Sevgili Peygamberimiz, her işte rehberimiz (asm) saadetle buyuruyorlar: "Bir Müslüman ekin ekse veya ağaç dikse, ondan da kuş, insan veya hayvan yiyecek olsa, bununla o Müslüman için bir sadaka sevabı hâsıl olur." Demek sevap kazanmanın bir yolu da ağaç dikmek, ekin ekmektir.
Kabre ağaç dikmek sevaptır.
Hz. Peygamber (s.a.s.) de Müslümanları ağaç dikmeye yönlendirmiş ve “Müslümanlardan bir kimse bir ağaç dikerse, o ağaçtan yenen meyve mutlaka onun için sadaka olur.” (Müslim, Müsâkât, 7 [1552]; bkz. Buhârî, Müzâra'a, 1 [2320]; Edeb, 27 [6012]) ifadeleri ile ağaç dikmeye teşvik etmiştir.
Rüyada meyve ağacı görmek, isteklerin gerçekleşeceğini ve maddi kazancı belirtir. Yapraksız ve kuru bir ağaç görmek, isteklerin gerçekleşmeyeceğini belirtir. Çok yapraklı ağaç ise sağlık ve mutluluk belirtir.
İlgili 24 soru bulundu
Bitkilerin bizimkilere benzeyen duyu organları, dokuları ya da sinir sistemleri olmayabilir, ama buna rağmen onlar gene de hisseder ve çevrelerinde olup bitenleri algılar. Tıpkı bizler gibi onlar da görür ve koklar. Hatta duyar, tat alır, teması hisseder, iletişim kurar, mutlu olur ve dans ederler.
Rüyada Evin İçinde Ağaç Diktiğini Görmek
Bu yüzden kişinin yeni bir iş arayışı içerisine gireceğine delalet eder. Eğer azmederse ve sabırlı olursa o zaman aradığı işi bulacağına dair rivayet edilir.
Sevgili Peygamberimiz, her işte rehberimiz (asm) saadetle buyuruyorlar: "Bir Müslüman ekin ekse veya ağaç dikse, ondan da kuş, insan veya hayvan yiyecek olsa, bununla o Müslüman için bir sadaka sevabı hâsıl olur." Demek sevap kazanmanın bir yolu da ağaç dikmek, ekin ekmektir.
Meyve fidanları genellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde dikilir. İlkbaharda dikim yapmak, ağacın daha sağlıklı büyümesi için daha uygun bir zamandır. Sonbaharda ise, ağacın köklerinin daha hızlı büyümesi için daha uygun bir zamandır. Ayrıca, fidanın dikim yeri de oldukça önemlidir.
Fidan Bağışı
Sadaka-ı cariye, kişiye öldükten sonra bile sevap kazandıran eylemlerdir. Ağaç dikmek de buna dahil olduğuna göre, fidan bağışı yaparak sadaka sevabı alınabilir. Bu bağlamda kişiler, istediği kadar fidan bağışı yapabilir.
Ağaç dikmek, birçok farklı şekilde doğaya katkıda bulunmanın yanı sıra insanlara birçok fayda da sağlar. Ağaçlar, havayı temizleyerek solunabilir hava kalitesini artırır, toprağı korur ve erozyonu önler. İklim değişikliği ile mücadele eder, su kaynaklarını korur ve biyoçeşitliliği artırır.
Sadaka, Allah rızası için fakirlere, ihtiyaç sahiplerine, karşılık beklemeden verilen şey; yapılan yardım, her türlü iyilik; Allah yolunda yapılan harcamadır. Sadaka zekat verilebilecek kimselere verilir, aynı esaslar sadaka için geçerlidir. İhtiyaç sahibi kimselere sadaka verilir.
Bir kimse bir ağaç dikse, o ağaç meyve verdikçe sevabı ona yazılır (a.g.e, 5/480). Müslümanlardan bir kimse bir ağaç dikerse, o ağaçtan yenen mahsul mutlaka onun için sadaka olur. Yine o ağaçtan çalınan meyve de o Müslüman için sadaka olur. Kuşların yediği de sadakadır.
İbnü Mesut'dan asma, üzüm ağacı ve bazılarından incir tabiri vârid olmuştur. Bu meyanda şu tabir de vardır: "Bu öyle bir ağaçtır ki, melekler hulûd (ölümsüzlüğe ermek) için bununla kaşınırlar." Bunların bir temsilî mânâyı ifade ettikleri de açıktır.
Kabre ağaç dikmek sevaptır.
Dikilen bu ağacın nutlaka şu veya bu ağaç olması şart değildir. Ancak meyveli ya da uzun ömürlü olması iyi olur. Ayrıca kabrin üzerine dikmek en güzeli olmakla beraber yanına dikilmesinin de bir sakıncası yoktur. Hristiyanların yaptığı gibi kabre çelenk götürmek ise mekruhtur.
“Tarihin gözleri var, surlarda delik delik; “Servi, endamlı servi, ahirete perdelik...” Gerçekten de ecdadımız mezarlıklarını servi ağaçlarıyla süslemiştir. “Servi Ağacı”, geleneklerimizde hem ölümün, yani faniliğin, hem de vahdetin sembolüdür.
Sonuç olarak, fındık ağaçları, vişne ağaçları, kayısı ağaçları ve erik ağaçları, en hızlı meyve veren ağaç türleri arasındadır. Bu ağaçlar, bahçenizde lezzetli meyveler almanızı sağlayacak ve çabuk büyüme hızları sayesinde kısa sürede gölge sağlayacaklar.
Ağaçları yılın her mevsiminde istediğimiz gibi budayamayız. Özellikle yapraklı ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tarih vermek gerekirse yurdumuz da budama için en uygun zaman 15 Kasım – 15 Mart tarihleri arasındadır.
Bir yılda 10,38 mt. büyüyen Paulownia Elongate türü bir ağaç dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır. 5 yılda kesilecek büyüklüğe ulaşır. En ekonomik kesim yaşları ise 11-18 yaş aralığıdır. 10 yaş üzeri ağaçların kereste kalitesi daha yüksek ve ekonomik değeri daha fazladır. Paulownia ağacı 70-80 yaşlarına kadar yaşar.
Subhanallahi Ve'l-Hamdu Lillahi Ve La İlahe İllallahu Vallahu Ekber (Allah'ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim. Hamd O'nadır. O'ndan başka ilâh yoktur.
Kırdar, fidan dikim zamanı ile ilgili tartışmalara son noktayı koydu "Fidan Mart'ta dikilir diye bir kural yok" "Fidan dikimleri sonbaharda başlar, Nisan'a kadar devam eder" "Tüplü fidan istenilen zaman dikilebilir"
1 Fidan bedeli 50 TL'dir.
İğde Dalı: Isparta-Çünür
Anadolu'da kutsal ağaçlar meyvesiz olmakla birlikte meyveli bir ağaç olan iğde kutsal ve nazardan koruyucu ağaç olarak kabul edilmektedir.
Türk inanç sisteminde kutsal ağaçlar, Gök Tanrı'nın simgeleri arasındadır. Bu ağaçlar gökte bulunan ve Tanrı'nın yaşadığına inanılan cennete kadar yükselmektedir. Ulu ağaçlar Tanrı'yı sembolize eder.
Ağaç, oksijen üretir, havayı karbondioksitten (CO2) temizleyerek yaşama nefes verir. Ağaçlar atmosferden karbondioksiti alırlar, karbondioksiti oksijene dönüştürerek serbest bırakırlar. Ülkemizde yetişkin bir ağaç yılda yaklaşık 7 kilogram karbondioksiti atmosferden çeker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri