Gün batımı sırasında adaya vuran güneş ışınlarının taşı ve toprağı kırmızıya çevirmesi sebebiyle Kızılada dendiği iddia edilmektedir. Adanın doğu kıyısı yüzmeye ve demirlemeye elverişli bir kumsala sahiptir.
İstanbul'un Adalar ilçesi, Prens Adaları ya da Kızıl Adalar olarak bilinen büyüklü küçüklü 9 ada (Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada, Sedef Adası, Yassıada, Sivriada, Kaşık Adası, Tavşan Adası) ve Vordonos Adası'nın oluşturduğu ada takımına sahip.
Bunların en yaygın ve dünyaca tanınanı Prens Adaları'dır. Nedeni ise Roma devrinden Bizans devrinin sonrasına kadar asillerin, prenslerin, hatta kraliçelerin adalara sürgün edilerek buralarda çeşitli işkence görerek öldürülmeleridir. Heybeliada'nın en yaygın isimleri Dimoniso, Khalky, Halkitis ve Halki'dir.
Tarihte Adalar'ın Adları
569'da İmparator II. Justin (565-78) kendisine Adalar'ın en büyüğünde bir saray ve bir manastır inşa ettirmiştir. Daha önce Megale, ya da Büyük olarak bilinen bu ada imparatorun yerleşmesinden sonra Prinkipo, Prens'in Adası adını almıştır.
Bunlar Lozan Antlaşması'nın 13. maddesi gereğince ülkelerinde ancak polis ve Jandarma kuvveti bulunabilecek, deniz üssü ve istihkâm kurmanın yasak olduğu adalardır. On İki Adalar, Paris Antlaşması ile İtalya'dan alınıp Yunanistan'a verildi.
İlgili 16 soru bulundu
Rodos ve On İki Ada'nın İşgali veya On İki Ada'nın işgali isimli harekât 1912 yılında On İki Ada'nın Trablusgarp Savaşı sırasında İtalyanlar tarafından yapılan çıkarmalar sonucu işgale uğramasıyla gerçekleşti.
Yunanistan'ın adalarının sayısı 1.200 ila 6.000 arasında değişmektedir. Üzerinde yaşanılan adaların sayısının ise 166 ila 227 arasında olduğu düşünülmektedir.
Büyükada'da sanat, edebiyat, medya ve akademi dünyasından birçok ünlü ismin de evi bulunuyor. Oral-İpek Çalışlar, Elif Şafak, Altan Öymen, Behiç Ak, Buket Uzuner, Ataol Behramoğlu gibi isimler uzun süredir adada oturan arasında.
1908'de II. Abdülhamit bazı devlet görevlilerini buraya yerleştirerek adanın gelişmesini sağlamış; konaklar ve yalılar inşa ettirmiştir. Fetihten sonra artan Türk nüfusu ile birlikte bölgeye huzur gelmiştir. Adada Türkler ve Rumlar dostça yaşamışlardır.
Adanın sahipleri Gülter Ünal ile damadı Barış Tansever, doğal güzellikleri bünyesinde barındıran ve rüzgar potansiyeliyle cazibe oluşturan adaya alıcı beklerken, bir yandan da turizm yatırımı için imar almaya çalışıyor.
Teos Beach, Kınalıada
Prens Adalarının en güzeli Kınalıada desek abartmış olmayız. Nefes kesen deniz manzarası, bol oksijeni ile Kınalıada keyifli bir hafta sonu kaçamağınız olabilir. İstanbul Adalarda denize girebileceğiniz 7 güzel plaj listemizin ilk sırasında Teos Beach yer alıyor.
1950'lerde Danon ailesinin mülkiyetine geçen adada, mevzuat gereği inşaat izni verilmediği için yalnızca ailenin ikamet edeceği iki küçük ev bulunuyor. Küçük bir iskelesi bulunan adanın Akkök Holding'e bağlı Akturizm A.Ş.'ye satılmasının ardından Burgaz'a bakan koy, beton mendirek inşa edilerek kapatılmış.
Tüm bu bilgiler ışığında Sedef Adası ile ilgili merak edilen bir soru olan Sedef Adası kimin sorusunu şu şekilde yanıtlayalım: Sedef Adası, Mehmet Birgen ve kardeşi Esra Birgen'e büyük dedeleri Fethi Ahmet Paşa tarafından kalmıştır. Yani ada, günümüzde Birgen kardeşlerin mülküdür.
Prens Adaları'nın en güzeli: Burgazada.
ADALAR COĞRAFİ YAPISI
Adalar, dünyamızın oluşumu sırasında, Trakya /Kocaeli penepleninin yer yer alçalıp yükselmesi, bilhassa Boğazların açılıp, güney bölümünün deniz sularının altında kalması sonucu, bu peneplenin sular üzerinde kalmış parçalarıdır.
Heybeliada İstanbul'un ilçelerinden biridir ve Adalar bölgesindedir. İstanbul'da Büyükada'dan sonra en büyük adadır.
1861'de Padişah Abdülaziz döneminde İstanbul'da kurulan ilk üç belediye dairesinden biri olarak Yedinci Daire adıyla anılan Adalar Belediyesi Teşkilatı kuruldu ve merkezi Büyükada oldu.
Büyükada'nın dünyaca ünlü doğal güzellikleri arasında; Adakule, Büyükada sahili, Büyükada sokakları, Dilburnu Piknik Alanı, Büyükada Tabiat Parkı ve Yücetepe bulunmaktadır.
Cumhuriyet'in ilk yıllarında yapılan kazılarla rastlanmış olan Büyükada geçmişi M.Ö. 300'lü yıllara kadar izler taşımaktadır.
Büyükada'da bulunan 4 camiden mimari bakımdan en dikkat çekeni II. Abdülhamid tarafından yaptırılan Hamidiye Camii'dir.
Dileyen 14 kilometrelik büyük turu, isteyen biraz daha kısa olan küçük turu tercih edebiliyor. Küçük turda da 12 kilometrelik bir yolda ağaçlar arasında keyifli bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.
Şimdi şöyle; Hüseyin Rahmi Gürpınar 1911'de yayımlanan “Şıpsevdi” romanından kazandığı parayla Heybeliada'nın en tepesinde bir arsayı alıyor, buraya üç katlı ahşap bir ev yaptırmaya başlıyor. Ölümüne kadar, 30 sene bu evi kullanıyor. Ölümünden sonra, 1944'ten sonra ev mirasçılarına kalıyor.
II. Dünya Savaşı'nda İtalya'nın 1943'te teslim olmasından sonra İngilizlerin adaları alma girişimleri başarısızlığa uğradı. Denetimi ele geçirmiş olan Alman birlikleri, Mayıs 1945'te adalardan çıkarılabildi. Adaların yönetimi ise ancak 1947'de Paris Antlaşmasıyla resmen Yunanistan'a geçti.
Sisam - Samos
O zaman Kuşadası'ndan kalkan feribotlara atlayın ve Türkiye'ye en yakın ada olan Sisam'a uğrayın. Diğer adalara oranla daha sakin bir hayatın devam ettiği Sisam, şehrin boğucu koşturmacasından uzaklaşmak için birebir. Her Yunan adasında olduğu gibi Sisam'da da restoranlar harika deniz ürünleri sunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri