAVAS)
Oğuzlar'ın Üçok koluna bağlı Dağ-Han Oğullarından olan Eymir (Eymür), Anadolu 'da en çok yer adı bırakan boylardan biridir. Eymür, son derece iyi ve zengin demektir. Bugün Denizli İli sınırları içinde bu boyla ilgili olduğu düşünülen dört orun vardır.
Acı Göl - Denizli
Yüzölçümü 41,34 km'dir. Çardak ilçesi ile Afyon-Dazkırı ilçesi arasındadır. Gölü Söğüt dağlarından inen sular besler. Acı tuz gölü de denilen gölün rakımı 836 metredir.
Denizli'nin ilçeleri 19 tanedir. Merkez ilçeler: Merkezefendi. Pamukkale.
İlçe Osmanlılar zamanında ilk zamanlar Afyonkarahisar Sancağına bağlı bir köy iken, 1884 yılında İzmir İli'ne; daha sonra da Denizli'ye bağlanmıştır. 1910 yılında Bucak olarak uzun süre Çal ilçesine bağlı kalmış, 1987 tarihinde çıkartılan 3392 sayılı Kanun ile de ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Denizli iline yakın olan ve denize girilebilecek olan yerler arasında ilk sırada Muğla gelmektedir. Özellikle günübirlik olarak gidilebilecek Muğla'nın Akyaka plajı çok sık tercih edilmektedir. Bunun dışında Marmaris'te denize girilebilecek pek çok yer de bulunmaktadır.
Üretimin yaklaşık yüzde 90'ı üzüm, elma, kiraz, nar ve şeftali oluşturuyor. Kentte en çok üretimi yapılan meyve üzüm.
Osmanlı Devleti'nin şehirde hâkimiyet kurduğu dönem boyunca birçok Avşar oymağı, Denizli yöresine gelerek iskân olmuştur. Bu minvalde şehrin fethinden Türkleşmesine ve günümüz Denizli halkının oluşumu sürecine kadar, Avşar boyunun önemli etkilerinin olduğu anlaşılmaktadır.
Yapılan araştırmalar “Denizli İnsanı”nın Anadolu'da bulunan en eski insan fosili olduğunu ve 500.000 değil, 1.2 milyon yıl yaşında olduğunu ortaya çıkardı. Afrika'dan Yayılım teorisi önceden beri varolan bir teori fakat, Anadolu'da bunu destekleyecek bir insan kalıntısı henüz bulunmamıştı.
Denizli Türkiye'de üretilen, kekiğin % 90'unu, çerezlik ayçiçeğin %15‟ini, leblebinin % 80‟ini karşılamaktadır. Denizli kekik üretiminde dünya 1.si, çerezlik ay çekirdeği ve haşhaş üretiminde Türkiye 1.‟si, üzüm üretiminde Türkiye 2.‟si ve süt üretiminde Ege‟nin en büyük 4., Türkiye‟nin en büyük 9. büyük üreticisidir.
Saraylı tatlısı özellikle Ramazan ayında ve bayramlarda büyük ilgi görüyor.
Denizli'nin komşu illeri Manisa, Aydın, Muğla ve Uşak'tır. Doğal ve tarihi güzellikleri ile ilçelerinde gezilebilecek turistik mekanlar bulunmaktadır. Ayrıca tarihi geçmişi dolayısıyla da tarihi mekanları da uğrak alanlardandır.
Doğudan Burdur, Afyon, batıdan Aydın, Manisa, kuzeyden Uşak, güneyden Muğla illeri ile komşudur. İlin yüzölçümü 12.134 km²'dir, il Türkiye'nin yaklaşık %1,5'ini ve Ege Bölgesinin %18,5'ini oluşturmaktadır. Merkezin denizden yüksekliği 354 metredir.
ÇANAKKALE BOĞAZI. Mondros Ateşkes Antlaşması'nın ilk haftasında işgaller başladı. İlk adım, petrolün bulunduğu Musul 3 Kasım 1918'de, ardından Çanakkale Boğazı 6 Kasım 1918'de ve stratejik İskenderun Limanı 9 Kasım 1918'de, savaş galipleri tarafından işgal edildi. 1.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri