Kanuni Sultan Süleyman batı da "Muhteşem" lakabı almış bir padişahtır. Doğu'da ise oldukça adaletli ve kanunlara uyduğu gerekçesi ile "Kanuni" lakabını almıştır.
kanuni türkler için bu adla anılmasının sebebi devletin her alanını kapsayan strabon gibi sağlam, sistemli bir yasalar bütünü oluşturmuş olmasıdır. abd temsilciler meclisi duvarlarında dünya tarihinde kanun yapmış 22 büyük kanun yapıcıyla birlikte rölyefi olan kişilerden biridir.
Süleymaniye'nin temeline ilk taşı o koyar. Sultanı Kıbrıs'ın fethine ikna eder. Nitekim bir ilim adamının varacağı son noktaya getirilir ve tam 30 yıl şeyhülislâmlık yapar. Ebusuud Efendi Sultan Süleyman'a “Kanuni” adını kazandıran kânunların mimarıdır.
Zamanın en önemli mimarları, en önemli mücevher tasarımları, sanat eserleri, ekonomik anlamda Osmanlı'nın yükselişi, coğrafi olarak Avusturya'ya kadar dayanması gibi şeyleri yan yana koyunca hakikaten muhteşem diyorsunuz ve bu lakabı alıyor.
Bu süreçte en önemli katkı Şeyhülislam Ebussuud Efendi'den geldi. Bu durum daha sonraları I. Süleyman'a “Kanuni” diye anılmasında etkili oldu.
İlgili 16 soru bulundu
Sultan Süleyman'a 'Kanuni' unvanının verilmesi kanunname yetkisini kullanarak en fazla sayıda kanunun onun zamanında konulmuş olmasındandır. Kanuni'nin, meşhur Şeyhülislam Ebussuud Efendi'nin fetvalarına dayanarak hazırlattığı kanunnameler, yalnızca o dönemde değil, sonraki dönemlerde de alaka görmüştür.
Kanuni, yasanın, dinin ve kamu vicdanının doğru bulduğu, yasalara uygun, yasal, meşru.
Mohaç Seferi sırasında Hürrem Sultan, Kanuni Sultan Süleyman'a yazdığı mektupta, "Ey saba rüzgarı, sultanıma inlemede ve kederde diyesin. Gül yüzü olmadıkça işi bülbül gibi figan diyesin. Ayrılığında sanma gönül derdine dermanın yeter. Bulmadı kimse onun derdine derman diyesin.
Osmanlı tarihinde önemli bi yer tutan bu aşk, Osmanlı padişahlarının en etkili isimlerinden Kanuni Sultan Süleyman gönlünü Rus asıllı bir cariyeye kaptırmasıyla başladı.
Şehzade, öldürüleceğini bilmediğinden, böyle bir mektup kaleme almış olamaz. Belli ki senaristler, kendi tarihini kitap yerine dizilerden öğrenenlere “acı bir sürpriz” daha yapmışlar, daha fazla etkilenip gözyaşı dökmeleri için böyle bir mektup uydurmuşlar. Kısacası, tarihi olarak böyle bir mektup yok.
Vefat etmeden önce odada bulunanlara, 'Ben ölünce bir elimi tabutun dışına atın. İnsanlar görsünler ki padişah olan Süleyman bu Dünyadan eli boş gitmiştir. ' demiş ve vefat etmiştir.
Kendisinden başka erkek kardeşi olmadığı için tahta geçişi kolay ve çatışmasız oldu. Çok ciddi ve kendinden emin bir padişah olan Kanûnî Sultan Süleyman, azim ve irade sahibiydi.
46 yıl süren hükümdarlığı ile Osmanlı Devleti'nin en uzun tahtta oturan padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman döneminde Batı fetihlerine büyük önem verilmiştir. Belgrad ve Macaristan'ın tamamının fethedilmesinin yanı sıra Cezayir, Trablusgarp ve Rodos, Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Şehzade Mustafa veya Mustafa Çelebi (Osmanlıca:شهزاده مصطفى; d. 1515, Manisa - ö. 6 Ekim 1553, Konya), Kanuni Sultan Süleyman ile eşi Mahidevran Sultan'ın boğularak öldürülen oğludur.
Kanuni Sultan Süleyman
Halk arasında sevmeyeni çok olan, Osmanlı'nın en başarılı padişahlarından biri daha. Elbette bunun en büyük nedeni Kanuni'nin halk tarafından çok sevilen Şehzade Mustafa'yı öldürtmesi. Bu olay ve döneminde çıkartılan bazı kanunlardan dolayı halk Kanuni'yi maalesef tam olarak sevememiş.
Kısaca söyleyeyim: Kanunî'nin idam ettirdiği kanından gelen kişiler sadece Şehzade Mustafa ile sınırlı değildir, hükümdar toplamda iki oğlu ile altı torununu boğdurmuştur!
Normalde çocuğunu doğuran cariyenin saraydan ayrılması gerekirdi. Fakat Kanuni taamüllerin dışına çıkıp, Hürrem Sultan'ı Topkapı Sarayında tutmuştur. Kanuni'nin Hürrem Sultan ölene kadar başka kadınlar ile ilgilenmediği söylenir. (1558) Hürrem Sultan'ın hikayesini en çok okunan blog kısmında görebilirsiniz.
Mohaç seferi sıralarında yazdığı bir mektupta Hürrem Sultan Kanuni'ye şu cümlelerle hitap etmektedir: “Benim Sultanım, Can-ı gönülden sevgili Şahım ve ruhu revanim”, “Ben cariyenizi hâkdan refi buyurdunuz”[23].
Hürrem ve Süleyman'ın aşkı o kadar büyüktü ki, Osmanlı tarihinde onlardan başka bu kadar büyük bir aşk yaşayan bir padişah ve haseki örneği yoktur. Kanuni Sultan Süleyman her defasında karısı Hürrem Sultan'a olan aşkını ve sevgisini verdiği hediyelerle ve ona yazdığı gazellerle gösteriyordu.
Mahidevran Hürremi Dövüyor - Muhteşem Yüzyıl 4.
HÜRREM'İN YÜZÜĞÜ KAYBOLDU
Önce kolyeler ve mücevherler değişti. 19'uncu bölümde de Hürrem Sultan'ın meşhur yüzüğü kayboldu. Mahidevran Sultan ise onu buldu. Yani yapımcı firma TIMS, ticari olarak yollarını ayırdığı Boybeyi'nin Muhteşem Yüzyıl dizisindeki tasarımlarıyla da senaryo üzerinde kalem oynatarak vedalaşıyor.
KANUNİ LAKABI NE ZAMAN VERİLDİ? Feridun Emecen'in tespitine göre "Kanuni" unvanını, 18'inci yüzyılda Osmanlı tarihine dair bir eser kaleme alan Dimitri Kantemir kullanmıştı. Kantemir, onun kanun yapıcılığı üzerinde durarak bu vasfını ona lakap olarak verdi.
Sektörde gösterilen başarının ardından, 1994 yılında İstanbul Dudullu'daki fabrikasında % 100 yerli MZ motosiklet üretimine başlayan Kuralkan Motorlu Araçlar A.Ş. o yıldan bu yana Kanuni markasıyla ürettiği motosikletleri hem yurt içi hem yurt dışı pazara sunmaktadır.
İlk olarak 1521'de Belgrad daha sonra 1522'de Rodos, 1526'da Mohaç, 1534'de Bağdat ve Tebriz, 1538'de Boğdan'ın tamamı ve Preveze, 1541'de Macaristan'ın tamamı, 1543'de Estergon, 1551'de Trablusgarp, 1553'de Safevi topraklarının bir kısmı, 1566'da Zigetvar I. Süleyman tarafından fethedildi. I.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri