Depo çeşitlerini 3 ana başlıkta toplamak mümkündür. Depo çeşitleri, ürünün hava ile temasına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Açık hava depoları, kapalı hava depoları ve soğuk hava depoları olmak üzere 3 çeşit depolama alanı vardır.
Bu kapsamda depolar; ham madde (tedarik) depoları, mamul (dağıtım) depoları, karma depolar şeklinde üçe ayrılmaktadır. Ham madde depoları, sadece ham madde ve yarı mamullerin depolandıkları depolardır. Bu tür depolar, tedarik zinciri boyunca tedarik noktası ile üretim tesisi arasında yer almaktadır.
Kullanım türüne, ihtiyaca ve kurulacak alana göre diğer depo raf sistemleri ise sırt sırta, mekik, mezanin, konsol kollu, kayar, çift derinlikli, dar koridor, giydirme cepheli, içine girilebilir (drive-in), askılık, hareketli ve katlı depo raf sistemleridir.
Depo çeşitleri, ürünün hava ile temasına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Açık hava depoları, kapalı hava depoları ve soğuk hava depoları olmak üzere 3 çeşit depolama alanı vardır. Ayrıntılı inceleyecek olursak; Açık Hava Depoları
İlgili 36 soru bulundu
Genel Depolar: Bu tür depo mülkiyetinde deponun sahipliği, üretici firma haricinde kişi veya kurumlara aittir. Bu depolarda farklı firmalar, ürünlerini kira karşılığı saklayabilmektedir. Bu tür depoların faaliyet gösterebilmesi için yasal izin alınmış olması gerekmektedir.
Örneğin biyolojik depolama, kimyasal depolama, ısıl depolama, elektriksel depolama, potansiyel enerji, yerçekimi potansiyel enerjisi, kinetik enerji vb. bunlardan başlıca enerji depolama yöntemleri olan kimyasal, mekaniksel, ısıl ve elektriksel enerji depolama yöntemleri ele alınmıştır (Boztepe, 2006).
Günümüzde en çok kullanılan kalıcı depolama birimleri hard disk, DVD, CD, Flash Bellek ve Hafıza Kartı 'dır. Geçmişte de kullanılan fakat hafızaları düşük olduğu için günümüzde tercih edilmeyen delikli kart (Punched Card) ,Floppy Disk, Manyetik Bant, Kaset gibi depolama birimleri de bulunmaktadır.
Küçükten büyüğe birimler bu şekildedir. Bit b Bayt B, Kilobayt KB Megabayt MB Gigabayt GB Terabayt TB ile temsil edilirler.
Depolama; bir noktadan gelmiş olan ürün ya da yüklerin teslim alınmasının ardından bir süre muhafaza edilip sonrasında istenilen yerlere gönderilmek amacıyla hazırlanmasına denir. Depo da bu işler için kullanılan alanlara verilen isimdir.
Depolama süreçleri genel olarak beş aşamada incelenmektedir. Bu aşamalar: (1) mal kabul süreci, (2) malların depo içerisinde taşınması süreci, (3) istifleme süreci, (4) sipariş toplama süreci ve son olarak (5) malların depodan sevkiyatı süreci olarak gerçekleşmektedir.
Depo ya da ambar, Ticari değeri olan ürünlerin muhafazası amacıyla yapılmış özel yapılardır. Mamul mal üreticileri, ticari işletmeler, ithalat ve ihracat firmaları, toptan satıcılar, nakliye firmaları gibi pek çok sektör tarafından kullanılmakta olan depolar, daha çok şehirlerin endüstriyel bölgelerinde yer almaktadır.
Depo Hizmetlerinin Görevleri
Bu hizmetler; ürünlerin ayrıştırılması, siparişe uygun bir biçimde hazırlanması (etiketleme, barkot, RFID, alarm, ambalajlama, paketleme, paketleme vb.) ve birleştirilmesi gibi çok sayıda faaliyeti içermektedir.
Depolama sistemleri verilerin sağlıklı bir şekilde kaydedilmesini, erişilmesini ve yönetilmesini sağlayan sistemlerdir. Dünya üzerinde disk kapasitelerinin artması ve depolama ihtiyaçlarının artması nedeniyle kullanılan depolama alanları sürekli artmaktadır.
Bulut depolama, sunucular tarafından ağ üzerinde sanal olarak oluşturulan havuzlarda veri depolamasıdır. Büyük çaplı veri merkezlerini işleten ve depolama için alan sunan çeşitli şirketler bulunmaktadır. Bulut depolama dosyalarınızi kaydeder ve bilgisayar bozulsa bile dosyalarınız zarar görmez.
Bir yottabayt, şu anda kullanılan bilgisayar depolama birimleri içerisindeki en büyük bilgisayar depolama birimidir.
Bellek, verilerin kısa süreli olarak saklandığı birimi ifade ederken, depolama ise verilerin uzun süreli olarak saklandığı birimi ifade eder. Günümüzde en çok kullanılan depolama birimleri HDD-sabit disk sürücüler ya da SSD-katı hal sürücülerdir.
Depolama; belirli nokta/noktalardan gelen ürünlerin/yüklerin teslim alınıp, belirli bir süre korunup, belirli nokta/noktalara gönderilmek üzere hazırlanmasıdır.
Deponun sıcaklığı 15 - 25 C'nin arasında olmalı, ortam nemli olmamalı. Sık kullanılan gıda maddeleri dağıtım kapısına yakın yerleştirilmeli. Gıda maddelerinin konduğu rafların yerden yüksekliği en az 15cm. olmalı. Mümkün olduğunca aralarında hava transferi olacak şekilde istifleme yapılmalı.
Görev çubuğuna gidin, Depolama Alanları yazın ve arama sonuçları listesinden Depolama Alanları'i seçin. Yeni havuz ve depolama alanı oluştur'u seçin. Yeni depolama alanına eklemek istediğiniz sürücüleri seçin ve ardından Havuz oluştur'u seçin. Sürücüye bir ad ve harf yazın, ardından bir düzen seçin.
Konsolide depolar, çeşitli gruplardan ve tedarikçilerden daha küçük sevkiyatlar alan depolardır. Depo daha sonra bu malları alıcılara göndermeden önce daha büyük gönderiler halinde gruplandırır. Depo sevkiyat prosedürleri, konsolide edilen malların benzer bir coğrafi bölgeye gönderilmesini sağlamaktadır.
Serbest depolama, geçici depolama olarak da bilinir. Eşyanın gümrük işlemlerinin tamamlanana kadar depolanmasına serbest depolama denir. Serbest depolama alanları geçici olarak depolama hizmeti vermesine rağmen uygun koşulların hazırlandığı ve eşyanın gerekli ortamda saklanması için özel olarak oluşturulmuştur.
Cep depolar diğer adıyla transit depolar, saklamanın gerekli olmadığı, çok kısa süreli ürün aktarmaları için kullanılan depolardır. Cep depolardaki esas amaç, pek çok farklı noktadan gelen ürünlerin ayrıştırma ve/veya birleştirme operasyonları ile birlikte belirli bir pazar ve müşteri grubuna hızla sevk edilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri