Kefiri gün içinde önerilen ölçüden fazla tüketerek kilo almak mümkün. Her ne kadar probiyotik bir besin olsa da fazla miktarda tüketilmesi yağ oranı yüksek olduğu için kilo aldırmaya yardım eder.
Bununla birlikte, bu inceleme, yukarıda sözü edilen birçok çalışmayı kapsamamaktadır. Özet: Tüm probiyotikler kilo kaybına yardımcı değildir ve bazıları kilo alımına bile neden olabilir. Etkiler, probiyotiğin türüne bağlıdır ve bireyler arasında da değişebilir.
Bazı probiyotiklerin, diyetle alınan yağın emilimini azaltabileceği ve dışkı ile atılan yağ miktarını artırabileceği düşünülmektedir. Başka bir deyişle, diyette tüketilen besinlerden daha az kalori alınacağı düşünülmektedir.
Probiyotikler, alınan kalorilerin sindirimini ve vücutta enerji kullanımını düzenleyerek kilo kaybına yardımcı oluyor. Vücudumuzu zararlı bakterilere karşı koruyan, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan, bağışıklığı güçlendiren 'dost bakteriler' var.
Probiyotikler Kilo Vermeye Destek Olur
Yapılan bilimsel çalışmalar; enerji dengesinin sağlanmasında ve yağlanmada bağırsakta bulunan iyi ve kötü bakterilerin rolleri olduğunu göstermiş. İyi bakterilerin diyetle alınan yağ emilimini durdurabileceği ve dışkıyla atılımı hızlandırdığı düşünülür.
İlgili 22 soru bulundu
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Baş, uygun probiyotik kullanımının ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının bağırsak sağlığını desteklediğini belirterek, bunun da yiyecek alımıyla iştahın azalmasını sağladığını söyledi.
Ödem attırıcı probiyotikler
Kalsiyumdan zengin olan bu gıdalar vücutta mineral dengesini sağlayarak ödem oluşumunu önleyebiliyor.
Probiyotik aç karnına mı yoksa tok karnına mı alınmalı sorusuna ise uzmanların cevabı tok karnına alınması yönündedir.
Tercihen gün içerisinde probiyotik içerikli gıdalar tüketilebileceği gibi, gece ara öğüne veya akşam yemeğine de dahil edilebilir. Son olarak; bağırsak sağlığını korumak adına probiyotik içerikli gıdaların tüketimine başlamak için ihtiyaç duymayı beklememek gerekiyor.
Aşırı miktarda bilinçsizce probiyotik kullanımı, ince bağırsaklarda da aşırı bakteri çoğalmasına (SİBO) neden oluyor. Bu da özellikle hazımsızlık, karın şişliği, kabızlık gibi sorunlara neden olabiliyor." bilgisini paylaştı.
Probiyotikler sindirilmeyen oligosakkarit olan prebiyotikleri kalın barsakta fermente ederek intestinal gaz oluşumunu arttırırlar.Aynı zamanda oluşan kısa zincirli yağ asitleri Propiyonik asit, Asetik asit, Bütirik asit kolonda patobiontlara karşı koruyucu etki gösterirler.
Probiyotik kullanımında en çok merak edilen konular içinde, probiyotik ne kadar sürede etki eder sorusunun yanıtı yer alıyor. Probiyotik çeşitlerine ve kullanıma göre değişebilmekle birlikte, probiyotik yapıların etkisini gösterme süresi en az 2 hafta olarak belirlenmiştir.
Probiyotiğin hedeflenen yararlı etkiyi gösterebilmesi için bağırsak florasına ulaşabilmesi ve oradaki zararlı flora ile yarışabilecek düzeyde canlı mikroorganizma sayısına sahip olması gerekmektedir. Seçilen probiyotik, mide asidi ve safra tuzuna dayanıklı olmalı ve bu sayede bağırsağa kadar ulaşabilmelidir.
Probiyotik eksikliğini gidermek ve şikayetleri azaltmak için mutlaka beslenme düzeninde günde 2-3 porsiyon probiyotik içeren besinlerin yer alması gerekir.
Düzenli olarak probiyotik tüketen bazı insanlar daha fazla enerji, daha iyi sindirim, kilo kontrolü ve genel olarak daha iyi bir ruh hali bildirmektedirler. Vajinal sağlığı korur: Bazı probiyotikler vajinal bölgedeki sağlıklı mikrobiyota dengesini koruyarak vajinal enfeksiyon riskini azaltır.
Gaz, şişkinlik ve karın ağrısı ile karakterli spastik kolon sendromu (İBS) problemi olanların L. Plantarum V299, bifidobakterium bifidus, S. Cerevisiae ve diğer bazı laktobasil karışımlarını içeren probiyotik takviyelerden istifade etmeleri öneriliyor.
Bu durumda probiyotik bakterileri daha fazla canlı olarak bağırsağa geçer. Ayrıca probiyotik içeren gıdalar tok karnına alındığında çeşitli hidrolitik enzimleri yoluyla sindirime yardımcı olur. Probiyotik gıdaları ve fermente gıdaları sağlık yönünden faydalı olabilmeleri için her gün almamız gerekir.
Probiyotikler, bağırsak sağlığının zayıfladığı durumlarda destekleyici olarak tercih edilebilir. Bağırsaklar psikolojik sağlığa ve bağışıklık sağlığına etkili organlardır. Bazı bağırsak hastalıklarında doktor tavsiyesi ile tercih edilebilir.
Bu sorunun cevabı kullanılan suşa bağlı olabildiği gibi en yaygın öneri, probiyotiklerin yemekten bir saat önce veya yemek sırasında alınmasıdır. Yemeklerden uzun süre sonra alınan probiyotikler, artan mide asidi nedeniyle bağırsaklara ulaşacak kadar hayatta kalamayabilir.
Probiyotikler ayrıca içerdiği mikroorganizmalar ile sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Kontamine yiyecek yediğinizde veya su içtiğinizde de ishal olabilirsiniz.
Günde 1 kez, sabah veya akşam yemekle veya yemekten sonra gıda, su, süt, meyve suyu ya da yoğurt ile karıştırılarak kullanılır.”
Bazı ilaçlar mide şişkinliğine iyi gelir. Probiyotik takviyeleri, bağırsaktaki bakteri ortamını iyileştirmeye yardımcı olabilir ve bu da gaz ve şişkinlik semptomlarını azaltabilir.
Probiyotik Tüketimini Artırarak Sindirim Sisteminize Destek Olun. Bağırsak bakterilerinin ürettiği gaz da şişkinliğe sebep olabilir. Ancak biliyoruz ki bağırsaklarımızda birçok faydalı bakteri de bulunuyor. Faydalı bakteri sayısını artırarak gazın olumsuz etkilerini azaltmanız mümkün.
Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur. Maydanozun ve mısır püskülünün diüretik (idrar söktürücü) etkileri, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu besinler dışında enginar, kuşkonmaz, pancar, lahana, kereviz, şeftali, havuç da diüretik besinler arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri